Πολιτική

Η κυβέρνηση Καραμανλή διαμορφώνει ακόμα το πολιτικό τοπίο

Αρθρο του Νίκου Ευαγγελάτου για τις 100 ημέρες ΠΑΣΟΚ και τη δημοσκόπηση της Alco για το NewsIt

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα που συνάγονται από την έρευνα της Αlco για το Newsit.gr που παρουσιάζουμε σήμερα με αφορμή τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ.

Είναι το όριο που η ίδια η κυβέρνηση έθεσε εξ αρχής για την πρώτη αξιολόγησή της.

Οι πολίτες λοιπόν φαίνεται ότι εξακολουθούν να …ελπίζουν. Σε αυτές τις 100 ημέρες είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση πήρε σοβαρές πρωτοβουλίες και δρομολόγησε δομικές αλλαγές.

Βρέθηκε αντιμέτωπη με το σύγχρονο ελληνικό δράμα που λέγεται…οικονομία και προσπαθεί ασθμαίνουσα να προλάβει τη χρεωκοπία.

Στο ίδιο διάστημα είδαμε και πολλές παλινωδίες άλλα και ερασιτεχνισμούς. Όμως οι ψηφοφόροι, με αρκετές επιφυλάξεις που αποτυπώνονται σαφέστατα στη δημοσκόπηση, της δίνουν πίστωση χρόνου.

Και αυτό προκύπτει γιατί συγκρίνουν τη σημερινή κυβέρνηση με την προηγούμενη. Μια κυβέρνηση απραξίας και καταστροφικής πολιτικής στην οικονομία όπως τουλάχιστον την έκριναν οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές.

Αυτή η σύγκριση είναι που δίνει ακόμα πολιτικό χρόνο στο Γ. Παπανδρέου. Αλλά ο χρόνος αυτός είναι πεπερασμένος. Και ίσως όσο γρήγορα έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και ελπίδας στο ΠΑΣΟΚ, το ίδιο γρήγορα μπορεί να την αποσύρουν εάν δεν υλοποιηθούν αυτά που υποσχέθηκε.

Το…φάντασμα της κυβέρνησης Καραμανλή όμως καθορίζει και την εικόνα της ΝΔ. Η εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση είναι μάλλον ανησυχητική.

Στη δημοσκόπηση που παρουσίασε το newsit.gr αμέσως μετά την εκλογή Σαμαρά φαινόταν μια ανάκαμψη υπέρ της ΝΔ.

Αυτή όμως φαίνεται αρκετά γρήγορα να εξανεμίζεται και να μη εξελισσόταν για την ώρα τουλάχιστον σε δυναμική.

Αν παρατηρήσετε τις μετακινήσεις ψηφοφόρων θα διαπιστώσετε ότι ακόμα και σήμερα οι διαρροές της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ παραμένουν μεγάλες ενώ και η συσπείρωση του κόμματος του Α.Σαμαρά είναι χαμηλή.
Αιτία είναι ίσως το ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει τολμήσει ακόμα να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή.

Αντίθετα δείχνει διακριτικά να θέλει να το αποφύγει μαζί με κάποιες εξεταστικές που τελικά τις δέχθηκε μη μπορώντας να κάνει αλλιώς.
Αυτή η τακτική όμως τον εγκλωβίζει στο κακό παρελθόν. Κι αν δεν το αποτινάξει πολύ δύσκολα θα πείσει τον ελληνικό λαό ότι μια κυβέρνηση ΝΔ δε θα είναι το ίδιο κακή με την κυβέρνηση Καραμανλή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κεραμέως κατά Ανδρουλάκη: Θα μπορούσε να μην έχει καταψηφίσει τη δυνατότητα για 4ημερη εργασία
«Μια οριζόντια μείωση του χρόνου εργασίας απλώς αυξάνει το κόστος εργασίας, το οποίο εν συνεχεία μετακυλίεται στην πραγματική οικονομία και τελικά στον ίδιο τον εργαζόμενο»
Νίκη Κεραμέως
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 13,6 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Τα ποσοστά Τσίπρα και Καρυστιανού
Η ακρίβεια και η οικονομία παραμένουν τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας - Δημοφιλέστερη πολιτική αρχηγός η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός
Κάλπη 120
Επιτελικό κράτος: Από το gov.gr στη μείωση των τροχαίων και από το panic button στο «Σπίτι μου» και τα προγράμματα 36 δισ ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης
Το κυβερνητικό μοντέλο με κεντρικό συντονισμό, στοχοθεσία και παρακολούθηση έργων – Παραδείγματα από την καθημερινότητα των πολιτών
Μέγαρο Μαξίμου
Θάνος Πλεύρης στη τριμερή με Βουλγαρία και Τουρκία για το μεταναστευτικό: Ενίσχυση της μάχης κατά των διακινητών
Στην Αθήνα οι υπουργοί των τριών χωρών – Θετική αποτίμηση της συνεργασίας, έμφαση στην ασφάλεια των συνόρων, στις επιστροφές και στις πιθανές επιπτώσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή
Τριμερής συνάντηση υπουργών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας στην Αθήνα για το μεταναστευτικό