Πολιτική

Η πρωτοβουλία Μέρκελ – Μακρόν για τη Μόρια και το “ευχαριστώ” Μητσοτάκη

Την έναρξη μιας γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας για την υποδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που ζούσαν στο κέντρο υποδοχής της Μόριας, που καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά το βράδυ Τρίτης (08.09.2020), ανακοίνωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

“Η Γερμανία και η Γαλλία θα συμμετάσχουν, ελπίζω και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ”, είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η τραγωδία στον καταυλισμό της Μόριας θα πρέπει να ωθήσει τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν “επιτέλους” σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, η οποία σήμερα “δεν υπάρχει”.

Click4more: Ευρωπαϊκή “ασπίδα” στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις – Τι αναφέρει η Διακήρυξη της Αζαξιό για τα ελληνοτουρκικά

“Η Γαλλία και η Γερμανία θα ενώσουν δυνάμεις και θα προτείνουμε να αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανηλίκους”, ανέφερφε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στην Κορσική, υπογραμμίζοντας πως “πρέπει να ανανεώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία, να δουλέψει ο μηχανισμός επανεισδοχής”.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συνέντευξη Τύπου, τους ευχαρίστησε για την στήριξη τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου, σε ένα ελληνικό και ευρωπαϊκό νησί όπου η Ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει ήδη το πρόβλημα από ταραχές που ξέσπασαν όταν ένας αριθμός μεταναστών αντέδρασαν σε τεστ και μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό”.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους άλλους ηγέτες για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη κρίση, επισημαίνοντας πως πρώτη μέριμνα ήταν η φροντίδα των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών. “Όλα έχουν μεταφερθεί μακριά από τη Μόρια και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μακρόν και την κα Μέρκελ για την ευγενική τους πρόταση να φιλοξενήσουν κάποια από αυτά τα παιδιά”, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, αναφέροντας πως προτεραιότητα είναι η υγεία για όλους και πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με ανθρωπιά.

“Κάποια στιγμή όμως, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Επ’αυτού είπε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, σηκώνουν δυσβάσταχτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος. Η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης”, υπογράμμισε και δήλωσε την απόλυτα συμφωνία του με το πλαίσιο που ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος περί κοινής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου και για την επαναφορά της συζήτησης στις προτεραιότητες της ΕΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης: «Βαρέθηκα να με κατηγορούν ότι δεν σέβομαι τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» – Η απάντηση του στις δηλώσεις Κοβέσι
«Η κα Κοβέσι στους Δελφούς ισχυρίστηκε ότι το Κολλέγιο των Ευρωπαίων Εισαγγελέων έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού», είπε αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης 17
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενισχύουμε τη σχέση Ελλάδας – Γαλλίας μετατρέποντάς την σε μια ισχυρή, πολυεπίπεδη συμμαχία
«Η Ενισχυμένη Συνολική Στρατηγική Σχέση που υπογράψαμε πριν από λίγες ώρες, είναι μια ευρεία στρατηγική συμφωνία που αναβαθμίζει και εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις ελληνογαλλικές σχέσεις» γράφει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Κοινό μέτωπο Μακρόν – Μητσοτάκη: Ζητούν καθυστέρηση στην αποπληρωμή του χρέους της περιόδου Covid και νέα ευρωομόλογα
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι η Ευρώπη δανείστηκε την περίοδο της πανδημίας και δεν έχει νόημα να επιστρέψει τα χρήματα γρήγορα, χαρακτηρίζοντας αυτή την επιλογή λανθασμένη
Μητσοτάκης και Μακρόν 6