Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Η τακτική της ΝΔ στις ψηφοφορίες για τα μέτρα Τσίπρα και οι φόβοι για νάρκες και τέταρτο μνημόνιο

Η τακτική της ΝΔ στις ψηφοφορίες για τα μέτρα Τσίπρα και οι φόβοι για νάρκες και τέταρτο μνημόνιο
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Ήδη ψήφισε «ναι» στα αναδρομικά των ενστόλων, ενώ έχει προαναγγείλει «ναι» και στην περίπτωση που δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να εγκλωβίσει πολιτικά τη ΝΔ με τις διαδοχικές ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή για τα θετικά μέτρα που φέρνει ένα προς ένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει επίσης βήμα-βήμα την τακτική του πρωθυπουργού και δεν φοβάται να στηρίξει πρωτοβουλίες που θεωρεί σωστές.

Αυτό που προβληματίζει τους επιτελείς της οδού Πειραιώς είναι το ενδεχόμενο ορισμένα από τα μέτρα αυτά που φέρνει η κυβέρνηση να κινούνται στη λογική της παροχολογίας εν όψει των εκλογών, να μην είναι κοστολογημένα και να ισοδυναμούν με μία νάρκη που θα συναντήσει η επόμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, δηλαδή, της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία επ’ ουδενί δεν θέλουν να βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χρειαστεί να συνομολογήσει ένα τέταρτο μνημόνιο.

Τα… μηνύματα του προέδρου της ΝΔ

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο συχνά ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται σε ομιλίες του στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα να ναρκοθετήσει το έδαφος και την πορεία της επόμενης κυβέρνησης.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ναρκοθέτησης αυτής είναι το ενδεχόμενο οι περικοπές στις συντάξεις να μην ματαιωθούν σε μόνιμη βάση, αλλά προσωρινά, ώστε να πάρει την τελική απόφαση για την τύχη τους η επόμενη κυβέρνηση.

Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνουν από το επιτελείο της οδού Πειραιώς, θα ισοδυναμούσε με ευθεία παρέμβαση των εταίρων και κλείσιμο του ματιού στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εκλογών και γι’ αυτό δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη εκ μέρους τους.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εξαγγελία για τις 10.000 προσλήψεις, στη ΝΔ θεωρούν καθαρά ότι συνιστά μέρος του προεκλογικού παιχνιδιού του ΣΥΡΙΖΑ κι εξακολουθούν να διερωτώνται από πού θα εξοικονομηθούν οι απαραίτητοι πόροι για να προχωρήσει η κυβέρνηση σ’ αυτές τις μαζικές προσλήψεις.

Ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που το κονδύλι για τη μισθοδοσία ιερέων και κληρικών θα συνεχίσει να βαραίνει το Δημόσιο, με τη μορφή της επιδότησης που συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας.

ΝΔ
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Για το θέμα της συμφωνίας, εξάλλου, θα υπάρξει αναλυτική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς το ραντεβού με την Ένωση Κληρικών ορίστηκε για την Τετάρτη, πριν από την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.

*Του Αιμίλιου Περδικάρη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις