Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Το grexit θα είναι εθνική καταστροφή

Ενδεχόμενη επιστροφή στην δραχμή θα είναι εθνική καταστροφή, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Καζάκου με τίτλο η "Δραχμή Δεν (θα) είναι λύση", που αναφέρεται στις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στην χώρα μας και την συνέδεσε με την παρατεταμένη οικονομική κρίση. “Όσο η κρίση παρατείνεται αναίτια, οι απόψεις που θα υποστηρίζουν την επάνοδο στην δραχμή θα αυξάνονται. Η δραχμή συνιστά την επιλογή όσων δεν βλέπουν προοπτική, είναι μία επιλογή παραίτησης. Το βιβλίο δίνει απάντηση στο ερώτημα “τι έχω να χάσω”, και καταγράφει τους κινδύνους. Καταδεικνύει το προφανές ότι η επιλογή της δραχμής θα ήταν επιλογή εθνικής καταστροφής, θα δημιουργούσε ρίσκα όχι μόνο οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά. Το καλοκαίρι του 2015 αποτρέψαμε τα χειρότερα. Η έξοδος θα προκαλούσε τέτοια προβλήματα που το κόστος τους δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καμία εκλεγμένη κυβέρνηση”.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι “η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα δεν είναι διατηρίσιμη και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σκληρές επιλογές” και επανέλαβε ότι είναι ανάγκη για πολιτική αλλαγή. Αναφέρθηκε όμως και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις: “Η ΕΕ βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Ο ευρωσκεπτικισμός ενισχύεται, το όραμα που συγκίνησε ολόκληρες γενιές, μία Ευρώπη δημοκρατίας και ειρήνης ξεθωριάζει. Το Brexit είναι μόνο μία επώδυνη έκφραση αυτής της τάσης. Όσοι πιστεύουμε ότι τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας είναι να βρισκόμαστε στην πρώτη ταχύτητα της ΕΕ πρέπει να δράσουμε. Η προχθεσινή πρωτιά του Εμανουέλ Μακρόν ήταν μία βαθιά ανάσα, δείχνει ότι στην Ευρώπη έρχονται στο προσκήνιο οι δυνάμεις της λογικής και της μετριοπάθειας”.

Έκανε ειδική αναφορά στη νίκη Μακρόν: “Χαίρομαι διπλά για την πρωτιά Μακρόν και για την διαφαινόμενη νίκη γιατί παρά την διαφορετική ιδεολογική αφετηρία η ατζέντα μας έχει πολλά κοινά σημεία, λιγότερους φόρους, έμφαση στην καινοτομία. Η δική μου πρότατη για το νέο ελληνικό πατριωτισμό μέσα στην Ευρώπη έχει πολλά κοινά με την πρόταση του Μακρόν. Δεν θέλω να σχολιάσω την στάση του κ. Τσίπρα, το κόμμα του οποίου στήριξε τον Μελανσόν ο οποίος αρνήθηκε να πάρει θέση για τον δεύτερο γύρο, δείχνοντας ότι αυτά που ενώνουν τα άκρα του εθνολαϊκισμού τελικά συναντώνται. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα ευνοηθεί από μία εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το σημαντικό είναι ότι αρχίζει να υψώνεται στην Ευρώπη ένα ισχυρό ανάχωμα ενάντια στις δυνάμεις του λαϊκισμού, δυνάμεις που θέλουν ισχυρή Ευρώπη και είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα βίωσε πρώτη τις καταστροφικές συνέπειες της επικράτησης των δυνάμεων του λαϊκισμού, είπε ο κ. Μητσοτάκης, το συνέδε με την “επικράτηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ” και υποστήριξε ότι “όσο η κρίση στην Ελλάδα συνεχίζεται ο ευρωσκεπτικισμός θα εντείνεται”.
Κλείνοντας ανέφερε ότι ήλθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά, όμως η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει στη έξοδο από την κρίση, είναι προϊόν της κρίσης, γι αυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν βουλευτές και πολιτικά στελέχη μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης και ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άκης Σκέρτσος: Παντελώς ανυπόστατο το πρωτοσέλιδο της Εστίας για συναντήσεις μου με τον Γιάννη Στουρνάρα
«Ο κ. Κοττάκης αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι έχει πάρει διαζύγιο από την αλήθεια εξυφαίνοντας ιστορίες επιστημονικής φαντασίας», σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος
Μαρινάκης για παγκόσμια μέρα Ελευθερίας του Τύπου: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση θεσμών, η κατοχύρωση πολυφωνίας και η βελτίωση των ΜΜΕ»
Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες στους οποίους βασίζεται ένα πλέγμα παρεμβάσεων που όπως είπε αλλάζει το τοπίο στα ΜΜΕ, και παρουσίασε αναλυτικά το κυβερνητικό έργο στο χώρο του Τύπου
Ο Παύλος Μαρινάκης
Δενδρινού και Βαρβιτσιώτη σε Τσιπρα: Μάλλον δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο μας – Δεν συσχετίσαμε ποτέ Πρέσπες με συντάξεις
Οι 2 δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ τονίζουν ότι το ντοκιμαντέρ βασίζεται αποκλειστικά σε επώνυμες μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της περιόδου 2015 και όχι σε δημοσιογραφικές κρίσεις
Οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ, Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού
6
Δημοσκόπηση Marc: Ακρίβεια και νέα κόμματα αλλάζουν τις ισορροπίες – Μάχη για τη δεύτερη θέση θα δώσουν Τσίπρας και Καρυστιανού
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης η Βουλή θα μπορούσε να είναι επτακομματική ή ακόμη και εννεακομματική, ανάλογα με τις εξελίξεις των επόμενων μηνών
καλπη 16
Ο Αλέξης Τσίπρας εξηγεί γιατί δεν συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ: Δεν θα νομιμοποιήσω τη δολοφονία χαρακτήρα μου
«Δε μου δίνετε κανένα λόγο να εμπιστευτώ, ούτε στο ελάχιστο, ότι θα έχετε μια αντικειμενική προσέγγιση στα γεγονότα του 2015 και ότι σκοπός σας δεν θα είναι και σήμερα, να επιμείνετε στη συκοφαντία»
Αλέξης Τσίπρας 36