Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Η πρώτη ενημέρωση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου

Η πρώτη ενημέρωση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου

Επίσημη πρώτη σήμερα για τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κλήθηκε εν μέσω μιας καυτής επικαιρότητας να απαντήσει στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών. 

Όπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε με το θέμα των πυρκαγιών. Είπε ότι όλοι θα θέλαμε να μην έχουμε απώλειες από τις πυρκαγιές αλλά η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Όλοι μάχονται ο καθένας από το πόστο του. Όποιος δρα κάνει και λάθη είπε και το αναγνωρίζουμε. Τώρα είναι η ώρα της μάχης και πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τόνισε. 

Η κυβέρνηση μας εγγυάται ότι στο τέλος αυτής της κρίσης θα έχει μεριμνήσει για να κλείσει κάθε πληγή που άνοιξε. Περιβαλλοντική, οικονομική, επαγγελματική, ψυχολογική» τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εκπροσωπώ μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που δεν φιλοδοξεί να εξαντλεί την ενέργειά του σε λεκτικές αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι παραγωγικό για την πατρίδα και δεν ενδιαφέρει τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα».

Θα έχουμε αντιπαράθεση με επιχειρήματα, συμπλήρωσε και χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή» την κατάσταση με τις πυρκαγιές στη χώρα, σημείωσε: «Προσπαθούμε να την διαχειριστούμε με πράξεις και έργα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος» εξηγώντας πως η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο για την κατάσβεση, την αποτροπή νέων πυρκαγιών και την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων.

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής. Για την κριτική περί ανασφάλειας είπε ότι όσοι ασκούν κριτική την ασφάλεια την αντιλαμβάνονται πολύ φτωχά. Θα μεριμνήσουμε, τόνισε να μην μείνει καμία πληγή ανοικτή. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας και αναφέρθηκε στην πλατφόρμα που άνοιξε. Οι προκαταβολές είπε θα αρχίσουν να καταβάλλονται τις αμέσως επόμενες ημέρες. 

Είπε ακόμα ότι θα ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά έργα ειδικά στην Βόρεια Εύβοια. 

Έχει επίσης τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr όπου ιδιώτες και νομικά πρόσωπα μπορούν να κάνουν δωρεές είτε με τη μορφή χρηματικής προσφοράς, είτε με τη μορφή στήριξης κάποιου έργου. 

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην πανδημία και είπε ότι απαιτείται από όλους η μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν υποχωρεί και δείχνει δυο πράγματα για τους ανεμβολίαστους ότι είτε θα εμβολιαστούν είτε θα νοσήσουν. Η επιστροφή από τις διακοπές είπε πρέπει να συνοδεύεται από τεστ. 

Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά.

Στο ερώτημα γιατί καίει για 4η ημέρα η φωτιά στα Βίλια απάντησε μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρχε διαθέσιμη δύναμη  που να μην ήταν εκεί. 

Για το Αφγανιστάν είπε ότι θα συνεχιστούν οι ενέργειες απεγκλωβισμού πολιτών για όσο χρειαστεί. 

Στο ερώτημα τι αποφασίστηκε στο ΚΥΣΕΑ για την θωράκιση των συνόρων είπε ότι η χώρα μας θα ευθυγραμμίσει τις δράσεις της με την ΕΕ και επίσης έχουμε ζητήσει να καταστεί ξεκάθαρο ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία εργαλειοποίηση της συγκεκριμένης κατάστασης. Είναι σε εγρήγορση οι δυνάμεις αποτροπής, τόνισε.

Στο ερώτημα ποιες ήταν οι αντίξοες συνθήκες στην φωτιά στα Βίλια είπε ότι η κρατική μηχανή ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή. Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμα ότι το γεγονός ότι η φωτιά επιμένει κάτι μας δείχνει για την φύση της. 

Ερωτηθείς αν έχει εικόνα για τον τουρισμό και πως πάει φέτος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο τουρισμός πηγαίνει εξαιρετικά. Αυτό είπε κάτι σημαίνει και για τον χώρο του τουρισμού και για τους τουρίστες που επιλέγουν να επισκέπτονται την Ελλάδα. 

Για το αν χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πήρε αποστάσεις λέγοντας: είμαστε στην ώρα της μάχης και αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι να είμαστε αποτελεσματικοί με έργα και πράξεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. 

Για τον Στέφανο Τσιτσιπά είπε: «Πρόκειται για έναν ταλαντούχο αθλητή, ωστόσο για θέματα υγείας μπορούν να ενημερώνουν μόνο όσοι τα έχουν σπουδάσει και σε αυτούς πρέπει να ανατρέχουμε. Θα έλεγα ότι όσοι αποτελούν σημείο αναφοράς, θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί στη διατύπωση απόψεων».

Δείτε την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις