Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Και debate και εκλογές θέλουν στη ΝΔ! – Πώς διαβάζουν στην οδό Πειραιώς τη μετωπική επίθεση Τσίπρα

Και debate και εκλογές θέλουν στη ΝΔ! – Πώς διαβάζουν στην οδό Πειραιώς τη μετωπική επίθεση Τσίπρα

Έτοιμοι για εκλογές, άρα έτοιμοι και για τηλεοπτικό debate Τσίπρα-Μητσοτάκη δηλώνουν στη ΝΔ.

Η πρό(σ)κληση του πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τηλεμαχία από το βήμα της Βουλής δεν έμεινε ασχολίαστη από την οδό Πειραιώς. Στη ΝΔ λένε από χθες πως «είμαστε έτοιμοι για την τηλεμαχία όποτε θέλει ο Αλέξης Τσίπρας» και προσέθεταν πως ο πρωθυπουργός «λέει πολλά, αλλά κάνει λίγα», καλώντας τον να προκηρύξει άμεσα εκλογές και ν’ αποφασίσει έτσι ο λαός σε ποιον θέλει να εμπιστευθεί τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ούτως ή άλλως, πίσω από τους πολύ υψηλούς τόνους των οποίων μετήλθε ο κ. Τσίπρας βλέπουν στη ΝΔ την πιθανότητα να θελήσει να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σύντομα σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό. Ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που οι συσχετισμοί στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών δείχνουν ν’ ανατρέπονται και να θεωρείται εφεξής αβέβαιο εάν αυτή η συμφωνία θα κυρωθεί, όπως άφησε να εννοηθεί ως ενδεχόμενο για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, δηλώνουν ιδιαίτερα ενοχλημένοι για ένα ακόμη unfair του κ. Τσίπρα και συγκεκριμένα – όπως λένε – από τα fake news του πρωθυπουργού. Μιλούν, δηλαδή, για τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στο Politico, από την οποία προκύπτει ξεκάθαρα πως ουδέποτε μίλησε ο κ. Μητσοτάκης για «αυτονομιστικά κινήματα στη Βόρεια Ελλάδα», όπως του χρέωσε ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος αναπαραγωγή του δημοσιεύματος από ιστοσελίδα κι όχι το αυθεντικό κείμενο του περιοδικού.
Το γεγονός, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Τσίπρα για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αποτέλεσαν βαρίδια κι εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαβαστεί ως μία ακόμη προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ να προσεταιριστεί το χώρο της Κεντροαριστεράς και να τείνει χείρα φιλίας προς το Κίνημα Αλλαγής, εν όψει της επόμενης μέρας των εκλογών.
Ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ήταν για μία ακόμη φορά ξεκάθαρος ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να την κυρώσει, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές. Η δε αποστροφή του πως ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε τις συντάξεις με το Σκοπιανό, όσο κι αν προκάλεσε την οργή του Μαξίμου, είναι αυτή που αντανακλά τις εκτιμήσεις που κάνει το επιτελείο της οδού Πειραιώς για το ρόλο του πρωθυπουργού. Εξ ου και είναι ειλημμένη απόφαση πλέον να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αμέσως μόλις κατατεθεί η συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση στη Βουλή, με τον Πάνο Καμμένο να αναμετράται τότε με τις ευθύνες του.
Με άλλα λόγια, στη ΝΔ εκτιμούν πως κατάθεση της πρότασης τώρα – όπως προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας – θα «έκαιγε» το χαρτί της και πλέον δεν θα μπορούσε να υποβληθεί ξανά για τους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή πρακτικά ως τις εκλογές, εάν αυτές γίνουν το Μάιο. Και αντίστροφα, κατάθεσή της μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών – εφόσον αυτή περάσει από τη Βουλή – δεν θα είχε πλέον κανένα νόημα, αφού η συμφωνία θα έχει τεθεί σε ισχύ και δεν θα έχει μπλοκαριστεί, όπως επιδιώκει η ΝΔ.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα σκάνδαλα και την υπόθεση Πετσίτη, η ΝΔ δεν παραδίδει τα όπλα. Τουναντίον, 21 βουλευτές κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση προς τον Νίκο Παππά, ενώ την επόμενη Παρασκευή – λίγο πριν κλείσει, δηλαδή, η Βουλή για τις εορτές των Χριστουγέννων – θα συζητηθεί επίκαιρη ερώτηση για την υπόθεση της ΔΕΠΑ, με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης ν’ αναλαμβάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θ’ αναμετρηθούν για μία ακόμη φορά στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού – αν και η διαδικασία αυτή τη φορά προβλέπει παράλληλους μονολόγους των δύο αρχηγών.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις