Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Η ιστορία ενός σήματος: Το έμβλημα της ΝΔ στο πέρασμα του χρόνου και ποιος «άλλαξε» την ταυτότητα του κόμματος

Η ιστορία ενός σήματος: Το έμβλημα της ΝΔ στο πέρασμα του χρόνου και ποιος «άλλαξε» την ταυτότητα του κόμματος
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η ανανεωμένη ταυτότητα της ΝΔ, με το νέο της έμβλημα, ήταν αυτό που έκλεψε την παράσταση από την εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την ίδρυσή της, ενώ εξακολουθεί να μονοπωλεί τα σχόλια και τις αντιδράσεις social media.

Ήταν ή όχι μια επιτυχημένη επιλογή; Στο επιτελείο της οδού Πειραιώς δηλώνουν ικανοποιημένοι, αποδεχόμενοι και τα θετικά και τα αρνητικά σχόλια. Άλλωστε, στην πραγματικότητα κατάφεραν αυτό που επιδίωκαν: να γίνει, δηλαδή, η αλλαγή του εμβλήματος της ΝΔ το βασικό θέμα συζήτησης. Όπως είπε, άλλωστε, στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στρατηγική του ιδίου και του κόμματός του είναι το άνοιγμα στην κοινωνία, το οποίο συμβολίζει και το νέο έμβλημα.

Ο άνθρωπος που φέρεται να σχεδίασε το νέο σήμα δεν ανήκει, λοιπόν, σε κάποια εταιρεία επικοινωνίας. Είναι ο Φανούρης Μωραΐτης, ο οποίος εργάζεται ως εθελοντής που συνδράμει την ψηφιακή ομάδα της ΝΔ, υπό την εποπτεία του συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θοδωρή Λιβάνιου. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και προγραμματιστής, ενώ και ο πατέρας του λέγεται πως είναι γνωστό στέλεχος της ΝΔ σε τοπικό επίπεδο και συγκεκριμένα στην Ιθάκη, απ’ όπου κατάγεται η οικογένεια Μωραΐτη.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η ΝΔ «αποχωρίζεται» το παραδοσιακό της έμβλημα, δηλαδή τον πυρσό – ο οποίος υπάρχει, βέβαια, στο νέο σήμα, αλλά στην αφαιρετική και μοντέρνα γραφιστική εκδοχή του. Την περίοδο 1989-1990, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε καθιερώσει ως έμβλημα το ουράνιο τόξο, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να συμβολίσει ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο. Αλλά και αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’00, το επιτελείο του Κώστα Καραμανλή επιχείρησε να λανσάρει το λευκό περιστέρι ως έμβλημα, ωστόσο η ιδέα δεν ενθουσίασε κι εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Η αντικατάσταση του πυρσού από τη μοντέρνα εκδοχή του έγινε το 2011, επί Αντώνη Σαμαρά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2016, με την ανάδειξή του στην ηγεσία της ΝΔ, άλλαξε την πολύχρωμη εκδοχή, επιλέγοντας – όπως και σήμερα – τη διχρωμία σε λευκό και γαλάζιο. Κι όπως είπε στην ομιλία του, το γαλάζιο και στο νέο σήμα συμβολίζει την πατρίδα και το λευκό «είναι το χρώμα που είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τα άλλα».

Ο πυρσός, εξάλλου, δεν καθιερώθηκε ως έμβλημα από την ίδρυση της ΝΔ το 1974, αλλά εμφανίστηκε μετά τις εκλογές του 1977. Κατοχυρώθηκε δε επισήμως μόλις το 1985, καθώς έως τότε στα ψηφοδέλτια φιγουράριζε – σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος που είχε κατατεθεί στον Άρειο Πάγο – η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις