Πολιτική

Η πρωτοβουλία Μέρκελ – Μακρόν για τη Μόρια και το “ευχαριστώ” Μητσοτάκη

Την έναρξη μιας γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας για την υποδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που ζούσαν στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, που καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά το βράδυ Τρίτης (08.09.2020), ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

“Η Γερμανία και η Γαλλία θα συμμετάσχουν, ελπίζω και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ”, είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η τραγωδία στον καταυλισμό της Μόριας θα πρέπει να ωθήσει τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν “επιτέλους” σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, η οποία σήμερα “δεν υπάρχει”.

Click4more: Ευρωπαϊκή “ασπίδα” στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις – Τι αναφέρει η Διακήρυξη της Αζαξιό για τα ελληνοτουρκικά

“Η Γαλλία και η Γερμανία θα ενώσουν δυνάμεις και θα προτείνουμε να αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανηλίκους”, ανέφερφε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στην Κορσική, υπογραμμίζοντας πως “πρέπει να ανανεώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία, να δουλέψει ο μηχανισμός επανεισδοχής”.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συνέντευξη Τύπου, τους ευχαρίστησε για την στήριξη τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου, σε ένα ελληνικό και ευρωπαϊκό νησί όπου η Ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει ήδη το πρόβλημα από ταραχές που ξέσπασαν όταν ένας αριθμός μεταναστών αντέδρασαν σε τεστ και μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό”.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη κρίση, επισημαίνοντας πως πρώτη μέριμνα ήταν η φροντίδα των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών. “Όλα έχουν μεταφερθεί μακριά από τη Μόρια και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν και την κα Μέρκελ για την ευγενική τους πρόταση να φιλοξενήσουν κάποια από αυτά τα παιδιά”, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, αναφέροντας πως προτεραιότητα είναι η υγεία για όλους και πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με ανθρωπιά.

“Κάποια στιγμή όμως, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Επ’αυτού είπε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, σηκώνουν δυσβάσταχτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος. Η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης”, υπογράμμισε και δήλωσε την απόλυτα συμφωνία του με το πλαίσιο που ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος περί κοινής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου και για την επαναφορά της συζήτησης στις προτεραιότητες της ΕΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δαβάκης: Τουρκική φρεγάτα δεν παρενόχλησε ολλανδικό πλοίο κοντά στην Κάσο αλλά σε διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι το περιστατικό σημειώθηκε πολύ νοτιότερα του νησιού, με την Άγκυρα να αξιώνει άδεια βάσει του «ανυπόστατου μνημονίου» με τη Λιβύη
Φρεγάτα
Μετά τον Κεδίκογλου και ο Παναγιωτόπουλος «κουνάει μαντίλι» στον ΣΥΡΙΖΑ: «Θα είμαι με τον Τσίπρα, είτε έτσι είτε αλλιώς»
Ο βουλευτής Αχαΐας δηλώνει ανοιχτά ότι θα ταχθεί στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού, βλέποντας στο πρόσωπό του τον καταλύτη για την αναδιάταξη του λεγόμενου προοδευτικού χώρου
Ανδρέας Παναγιωτόπουλος 5
O Κεδίκογλου έτοιμος να παραιτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Τσίπρα – «Σε καμία περίπτωση» μαζί του η Τζάκρη
Ο βουλευτής Ευβοίας μίλησε για εσωτερικές διεργασίες στην Κουμουνδούρου, ενώ η αντιπρόεδρος του κόμματος Κασσελάκη απέρριψε κατηγορηματικά κάθε προοπτική συνεργασίας με τον πρώην πρωθυπουργό
Κεδίκογλου, Τσίπρας, Τζάκρη