Πολιτική

“Ισχυρές πιέσεις από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στον Τσίπρα για τα Σκόπια”

H «αντικατάσταση του εθνοσυντηρητικού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ τον περασμένο Μάιο έφερε κινητικότητα στη διαμάχη» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Südwest Presse

Το δημοσίευμα εστιάζει και στον ρόλο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, εξαίροντας το γεγονός ότι «εδώ και σχεδόν 25 χρόνια καταβάλλει προσπάθειες κατ’ εντολή του ΝΑΤΟ να διαμεσολαβήσει σε μια διαμάχη που είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητή από την κοινή γνώμη εκτός Βαλκανίων». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι πρόκειται ωστόσο για ζήτημα που απασχολεί δεόντως τη διεθνή διπλωματία διότι «η διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ έχει γεωπολιτικές διαστάσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Νίμιτς είναι στο μεταξύ 78 ετών, αλλά τώρα θεωρεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο του: Οι κυβερνήσεις σε Σκόπια και Αθήνα φαίνονται επιτέλους διατεθειμένες να διευθετήσουν τη διένεξη».

Το δημοσίευμα παρουσιάζει συνοπτικά το χρονικό του ζητήματος της ονομασίας και επισημαίνει ότι η «αντικατάσταση του εθνοσυντηρητικού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ τον περασμένο Μάιο έφερε κινητικότητα στη διαμάχη».

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται στο ζήτημα της ονομασίας ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ», που επιδιώκουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με την προσδοκία ότι αυτή θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των «ταραγμένων Βαλκανίων».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ για Μητσοτάκη: Υποδύεται τον «ήρωα της διαφάνειας» για ΟΠΕΚΕΠΕ όταν λειτουργεί ως επισπεύδων της συγκάλυψης
«Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε προσπάθεια διαλεύκανσης του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ και επιτίθεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που ζητούν τον έλεγχο»
Το σήμα του ΠΑΣΟΚ
Κυριάκος Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν θα κάνουμε πίσω όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος, μέχρι να τιμωρηθούν όσοι έλαβαν παράνομες ενισχύσεις
«Τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Ο μήνας αυτός μας «πήρε μακριά» τον μεγάλο μας τραγουδοποιό, Διονύση Σαββόπουλο. Όμως, με έναν τρόπο, ο Νιόνιος θα είναι πάντα εδώ»
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες 78