Η Μπέττυ Μπαζιάνα γράφει για τη Χρυσή Αυγή, τη Μάγδα Φύσσα και τους γιούς της

Φωτογραφία αρχείου InTime News

Με ένα άρθρο της στην εφημερίδα Αυγή, η Μπέττυ Μπαζιάνα γράφει για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, για την ανάγκη να καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση ώστε να δικαιωθούν όλα τα θύματά της, ο Παύλος Φύσσας, Σαχζάτ Λουκμάν και τόσοι άλλοι. Γράφει επίσης για τη Μάγδα Φύσσα, αλλά και για τους γιους της, που ρωτούν και περιμένουν Δικαιοσύνη.

Η ξεκάθαρη καταδίκη της Χρυσής Αυγής δε θα είναι απλά μια δικαίωση για την οικογένεια του Παύλου Φύσσα και τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής οργάνωσης. Θα είναι μια δικαίωση για την ίδια τη Δημοκρατία, γράφει η Μπέττυ Μπαζιάνα στο άρθρο της με τίτλο «Δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».

Click4more Δίκη Χρυσής Αυγής: Όλη η διαδικασία μέχρι τη λήξη – Συνεδριάσεις του δικαστηρίου και βράδυ

Η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, στο κείμενό της, κάνει εκτενή αναφορά στη γυναίκα σύμβολο της ιστορικής δίκης. Στη Μάγδα Φύσσα, τη μητέρα του Παύλου που το βράδυ της 17ης προς τη 18η Σεπτεμβρίου του 2013 έπεσε νεκρός από μια μαχαιριά στην καρδιά από τον Γιώργο Ρουπακιά.

«Η εικόνα της Μάγδας στις 453 συνεδριάσεις της δίκης, όπου παρακολουθεί σαν κλαρί αλύγιστο, καμένο αλλά αλύγιστο, τους δολοφόνους του γιου της να υπεκφεύγουν, να ψεύδονται, να κρύβονται πίσω από σαθρές δικαιολογίες που η νεοναζιστική οργάνωση χρησιμοποιεί όλα τα αυτά τα χρόνια για να καλύπτει τα εγκλήματα της, άγγιξε ό,τι πιο εσωτερικό και βαθύ έχουμε μέσα μας και μετατράπηκε από μητέρα του Παύλου, σε μητέρα όλων μας», γράφει η σύντροφος του πρώην πρωθυπουργού.

Η Μπέττυ Μπαζιάνα κλείνει το κείμενό της με μια προσωπική αναφορά στους γιους της, τον Παύλο και Ορφέα, που το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ήταν ενός και τριών ετών. «Από τότε τα παιδιά μου μεγάλωσαν, άκουσαν για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ρώτησαν. Και τους απάντησα, όσο δύσκολο και αν είναι να εξηγήσεις σε παιδιά 8 και 10 χρονών τις φρικαλεότητες, τη βία, τη δολοφονία. Στο μυαλό τους, και σωστά, υπάρχει η δικαιοσύνη ως αυτονόητη αξία και συνέπεια: η τιμωρία για όσους παραβιάζουν τους νόμους. Δεν μπορούν να δεχτούν πώς «ο κακός μπορεί και να μην τιμωρηθεί». Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να βρω λόγια για να τους εξηγήσω, σε μια τέτοια –απευκταία- περίπτωση. Γιατί το διαβατήριο που έχω τους να δώσω για τη ζωή, το μέλλον που έχουν να διαβούν, είναι οι αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της ειρήνης, της δικαιοσύνης».

Όλο το κείμενο της Μπέττυς Μπαζιάνα

«Αύριο κλείνει ένας μεγάλος κύκλος. Στα πεντέμισι χρόνια που διήρκεσε συνολικά η δίκη της Χρυσής Αυγής αναδείχτηκαν στο δικαστήριο οι φρικαλεότητες της δράσης της. Ζητούμενο της απόφασης του δικαστηρίου που ανακοινώνεται αύριο είναι η καταδίκη της δράσης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης με ιεραρχική δομή, όπου η ευθύνη για τις δολοφονικές πράξεις της φτάνει μέχρι την κορυφή του πολιτικού -και στη συνέχεια κοινοβουλευτικού- κόμματος που χρησιμοποιήθηκε ως προκάλυμμα των ναζιστικών αντιλήψεων και των εγκλημάτων της.

Δεκάδες βίαιες επιθέσεις εναντίων πολιτών με συνδικαλιστική δράση, οργανωμένα δολοφονικά προγκρόμ εναντίον μεταναστών, κατατρομοκράτηση πολιτών ώστε να μην αποκαλύψουν την εγκληματική δράση της οργάνωσης, αλλά και η προμελετημένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν ξεδιπλώθηκαν στη δίκη, στοιχειοθετώντας την κατηγορία της, βάσει σχεδίου και κεντρικής διεύθυνσης από τον Αρχηγό, εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια η πολιτική αγωγή, ήταν η δυσκολία διάχυσης προς τους πολίτες της πληροφορίας για τα τεκταινόμενα στη δίκη, ώστε να γίνουν γνωστές στο κοινωνικό σύνολο οι εγκληματικές ενέργειες των Χρυσαυγιτών καθώς και η μέθοδος που ακολουθούσαν προκειμένου να τις καλύπτουν. Το ρόλο της ενημέρωσης ανέλαβε κυρίως, εκτός λιγοστών εφημερίδων, το παρατηρητήριο της δίκης που δημιουργήθηκε ως πρωτοβουλία πολιτών, επιδιώκοντας την καταγραφή και κατάδειξη στην κοινή γνώμη των όσων εγκλημάτων αποκαλύπτονταν μέσα στο δικαστήριο, ως μια ενέργεια ενάντια στη συγκάλυψη και τη λήθη.

Αντίθετα, μεγάλο μέρος συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αφού αρχικά προσπάθησαν να υποβιβάσουν τα ίδια τα γεγονότα παρουσιάζοντας τις βίαιες επιθέσεις στης Χρυσής Αυγής σε μετανάστες ως δικαιολογημένες αντιδράσεις αγανακτισμένων πολιτών, ακόμα και την ίδια τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής Ρουπακιά ως ποδοσφαιρική διαμάχη μεταξύ φιλάθλων (!), επέβαλλαν στη συνέχεια της δίκης χαρακτηριστική σιωπή. Και αυτό, παρόλο που εκείνοι που δικάζονταν ως κατηγορούμενοι για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ήταν εν ενεργεία βουλευτές και ευρωβουλευτές και παρόλο που η σημασία της δίκης αναμφισβήτητα αφορά στην ουσία της ίδιας της ελληνικής Δημοκρατίας, 75 χρόνια μετά την ήττα του φασισμού στην Ευρώπη και 46 χρόνια μετά την πτώση της χούντας στην Ελλάδα.

Το πρόσωπο που κατάφερε να σπάσει τον περιορισμό στην ενημέρωση και ευαισθητοποίησε σχετικά με τη δίκη ευρύτερο πληθυσμό, ενώ μετατράπηκε, χωρίς τη θέλησή του, σε σύμβολο της δίκης είναι αναμφισβήτητα η μητέρα του Παύλου Φύσσα, η Μάγδα.

Ίσως γιατί δεν ήταν εύκολο να φιμωθεί ή να κρυφτεί από την επικαιρότητα μια μητέρα που έχασε άδικα το γιο της από τη μαχαιριά ενός δολοφόνου της νεοναζιστικής οργάνωσης και η οποία, με βαθιά αξιοπρέπεια, κουβαλάει το ηθικό χρέος να δικαιώσει το παιδί της, το οποίο –αν δεν αποδεικνυόταν η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής- θα καταγραφόταν ως ένα ακόμα θύμα διαμάχης για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή θύμα προσωπικών διαφορών.

Η εικόνα της Μάγδας στις 453 συνεδριάσεις της δίκης, όπου παρακολουθεί σαν κλαρί αλύγιστο, καμένο αλλά αλύγιστο, τους δολοφόνους του γιου της να υπεκφεύγουν, να ψεύδονται, να κρύβονται πίσω από σαθρές δικαιολογίες που η νεοναζιστική οργάνωση χρησιμοποιεί όλα τα αυτά τα χρόνια για να καλύπτει τα εγκλήματα της, άγγιξε ό,τι πιο εσωτερικό και βαθύ έχουμε μέσα μας και μετατράπηκε από μητέρα του Παύλου, σε μητέρα όλων μας. Και έκανε τον Παύλο αδερφό μας, όχι με την έννοια της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης, αλλά με την βαθιά ευαισθητοποίηση για την αδικία και τον πόνο, με την ακέραιη αξιοπρέπεια στην εναντίωσή της απέναντι στη νεοναζιστική οργάνωση σε όλη της την ιεραρχία (και όχι μόνο στο δολοφόνο του παιδιού της) και με τη βουβή οργή και αγανάκτηση για την συγκάλυψη των προηγούμενων εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής που οδήγησαν σε νέες δολοφονίες όπως αυτή του γιου της. Μόνο βαθιά αγάπη και εκτίμηση της αξίζει. Για την ίδια τη Μάγδα, είναι χαρακτηριστικός ο ειλικρινής τρόπος βαθιάς ψυχής με τον οποίο αγκάλιασε, παρά τον προσωπικό της πόνο, κάθε ενέργεια συμπαράστασης και καταδίκης της νεοναζιστικής οργάνωσης, και έτσι δίκαια της αναγνωρίστηκε ο ρόλος του πρώτου συνδετικού κρίκου μιας αλυσίδας που ενώνει όλους μας – από όποιο κομμάτι του δημοκρατικού τόξου και αν προερχόμαστε- στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.

Όσο πλησιάζει η ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου, τόσο πιο ζωντανές γίνονται οι μνήμες από τα γεγονότα που εξετάστηκαν στη δίκη, τόσο πιο έντονο γίνεται το συναίσθημα της ανάγκης δικαίωσης των θυμάτων και οριστικού τέλους της νεοναζιστικής οργάνωσης. Η ξεκάθαρη καταδίκη της Χρυσής Αυγής δε θα είναι απλά μια δικαίωση για την οικογένεια της Μάγδας και τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής οργάνωσης. Θα είναι μια δικαίωση για την ίδια τη Δημοκρατία. Για να μπορούμε να συνεχίσουμε να πιστεύουμε στη δικαιοσύνη που αποδίδεται από τους θεσμούς της οργανωμένης μας κοινωνίας. Και θα αφορά όχι μόνο τους αδικοχαμένους Παύλο και Σαχζάτ, αλλά και κάθε νέο παιδί που μεγαλώνει και μαθαίνει την αξία του αγώνα για αξιοπρέπεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Και κάτι προσωπικό: το βράδυ που ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από το χέρι του χρυσαυγίτη δολοφόνου του, οι γιοί μου ήταν 1 και 3 χρονών. Θυμάμαι αργά εκείνο το βράδυ που έφταναν σε μας πληροφορίες ότι ένας νέος άνθρωπος, αντιφασίστας έπεσε νεκρός μετά από επίθεση της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα. Ρίγος… Το άλλο πρωί, θυμάμαι τη φίλη από τον Πειραιά που ήρθε πολύ νωρίς στο σπίτι μας και μας είπε λεπτομέρειες από τη συμπλοκή στο Πέραμα, έτσι όπως είχαν διαχυθεί στην κοινωνία του Πειραιά και του Περάματος. Οργή… Θυμάμαι το ίδιο πρωί τα κανάλια να διαπομπεύουν το νεκρό ενημερώνοντας τον κόσμο ότι ήταν θύμα καβγά μεταξύ φιλάθλων. Αγανάκτηση… Από τότε τα παιδιά μου μεγάλωσαν, άκουσαν για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, ρώτησαν. Και τους απάντησα, όσο δύσκολο και αν είναι να εξηγήσεις σε παιδιά 8 και 10 χρονών τις φρικαλεότητες, τη βία, τη δολοφονία. Στο μυαλό τους, και σωστά, υπάρχει η δικαιοσύνη ως αυτονόητη αξία και συνέπεια: η τιμωρία για όσους παραβιάζουν τους νόμους. Δεν μπορούν να δεχτούν πώς «ο κακός μπορεί και να μην τιμωρηθεί». Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να βρω λόγια για να τους εξηγήσω, σε μια τέτοια –απευκταία- περίπτωση. Γιατί το διαβατήριο που έχω τους να δώσω για τη ζωή, το μέλλον που έχουν να διαβούν, είναι οι αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της ειρήνης, της δικαιοσύνης.

Μπέττυ Μπαζιάνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις περιοχές που… βράζουν

Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τις περιοχές που… βράζουν

Τα 667 σημερινά κρούσματα που προκάλεσε ο κορονοϊός αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης. "Καμπανάκι" για τουλάχιστον 7 περιφέρειες που καταγράφουν διψήφια κρούσματα. Αττική και Θεσσαλονίκη στο μικροσκόπιο κυβέρνησης και ειδικών.
Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγορικούς συλλόγους – «Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία»

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγορικούς συλλόγους – «Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία»

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο που προωθεί η κυβέρνηση και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ... Διαβάστε περισσότερα
Μητσοτάκης: Η διαφθορά όταν επικρατεί σε όλα τα επίπεδα είναι σαν το σαράκι

Μητσοτάκης: Η διαφθορά όταν επικρατεί σε όλα τα επίπεδα είναι σαν το σαράκι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει τους τελευταίους 15 μήνες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ... Διαβάστε περισσότερα
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Τζόνσον για Τουρκία, Κυπριακό, κορονοϊό και Brexit

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Τζόνσον για Τουρκία, Κυπριακό, κορονοϊό και Brexit

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι προσπάθειες των δύο ... Διαβάστε περισσότερα
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Επίτιμη διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Επίτιμη διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ

Επίτιμη Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί την ερχόμενη Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η εισήγηση ... Διαβάστε περισσότερα
Τσίπρας: Το νέο πτωχευτικό δίκαιο της είναι ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας

Τσίπρας: Το νέο πτωχευτικό δίκαιο της είναι ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας

Οι διατάξεις του νέου πτωχευτικού δικαίου έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα γιατί για πρώτη φορά δημιουργείται μια συνθήκη ολικής απώλειας της ιδιωτικής περιουσίας υπογράμμισε ... Διαβάστε περισσότερα
Μητσοτάκης σε ομογενείς: Στις εθνικές εκλογές, σε τρία χρόνια, θα ψηφίσετε πρώτοι στις κάλπες που θα στηθούν στην Αυστραλία

Μητσοτάκης σε ομογενείς: Στις εθνικές εκλογές, σε τρία χρόνια, θα ψηφίσετε πρώτοι στις κάλπες που θα στηθούν στην Αυστραλία

Τηλεδιάσκεψη με παράγοντες της ομογένειας στην Αυστραλία είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν με την πατρίδα και τους ... Διαβάστε περισσότερα
Όταν τσακώνονται Σταϊκούρας και Τσακαλώτος «μπαίνει» στη Βουλή η… Pretty Woman

Όταν τσακώνονται Σταϊκούρας και Τσακαλώτος «μπαίνει» στη Βουλή η… Pretty Woman

Κάποτε ήταν η Σκάρλετ Γιόχανσον. Σήμερα (20.10.2020) ήταν η Τζούλια Ρόμπερτς. Γιατί στον καυγά που είχαν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Χρήστος Σταϊκούρας ... Διαβάστε περισσότερα