Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

ΗΠΑ όπως… Γερμανία για τις προκλήσεις Ερντογάν: Βρείτε τα…

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Τον… Πόντιο Πιλάτο, όπως έκανε πριν μερικές μέρες και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, έπαιξε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για την πρόσφατη πρόκληση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα… νησιά του Αιγαίου.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, μετά το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον πήρε αποστάσεις και κάλεσε Αθήνα και Άγκυρα να τα… βρουν. Απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου, για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε στην κυβέρνηση της Τουρκίας για… διευκρινίσεις όσον αφορά στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν επί μακρόν εδραιωμένους διπλωματικούς διαύλους για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου. Το Στειτ Ντιπάρτμεντ ενθαρρύνει την Τουρκία και την Ελλάδα να εργαστούν από κοινού για να διατηρήσουν καλές γειτονικές σχέσεις και να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ανεξάρτητες διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, μίλησαν για μία μη παραδεκτή δήλωση από την πλευρά των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε μία δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα. Τόνισαν ότι η στάση Ποντίου Πιλάτου από την πλευρά της Ουάσινγκτον ενθαρρύνει την επιθετικότητα του Ερντογάν και σημείωσαν πως η «ανεξαρτητοποίηση» των ΗΠΑ σε αυτό το κρίσιμο θέμα στέλνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα.

Πηγή: mignatiou.com

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε