Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Μητσοτάκης: “Στις εκλογές συγκρούονται δύο κόσμοι” – Πρόσκληση συσπείρωσης και άνοιγμα σε νέους ψηφοφόρους

Μητσοτάκης: “Στις εκλογές συγκρούονται δύο κόσμοι” – Πρόσκληση συσπείρωσης και άνοιγμα σε νέους ψηφοφόρους
Φωτογραφία Eurokinissi

Με το σύνθημα «αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε» έκλεισε τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας ως βασικό στόχο την αναδημιουργία της μεσαίας τάξης. Χωρίς αυτήν, όπως είπε, δεν υπάρχει ευημερία, κοινωνική ειρήνη και συνοχή.

«Οι Έλληνες είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας πήγαν πολύ πίσω για να μην κάνουμε όλοι μας ένα μεγάλο βήμα μπροστά», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι στις εκλογές συγκρούονται δύο κόσμοι: «Από την μία πλευρά η αλήθεια, η ευθύνη και το μέτρο. Κι από την άλλη ο λαϊκισμός, τα ψέματα και ο τυχοδιωκτισμός».
Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε ανοιχτά τόσο στους παλιούς ψηφοφόρους της ΝΔ που την εγκατέλειψαν στην πορεία ή απείχαν από την εκλογική διαδικασία, ζητώντας τους έτσι να επιστρέψουν, όσο και στους ψηφοφόρους άλλων δημοκρατικών – όπως τόνισε – κομμάτων. «Απευθύνομαι σ’ αυτούς για να τους πω ότι οι διαφορές μας είναι πολύ μικρότερες από την κοινή απειλή της οικονομικής καταστροφής, από τη σκιά του κυνισμού κι από την παρακμή όπου οδηγεί τη χώρα η πολιτική της χυδαιότητας», ανέφερε.
Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, «το 2019 θα είναι ένα πολύ καλό έτος για την ΝΔ και ένα πολύ καλό έτος για την Ελλάδα. Θα είναι η χρονιά που θα γυρίσουμε σελίδα», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τη νίκη της ΝΔ ως «νίκη της φωτισμένης Ελλάδας» για την οποία «διψάει η κοινωνία». Τόνισε δε ότι το κόμμα του θα δώσει πολυμέτωπο αγώνα για επικράτηση στους δήμους και τις 13 περιφέρειες της χώρας, αλλά και τις ευρωεκλογές, εκτός από τις εθνικές εκλογές.
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και τη διακυβέρνησή του, ο κ. Μητσοτάκης αντιπαρέβαλε «την ατμόσφαιρα του Συνεδρίου με τη θλίψη και μιζέρια της αντισυγκέντρωσης που έστησε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη». Τόνισε μάλιστα ότι η κοινωνία ήταν απούσα από τη συγκέντρωση του κ. Τσίπρα. «Μια κοινωνία που παρακολουθεί παγωμένη και οργισμένη τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα. Μια κοινωνία που δεν ανταποκρίνεται στο παιχνίδι των επιδομάτων που έχει ξεκινήσει μια κυβέρνηση. Μια κοινωνία αρνητική στον πολιτικό σχεδιασμό μιας κυβέρνησης που πάει να ξαναβάλει τη χώρα στις μυλόπετρες ενός διχασμού. Ενός διχασμού που παραπέμπει στο χειρότερο παρελθόν». Επισήμανε δε πως η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, διότι «πήγε τον τόπο πολλά χρόνια πίσω. Γιατί εκτός από πρωτοφανείς εθνικές υποχωρήσεις, διέλυσε τη μεσαία τάξη, άλωσε το κράτος, και εξασθένισε τη δημοκρατία μας».
Για τον δε πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως «παραμένει αδιόρθωτος. Και καθώς βλέπει το φάσμα της ήττας να πλανάται πάνω από το Μαξίμου, γίνεται ολοένα και πιο νευρικός.  Δεν θα ασχοληθώ, ωστόσο, περισσότερο με τα νέα παραμύθια του. Θα τον αφήσω να βυθιστεί στον ίδιο του τον βάλτο», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε, εξάλλου, εκτενώς στο Σκοπιανό και τη συμφωνία των Πρεσπών, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι δεν έσωσε τη Μακεδονία: «Το μόνο που κάνατε, κ. Τσίπρα, είναι να δώσετε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα στους γείτονες μας.  Είπατε “ναι” εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν το σθένος να πουν “όχι”. Και βάλατε την μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας απέναντί σας για να εξασφαλίσετε κάποια ψήγματα από τη ρημαγμένη αξιοπιστία σας». Ζήτησε έτσι από τον κ. Τσίπρα να σταματήσει να προσβάλλει τους Μακεδόνες και όλους τους Έλληνες και να χαρακτηρίζει ακροδεξιό και εθνικιστή όποιον διαφωνεί με την πολιτική του.

Αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και για την τραγωδία στο Μάτι, λέγοντας πως «χρωστάμε στις οικογένειες των νεκρών να μάθουμε την αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες. Να σιγουρευτούμε ότι ποτέ ξανά δεν θα ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία», αλλά την ίδια ώρα, όπως είπε, «Δικαιοσύνη και θεσμοί πολιορκούνται – με πρόσφατα θύματα την Εκκλησία, αλλά και τις Ανεξάρτητες Αρχές», εννοώντας την υπόθεση Θάνου και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ και την προετοιμασία της για τις εκλογές, επισήμανε πως στις αρχές Ιανουαρίου θ’ ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, τα οποία θ’ αποτελούνται από ένα συνδυασμό έμπειρων και νέων στελεχών και θα δείχνουν προς το μέλλον. Συγκεκριμένα, στις 10 Ιανουαρίου, όταν συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ, θ’ ανακοινωθούν υποψηφιότητες που στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι νεοεισερχόμενοι στην πολιτική και κάτω των 40 ετών.

Κατέγραψε δε έξι στόχους για την πορεία της ΝΔ προς τη διακυβέρνηση της χώρας:

1. Μια Κοινωνία που δίνει ευκαιρίες ευημερίας σε όλους.

2. Μια ανοιχτή οικονομία με επενδύσεις και νέες δουλειές.

3. Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό κι ένα Δημόσιο αποτελεσματικό.

4. Μία Παιδεία που βλέπει το μέλλον, πάντα σε σύνδεση με την αγορά εργασίας.

5. Ένα κράτος, όπου το Δίκαιο και η Ασφάλεια είναι όροι Δημοκρατίας.

6. Μία Ελλάδα ισχυρή, ισότιμη εταίρο, με τον Ελληνισμό δίπλα της, παντού στον κόσμο.

Ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε, επίσης, ότι στο δρόμο προς τις εκλογές θα υπάρξουν «ύπουλες επιθέσεις» κατά της ΝΔ, «την ώρα που η κυβέρνηση θα προσπαθεί να αποκρύψει τα σκάνδαλα, τις αστοχίες και τις αποτυχίες της». κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ, προαναγγέλλοντας ότι «θα είναι εδώ για να αποκαλύπτει το αληθινό κυβερνητικό πρόσωπο, πίσω από τους ρόλους και τα προσωπεία, που θα αλλάζει».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις