Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ηχηρή απάντηση ΥΠΕΞ στον Ερντογάν: Απαράδεκτες αναφορές, προσβλητική χρήση της ιστορίας

Ερντογάν ΥΠΕΞ
Φωτογραφία Reuters

Τα όσα είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Σμύρνη, δίπλα στον “γκρίζο λύκο” Ντεβλέτ Μπαχτελί προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Η Αθήνα κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο πως με τις απαράδεκτες αναφορές του υπονομεύει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο Ερντογάν βρέθηκε την Κυριακή (17.03.2019) στη Σμύρνη για μια ακόμη προεκλογική συγκέντρωση, ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαρτίου και δεν έχασε ευκαιρία να μιλήσει για… «γκιαούρηδες», που τους πέταξαν στη θάλασσα οι στρατιώτες του Κεμάλ Ατατούρκ.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ηχηρή απάντησή του στον πρόεδρο της Τουρκίας, τον κατηγόρησε για χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για την Ελλάδα και με μοναδικό στόχο να ικανοποιήσει το εσωτερικό ακροατήριο ώστε να ικανοποιήσει πολιτικές σκοπιμότητες.

Σημείωσε δε το ΥΠΕΠ πως απαράδεκτες αναφορές όπως αυτές του Ερντογάν από τη Σμύρνη, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, την οποία ο Ερντογάν υποτίθεται πως υποστηρίζει.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς. Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει», αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ο Ερντογάν, η Σμύρνη και η ακραία πρόκληση

Για πρώτη φορά ο Ερντογάν εμφανίστηκε σε προεκλογική συγκέντρωση ενόψει των εκλογών της 31ης Μαρτίου μαζί με τον υπερεθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Και φυσικά δεν έχασε ευκαιρία να εμφανιστεί ξανά ακραία προκλητικός προς την Ελλάδα.

Φωτογραφία Reuters

«Σμύρνη, εσύ που επούλωσες τις πληγές της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, της μεγάλης βαλκανικής πόλης των Σκοπίων, της Βάρνας. Σμύρνη που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με το στρατό του από κάθε γωνιά της χώρας σε απελευθέρωσε από τους εχθρούς. Σμύρνη, εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους», είπε με το πλήθος των οπαδών του… παραληρεί.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις