weather-icon °C AΘΗΝΑ

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
Φωτογραφία Eurokinissi

“Δεν είναι μόνο οι οικονομικοί δείκτες που πιστοποιούν το πέρασμα στη μεταμνημονιακή περίοδο, είναι και οι κοινωνικοί δείκτες. Το σημαντικότερο είναι να έχεις ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής και ταυτόχρονα να έχεις προστατέψει τους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Και συνέχισε: ” Στην οικονομία τα στοιχεία είναι πλέον πολύ ενθαρρυντικά, καθώς έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη με ρυθμούς άνω του 2% και αποκτούμε διαρκώς νέα δυναμική.
-Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται.
ανεργία μειώνεται. Σήμερα είναι στο 18,9%, 8% κάτω από το μέγιστο του 27% περίπου πριν από τέσσερα χρόνια.
-Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι υγιή, πλεονασματικά και πάνω απ’ όλα, αξιόπιστα διεθνώς.
-Το χρέος μας είναι πια βιώσιμο, εγγυημένο και σε τροχιά σταθερής απομείωσης.
-Εφαρμόσαμε περισσότερες από 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις σε όλο το εύρος της οικονομίας”.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως “η Ελλάδα είναι σήμερα μια νέα οικονομία”, κάτι που -όπως σχολίασε- δεν έχει επικοινωνηθεί όσο θα έπρεπε.

Ως στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι μια νέα οικονομία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

  • την ανεξαρτητοποίηση των φορολογικών αρχών,
  • την συνολική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος,
  • την εισαγωγή των ηλεκτρονικών συναλλαγών,
  • το άνοιγμα των αγορών,
  • την απλοποίηση και την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων,
  • τη γενικότερη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος,
  • τη διαφάνεια στα δημόσια συστήματα προμηθειών και συμβάσεων,
  • την ορθολογικότερη επανασχεδίαση των κοινωνικών προγραμμάτων,
  • την αποκατάσταση της νομιμότητας και των δικαιωμάτων στην αγορά εργασίας, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών.
Φωτογραφία Eurokinissi

Προχωράμε με το δικό μας σχέδιο υπέρ των πολλών

“Όλα αυτά έγιναν παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια να διορθωθούν οι σαρωτικές συνέπειες της ύφεσης, που ώθησαν στο περιθώριο και στη φτωχοποίηση μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Επιγραμματικά αναφέρω:
– την προστασία της πρώτης κατοικίας
-την επέκταση των επιδομάτων αλληλεγγύης
-τις φορολογικές διευκολύνσεις
-την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας
-την καθολική πρόσβαση στο σύστημα υγείας
-την αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα
-τα σχολικά γεύματα
-τους βρεφονηπιακούς σταθμούς”.

“Κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι τίποτα δεν θα άλλαζε με το τέλος των μνημονίων και σήμερα αυτοαναιρούνται και διαψεύδονται κάθε μέρα στη Βουλή, όπου καλούνται να ψηφίσουν μια σειρά θετικών μέτρων, όπως την ακύρωση του εκβιαστικού και αχρείαστου μέτρου περικοπής των συντάξεων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, νέους εργαζομένους, αγρότες και ερευνητές, τη διανομή κοινωνικού μερίσματος σε 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά και τα μεσαία εισοδήματα, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 25% μέχρι το 2022, την αύξηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά επιπλέον μέτρων που θα ακολουθήσουν και τα οποία είχα προαναγγείλει στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ειδικά για την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων, ο Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε πως δεν ήταν μια νομοτελειακή εξέλιξη, ενώ επεσήμανε το γεγονός πως πλέον η Ελλάδα δεν απασχολεί την Ευρώπη, φέρνοντας ως παράδειγμα τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup και τονίζοντας πως η διάρκειά του δεν οφειλόταν στην Ελλάδα, αλλά στην Ιταλία, καθώς η συζήτηση για τη χώρα μας ολοκληρώθηκε μέσα στα πρώτα 20 λεπτά και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2019.

“Μας κατηγορούν για παροχολογία αλλά δε χρησιμοποιούν σωστά τον όρο. Παροχολογία σημαίνει συζήτηση περί παροχών ή υπόσχεση για μελλοντικές παροχές. Το γνωστό «θα» των παλιότερων εποχών. Εμείς αντίθετα προχωράμε σε παρεμβάσεις και ελαφρύνσεις σήμερα. Σε χρόνο ενεστώτα. Και το κάνουμε υπεύθυνα, κοστολογημένα και εντός των δυνατοτήτων που σήμερα έχουμε επειδή η οικονομία ανέκαμψε και η χώρα βγαίνει από τη κρίση”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης.

Τέλος για το μοντέλο ανάπτυξης ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αποτελεί ηθική και πολιτική υποχρέωση της κυβέρνησης να δικαιώσει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για τις στερήσεις στις οποίες υποβλήθηκε. “Η δίκαιη ανάπτυξη για όλους, προϋποθέτει το συλλογικό βηματισμό της κοινωνίας προς ανώτερα επίπεδα ευημερίας και έτσι θα συνεχίσουμε. Όσο η οικονομία κατακτά υψηλότερα επίπεδα ΑΕΠ, τόσο θα διευρύνονται τα περιθώρια στήριξης των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και οι δυνατότητες περισσότερων στοχευμένων ελαφρύνσεων. Ο προϋπολογισμός που θα ψηφίσουμε σε λίγες μέρες αντανακλά ακριβώς αυτή την αλλαγή στο μείγμα οικονομικής πολιτικής”, είπε και πρόσθεσε:

“Υπάρχει, όμως, μια ειδοποιός διαφορά και θέλω να προλάβω όσους τυχόν ανησυχούν για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Τα ελλείμματα συνήθως προκύπτουν, διογκώνοντας τελικά και το δημόσιο χρέος για όλους, όταν η επεκτατική πολιτική κατευθύνεται υπέρ μιας κρατικοδίαιτης και παρασιτικής επιχειρηματικής ελίτ και όταν η αύξηση του ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά. Αυτό ήταν το μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος που κατέρρευσε απότομα και μας εγκλώβισε, στην επώδυνη εμπειρία της κρίσης. Με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση φυσικά να πέφτει στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Αντίθετα, σήμερα, η χώρα μας μεταβαίνει προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που βασίζεται στις εξαγωγές, στους σύγχρονους τρόπους παραγωγής και στην καινοτομία. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί έσοδα, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, υγιή εξωτερικά ισοζύγια, τα οποία συνδυαστικά καθιστούν βιώσιμη και ασφαλή, τη στοχευμένη επέκταση της κοινωνικής και οικονομικής μας πολιτικής. Αυτό είναι ένα υγιές μοντέλο ανάπτυξης για το μέλλον, ανθεκτικότερο στους κλυδωνισμούς και πιο ανοιχτό στις ευκαιρίες και την πρόσβαση για όλες τις κοινωνικές δυνάμεις”.

Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

#TAGS MM