Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: “Παζάρια” Τσίπρα για το μεταναστευτικό

Σύνοδος Κορυφής: “Παζάρια” Τσίπρα για το μεταναστευτικό

– Σε “παζάρι” για τι μεταναστευτικό εξελίχτηκε η σύνοδος κορυφής
– Συμφωνία για υποδοχή μεταναστών που εντοπίζονται στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας
– “Αντάλλαγμα ” η αναστολή του ΦΠΑ στα 5 νησιά του ανατολικού Αιγαίου που υποδέχονται μετανάστες
– “Την άνοιξη του 2020 η ΠΓΔΜ θα μπει στο ΝΑΤΟ με το όνομα Βόρεια Μακεδονία” ανέφερε ο πρωθυπουργός
– Συμφωνία και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε
– “Είχαμε μια πολύ δύσκολη σύνοδο κορυφής” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας
– “Καρφιά” για την στάση άλλων χωρών στο μεταναστευτικό

Σε σκληρό “παζάρι” για το μεταναστευτικό φαίνεται πως εξελίχτηκε η  Σύνοδος Κορυφής, με την Ελλάδα να είναι έτοιμη να δεχτεί ξανά αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία.

Σε αντάλλαγμα όπως φαίνεται, πήρε την αναστολή του ΦΠΑ στα 5 νησιά του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται του περισσότερους μετανάστες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή σήμερα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα αύξηση του ΦΠΑ στα 5 αυτά νησιά.

Είπε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Ζ. Κ. Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.Το συζήτησαν ξανά χτες και σήμερα, είπε, έχει δώσει εντολή σήμερα, η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί αυτή την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά.

Τόνισε ότι πρόκειται για “εξαιρετικά θετική εξέλιξη”.

Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Έθεσε και πάλι θέμα ανταλλαγής των στρατιωτικών ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση, τόνισε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του, του έθεσε και πάλι το θέμα των δύο στρατιωτικών, με τον Τούρκο πρόεδρο να του θέτει “εμμέσως” θέμα ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους.

“Μου εξέφρασε τις γνωστές του θέσεις, μου είπε ότι υπάρχει και το θέμα με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς και του απάντησα όπως έπρεπε να του απαντήσω. Για να είμαι ειλικρινής δεν μου έκανε άμεσο παραλληλισμό των  υποθέσεων, ωστόσο μου ανέφερε ότι υπάρχει και αυτό” τόνισε.

“Την άνοιξη του 2020 η Βόρεια Μακεδονία μπαίνει στο ΝΑΤΟ”

Αισιόδοξος ότι μέχρι την άνοιξη του 2020 η ΠΓΔΜ θα ονομάζεται “Βόρεια Μακεδονία” και με αυτό το όνομα θα μπει στο ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Προϋπόθεση βέβαια όπως είπε για όλα αυτά, είναι πρώτα να έχει πραγματοποιήσει την Συνταγματική Αναθεώρηση που έχει συμφωνηθεί, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το ονοματολογικό και την ένταξη στην Συμμαχία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση στην Σύνοδο Κορυφής, με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις Ζάεφ, ότι οι “γείτονες” εξασφάλισαν το δικαίωμα να αποκαλούνται Μακεδόνες, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν, όπως και οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να τους αποκαλούν όπως θέλουν.

Από εκεί και πέρα, όπως σημείωσε είναι σημαντικό ότι πλέον δεν θα αναφέρονται ως “Μακεδόνες” αλλά ως “Μακεδόνες/Πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας”.

Σημείωσε ότι όμως το πιο σημαντικό από τις δηλώσεις του τελευταίου διαστήματος, είναι αυτές που αφορούν συνεντεύξεις των κ. Ζάεφ και κ. Ντιμιτρόφ. Στις οποίες, είπε, παραδέχονται ξεκάθαρα, τοποθετούνται, λέγοντας ότι είναι Σλάβοι και ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδονία και την πολιτισμική της κληρονομιά, ότι δεν κατάγονται από αυτή και βέβαια ότι δεν έχουν αλυτρωτικές διεκδικήσεις.

Σε άλλο ερώτημα, ασκώντας κριτική στη ΝΔ, είπε ότι τούτη την ώρα η στάση που αναπαράγει μια λογική διχασμού, είτε για λόγους εσωτερικών προβλημάτων είτε πολιτικών σκοπιμοτήτων, θα το βρουν πολύ σύντομα μπροστά τους. «Αυτοί που δημιουργούν επεισόδια είναι μεμονωμένες μειοψηφίες που δεν εκφράζουν αυτούς που διαφωνούν με την απόφαση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό», είπε και προσέθεσε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού απομονώνει αυτούς τους ακραίους και καταδικάζει αυτές τις πρακτικές». Εξέφρασε την ελπίδα γρήγορα αυτή την αμέριστη καταδίκη να την έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

“Είχαμε δύσκολη σύνοδο κορυφής”

“Είχαμε μια πολύ δύσκολη σύνοδο Κορυφής, φαίνεται ότι δεν ισχύει ότι μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Σχολίασε ότι “αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ε.Ε., την αλληλεγγύη, ουμανισμό, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο, δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28”. Τόνισε ότι “η Ε.Ε. είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: Μια ακραία συντηρητική, σωβινιστική/αντιμεταναστευτική και μια δημοκρατική ουμανιστική”.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη τύπου

“Δεν θα γίνουν άλλα hot spot στην Ελλάδα”

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα δημιουργηθούν άλλα hotspots στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, για το αν είναι αισιόδοξος για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη σε αυτούς που το επιθυμούν και το κατανοούν και σε αυτούς που το πολεμάν.

Εκτίμησε ότι αργά ή γρήγορα θα προχωρήσουν οι χώρες που το επιθυμούν και αυτές που δεν το επιθυμούν θα έχουν ενδεχομένως άλλες απώλειες. Γιατί, σχολίασε, δεν μπορείς να έχεις και τα οφέλη του Δουβλίνου και τα οφέλη του Σένγκεν.

“Αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων”

“Αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

-Ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

-Επίσης ο κίνδυνος που απετράπη ήταν, η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις Καλένδες, με πραγματικό σκοπό – για όσους το εισηγούνται – να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

-Ακόμη, ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν οι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζουν να υφίστανται προς την Κεντρική Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαικού Schengen.

“Η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή τις αξίες της”

Ένας ακόμη κίνδυνος που επίσης αποφεύχθηκε, είπε ο Αλ. Τσίπρας, ήταν, η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις Καλένδες, με πραγματικό σκοπό – για όσους το εισηγούνται – να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

“Η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, του ανθρωπισμού, που αποτελούν, ή θα έπρεπε να αποτελούν, το θεμέλιο της Ευρώπης”, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

“Σβήνει και η τελευταία φωτιά στην Ευρωζώνη”

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει τη “μεγάλη επιτυχία” της απόφασης του Eurogroup για το τέλος των μνημονίων και την ελάφρυνση του χρέους, μια απόφαση με την οποία σβήνει και η τελευταία εστία φωτιάς στην Ευρωζώνη, όπως σχολίασε.

Υπογράμμισε τις θέσεις του για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι αυτές πρέπει να γίνουν και μάλιστα με ταχύτερα απ’ το προγραμματισμένο, προκειμένου η ΕΕ να είναι έτοιμη εάν ενδεχομένως κληθεί να αντιμετωπίσει άλλες εστίες φωτιάς.

Η ΝΔ συνεχίζει να τζογάρει

Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι αν η ΝΔ συνεχίζει να βάζει όλα της τα λεφτά στο μαύρο, να τζογάρει δηλαδή στο χρώμα της καταστροφής, στο τέλος θα τα χάσει όλα.

“Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί”

“Οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές, η δημοσιονομική προσαρμογή βεβαίως έχει ολοκληρωθεί και αυτό το αναγνωρίζει και το ίδιο το Ταμείο”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σχολίασε ότι η σημαντική είδηση από το ΔΝΤ σήμερα δεν είναι οι πάγιες απόψεις του, αλλά η δήλωσή τους ότι οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα. Είπε ότι αυτό πρέπει να κρατήσουμε γιατί αυτό ανοίγει τον ορίζοντα της σταθερότητας και την ανάκτηση πολλών βαθμών ελευθερίας για την ελληνική κυβέρνηση.

Συμφωνία για μετανάστες και πρόσφυγες

Νωρίτερα η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετανάστες και πρόσφυγες έδειξε για ακόμη μια φορά ότι η Ένωση είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Ουσιαστικά δεν υπήρξε συμφωνία, αλλά λύση στο αδιέξοδο που προέκυψε στη Σύνοδο.

Ήταν μια Σύνοδος στην οποία διαμορφώθηκαν δυο στρατόπεδα. Απ’ τη μια η Ελλάδα με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα, και απ’ την άλλη η Αυστρία και οι χώρες του Βίσεγκραντ, και που θέλουν διαφορετικούς ελέγχους στα σύνορα, μια μίνι Σένγκεν και ουσιαστικά οδηγούν σε μια Ευρώπη-φρούριο, όπου κανείς μετανάστης δεν θα μπορεί να μετακινηθεί από την χώρα εισόδου στην Ε.Ε.

Η Σύνοδος ξεπέρασε τις 12 ώρες με τις διακοπές. Οι ηγέτες των 28 κρατών μελών ήταν στην αίθουσα επί εννέα ώρες και τελικά συμβιβάστηκαν. Οι διαφωνίες της Ιταλίας και οι επιθυμίες της Γερμανίας ήταν αυτές που καθόρισαν το αποτέλεσμα το οποίο επί της ουσίας δεν είναι δεσμευτικό και θα οδηγήσει μάλλον σε διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Ουσιαστικά πάντως στον τελικό συμβιβασμό έχει περάσει η άποψη της Γερμανίας για δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους και να περιορίσουν την ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη. «Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των μετεγκαταστάσεων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση» αναφέρεται και έτσι Ελλάδα και Ιταλία που δέχονται και τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών θα δημιουργήσουν τέτοια κέντρα εάν το επιθυμούν…

Σύμφωνα με τη Μέρκελ, θα υπάρχουν στο εξής αυστηρότεροι έλεγχοι στην κίνηση αιτούντων άσυλο εντός της ΕΕ, είναι σαφές πως όλοι θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες και ότι δεν θα επιτρέπεται στους αιτούντες άσυλο να διαλέγουν εκείνοι το σε ποια χώρα θα ζητούν διεθνή προστασία.

“Αυτό που συνέβη με το Aquarius είναι ενδιαφέρον”, γνωστοποίησε μια πηγή της ιταλικής κυβέρνησης αναφερόμενη στο πλοίο με τους 630 μετανάστες, τον ελλιμενισμό του οποίου αρνήθηκαν στις αρχές του Ιουνίου η Ιταλία και η Μάλτα.

“Μόλις έφτασε στην Ισπανία έγινε μια κατανομή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών” των προσφύγων που μετέφερε, σημείωσε η πηγή αυτή. Όσον αφορά το Lifeline, το άλλο ανθρωπιστικό πλοίο τον ελλιμενισμό του οποίου αρνήθηκε επίσης η Ρώμη, αυτό προσέδεσε την Τετάρτη στη Μάλτα έπειτα από αβεβαιότητα ημερών.

Κέντρα εκτός της ΕΕ

Για να μειωθεί στο ελάχιστο ο αριθμός των πλοίων που θα φτάνουν στα ευρωπαϊκά ύδατα, οι 28 αποδέχθηκαν να εξετάσουν τη δημιουργία “κέντρων αποβίβασης” εκτός της ΕΕ για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, τα οποία “θα δώσουν τέλος στο οικονομικό μοντέλο των παράνομων διακινητών”.

Η αποβίβαση των μεταναστών εκτός της ΕΕ θα γλιτώσει τους Ευρωπαίους από τους καυγάδες για το ποιος θα αναλάβει τα πλοία. Ωστόσο το περίγραμμα του σχεδίου παραμένει ακόμη πολύ ασαφές και προκαλεί πολλά ερωτήματα όσον αφορά το κατά πόσον είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου Νάσερ Μπουρίτα γνωστοποίησε ήδη από την Πέμπτη ότι η χώρα του απορρίπτει την ιδέα της δημιουργίας τέτοιων κέντρων υποδοχής εκτός της ΕΕ. Ο Αλβανός πρόεδρος δήλωσε επίσης κατηγορηματικά αντίθετος.

Οι 28 συμφώνησαν επίσης να κάνουν αυστηρότερους τους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, καθώς και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρουν στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Χρήματα στην Τουρκία

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία ώστε να μην ανοίξει τις πύλες στα 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της.

Παράλληλα οι 28 καλούν την Τουρκία να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ -Τουρκίας.

Στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζεται ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της συνευθύνης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις