Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Η συμφωνία με τη Γαλλία για τους εξοπλισμούς και το οικονομικό «καλάθι» Μητσοτάκη

Μακρόν

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιμασία για τη συμφωνία με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά, αλλά και για το «καλάθι» των οικονομικών εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τη Γαλλία, όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr, κομβικής σημασίας θεωρείται η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κορσική την Πέμπτη, καθώς, στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Νότου, δεν αποκλείεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν για να κλείνουν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, την οποία εν συνεχεία θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Μαζί θ’ αναφερθεί και στις παραμέτρους της ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων σε ανθρώπινο δυναμικό, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Click4more «Τσαμπουκάδες» Ερντογάν με… παράπονα στη Μέρκελ: Γιατί μπλέκεται η Γαλλία στα πόδια μας;

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την οικονομία, όσα θ’ ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης θα οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας στις τελικές συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο. Μολαταύτα, βασικό μήνυμα είναι πως ο κορονοϊός και η ύφεση και αβεβαιότητα που έφερε στην οικονομία δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν το πλάνο της κυβέρνησης. Τουναντίον, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου φαίνεται να επικρατεί η άποψη πως για τη γρήγορη ανάταξη της οικονομίας χρειάζονται άμεσα και γενναία μέτρα σε δύο άξονες: στη στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και στα μόνιμα μέτρα που μεταφράζονται σε ελαφρύνσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές – πάντοτε, βέβαια, λελογισμένα και εντός του γενικού δημοσιονομικού πλαισίου που διαμορφώνουν οι έκτακτες συνθήκες.

Μια πρώτη γεύση αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης αναμένεται να δώσει ο κ. Μητσοτάκης στην αποψινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή. Αν και το θέμα επισήμως είναι η πανδημία και οι συνέπειές της, με τη συζήτηση να γίνεται ύστερα από αίτημα της Φώφης Γεννηματά, ο πρωθυπουργός και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να τοποθετηθούν επί όλων των θεμάτων της επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των ελληνοτουρκικών.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης για το υγειονομικό σκέλος θα τονίσει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες παρά τα αυξημένα κρούσματα και θα προσθέσει πως αυτό δεν οφείλεται επ’ ουδενί στο «άνοιγμα» της χώρας στον τουρισμό, αλλά στη χαλάρωση και τη μη τήρηση των μέτρων, ζητώντας από τους πολίτες ν’ ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών.

Για το οικονομικό σκέλος, αναμένεται επίσης να πει πως η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση στο β’ τρίμηνο, βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από άλλες χώρες της Ευρωζώνης και αφού πρώτα θα επαναλάβει ότι πλησιάζει ένας δύσκολος χειμώνας, θα επισημάνει ότι η κυβέρνηση διαθέτει τις απαραίτητες εφεδρείες για να προχωρήσει στην αποτελεσματική στήριξη όσων έχουν πληγεί ή πρόκειται να πληγούν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις