Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

“Ηχηρό” μήνυμα Ομπάμα ενώπιον Τσίπρα: “Απαραίτητη η ελάφρυνση χρέους” [vids, pics]

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

“Θα ήθελα να σε καλωσορίσω στην γενέτειρα της Δημοκρατίας”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα των κοινών δηλώσεων με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας στα ελληνικά “καλησπέρα” και στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Ευρώπη για ελάφρυνση του χρέους.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ευχαρίστησε στις κοινές τους δηλώσεις τον αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, με τον τελευταίο να ανταποδίδει σχετικά με την αντιμετώπιση από τη χώρα μας του ζητήματος του προσφυγικού, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε στην αρχή μία από τις τρεις παράλληλες κρίσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε, μαζί με την οικονομική και την κρίση ασφάλειας.

Στυ συνέχεια, ο Πρωθυπουργός, προσφωνώντας τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τόνισε: “Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως τον σταθμό, έναν από τους σταθμούς του τελευταίου σου ευρωπαϊκού ταξιδιού και νομίζω ότι αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του πάρα πολύ σημαντικά μηνύματα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην παγκόσμια κοινότητα.

Γιατί η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση -την πολιτισμική και την πνευματική- υπεράσπισης σημαντικών πανανθρώπινων αξιών, αλλά μάχεται και στο σήμερα, στο παρόν, για την υπεράσπιση αυτών των αξιών, όπως είναι η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Ισότητα, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε αυτές τις αξίες. Και πιστεύω ότι το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, ελπίζοντας, πολύ σύντομα, ότι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού να βρουν ανταπόκριση και να έχουμε μία θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας: στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας, που αφορά την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Αλλά και το κυπριακό πρόβλημα, στο οποίο όλοι ελπίζουμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ανυπομονώ, λοιπόν, να συζητήσουμε, κατ’ ιδίαν, όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα και είμαι βέβαιος ότι το τελευταίο ταξίδι σου στην Ευρώπη θα είναι πολύ ουσιαστικό και θα δώσει τη δυνατότητα για θετικές εξελίξεις σε αυτά τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας ζητήματα”.

Τσίπρας: “Ευχαριστούμε για το 2015”

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια τόνισε πως αναγνωρίζει τον ρόλο και την συνεισφορά του προέδρου Ομπάμα κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ.

Ακόμη χαρακτήρισε ιστορικά συμβολική και καθοριστική την επίσκεψη Ομπάμα σε Ελλάδα και Γερμανία καθώς επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις, ενώ για τη χώρα μας σημείωσε πως αξιοποιεί τον ρόλο της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός ζήτησε την πρροάσπιση του διεθνούς δικαίου και των περιφερειακών συμβάσεων, δίχως απειλή πολέμου από την Τουρκία, ενώ για το Κυπριακό ζήτησε την αποχώρηση των στρατευμάτων και την κατάργηση των αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.

“Καλησπέρα” και ευχαριστώ

Ο αμερικανός πρόεδρος πήρε στη συνέχεια το λόγο κι έκανε… την έκπληξη, αφού ξεκίνησε λέγοντας στα ελληνικά “καλησπέρα! Στη συνέχεια τόνισε πως ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, ενώ ευχαρίστησε τον “Αλέξη” για την συνεργασία τους.

Ακολούθως ο Πλανητάρχης επανέλαβε την πάγια θέση του πως η λιτότητα “δεν είναι συνταγή ανάπτυξης”, συμπλήρωσε πως “η Ελλάδα συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη” και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να βοηθά όσο μπορεί την χώρα μας για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό.

Σειρά πήρε η… αποθέωση για την Ελλάδα που “παρά τις δυσκολίες παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ”, ενώ επανερχόμενος στα της οικονομίας, υπογράμμισε πως “η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν οι ορθότερες, αλλά η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές”.

Ομπάμα: “Απαραίτητη η μείωση του χρέους – Είμαι αισιόδοξος ότι θα συμφωνήσει η Μέρκελ”

Αμέσως μετά, πάντως, ο Μπάρακ Ομπάμα αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα της ανάπτυξης, κάνοντας και αναφορά στο απόλυτο πολιτικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή την ελάφρυνση του χρέους.

Συγκεκριμένα τόνισε: “Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτιική δίχως ελάφρυνση του χρέους, είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της“, ενώ αμέσως μετά δήλωσε “αισιόδοξος ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα συμφωνήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους”.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν και οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, με τον Πάνο Χαρίτο εκ μέρους της ΕΡΤ να ρωτά για την αμερικανική οικονομία και τη σύγκριση με τα ελληνικά οικονομικά στοιχεία, και τον αμερικανό Πρόεδρο να απαντά:

«Έχετε δίκιο δεν υπάρχουν συγκρίσεις Ελλάδας- ΗΠΑ και εμείς περάσαμε από σημαντική συρρίκνωση, χάναμε 800 χιλιάδες θέσεις εργασίας, όμως λάβαμε μέτρα σταθεροποιήσαμε, την οικονομία και πιστεύω ότι ένα από τα μαθήματα που εφαρμόσαμε είναι να συνδυάζεις τις μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική. Εάν βελτιώνεται η οικονομία, βελτιώνεται και το χρέος», είπε ο Μπάρακ Ομπάμα και προσέθεσε: «Είχαμε ένα πλεονέκτημα, το δολάριο. Ακόμα και στην κρίση ο κόσμος αγόραζε τα κρατικά ομόλογα. Το βασικό μάθημα που μάθαμε από την δική μας κρίση, από την οποία βγήκαμε νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι πως όταν η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει τονώνουμε την δραστηριότητα και δημιουργούμε θέσεις εργασίας».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, τόνισε:

«Ο δρόμος που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι ο σωστός. Παρά τις δυσκολίες ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, και εμείς τις κάναμε (χαλιναγωγήσαμε τα χρηματιστήρια, τη Γουόλ Στριτ ήταν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις»

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος , επιχειρηματικός» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην ανάπτυξη και συνέχισε λέγοντας «όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό, τότε χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα», ενώ για την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι είναι πολιτικό θέμα. «Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», υπογράμμισε ο Μπάρακ Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας: «Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους».

Για Κυπριακό και Τραμπ

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας νωρίτερα, λέγοντας πως “στηρίζουμε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι απαραίτητη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο”.

Όσον αφορά στο… κεφάλαιο Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα διευκρίνισε ότι οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση μετά τις εκλογές και πως θα συνεργαστεί με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο, συμπληρώνοντας για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών πως “μία ισχυρή πλειοψηφία συμφωνεί με εμένα, αλλά πολλές φορές ο κόσμος έχει ανάγκη να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό”.

Δεν δίστασε μάλιστα να υπογραμμίσει πως “θα πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στον εθνικισμό“.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε