Πέμπτη, 29 Φεβ.
16oC Αθήνα

Καϊλή: Δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον σύντροφό μου – Το Politico αποκαλύπτει τις ανακρίσεις για το Qatargate

Καϊλή: Δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον σύντροφό μου – Το Politico αποκαλύπτει τις ανακρίσεις για το Qatargate

Η Εύα Καϊλή ήταν έκπληκτη με τα όσα την κατηγορούσαν σύμφωνα με το Politico που φέρνει στο φως τις ανακρίσεις με τους Βέλγους αστυνομικούς για το Qatargate.

Ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη του Qatargate που προκάλεσε «σεισμό» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το υλικό των βελγικό αρχών δείχνει πως οι βασικοί πρωταγωνιστές, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, η Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της Φρανσέσκο Τζόρτζι και ο Αντρέα Κοτσολίνο, είχαν διαφορετική στάση.

Η πρώτη ανάκριση της Εύας Καϊλή από τις βελγικές αρχές ήταν στις 10 Δεκεμβρίου 2022 και δήλωσε αρχικά άναυδη. «Είμαι σε ένα σημείο όπου δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε καν τον σύντροφό μου», είπε.

Χαρακτήρισε τον Τζόρτζι «ιδεαλιστή και πολύ ευγενικό», αλλά είπε ότι είχε έλλειψη χρημάτων και πως δυσκολευόταν να συνεισφέρει στα κοινά έξοδα.Η ημέρα της σύλληψής τους, είπε η Καϊλή, ήταν «ημέρα απόλυτου πανικού».

Και αυτό γιατί ο σύντροφός της είχε συλληφθεί, ο πατέρας της το ίδιο ενώ η 1,5 χρονών κόρη της θα μπορούσε να καταλήξει προσωρινά στις κοινωνικές υπηρεσίες. Μάλιστα όταν έμαθε πως ο σύντροφός της είχε συλληφθεί και το αυτοκίνητό είχε κατασχεθεί νόμιζε πως είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.

Στη συνέχεια μέσα από άρθρο σε βελγική εφημερίδα με το όνομα του Παντσέρι και μια αναφορά σε μεγάλο χρηματικό ποσό, της θύμισε πως ο πρώην ευρωβουλευτής είχε αφήσει μια βαλίτσα και χρήματα σπίτι της.

Μάλιστα λέει πως φαντάστηκε πως η προέλευση αυτών των χρημάτων «μπορεί να μην ήταν καλή» και γιαυτό ζήτησε από τον πατέρα της να τα πάρει από το διαμέρισμά της μέσα στη βαλίτσα, μαζί με ένα τηλέφωνο και ένα λάπτοπ που βρήκε στο γραφείο του Τζόρτζι. «Πριν από αυτό, ποτέ δεν είχα σκεφτεί για την προέλευση αυτών των χρημάτων», ισχυρίστηκε.

Στις Αρχές αρνήθηκε κατηγορηματικά πως ήταν μέλος οποιουδήποτε δικτύου και ισχυρίστηκε πως οι όποιες θετικές αποφάσεις για το Κατάρ ήταν συλλογικές καθώς η ΕΕ ήθελε να οικοδομήσει σχέσεις με μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Όλοι μου ζήτησαν να συνεχίσω σε αυτόν τον δρόμο», είπε.

Στη δεύτερη ανάκριση η αστυνομία στο Βέλγιο επικεντρώθηκε στις τσάντες και στα χρήματα με την Εύα Καιλή να ισχυρίζεται πως έβαλε στη βαλίτσα του Παντσέρι χρήματα από το χρηματοκιβώτιο του Τζόρτζι – ήξερε, μάλιστα, ποια χρήματα ήταν του Παντσέρι επειδή τα κρατούσε σε δεσμίδες, ενώ ο Τζόρτζι είχε τα δικά του «χύμα».

Μια άλλη τσάντα στο χρηματοκιβώτιο, που ήταν δική της, περιείχε 30.000-40.000 για προληπτικούς λόγους, «σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης», που μάλλον εννοούσε πως τα κρατούσε για ένα μεγάλο και έκτακτο γεγονός/

Τζόρτζι: Μετανιώνω που μπλέχτηκα

Το Politico μεταφέρει και είπε ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι που τόνισε μεταξύ άλλων πως «για μένα, ο Παντσέρι είναι μέντορας, χάρη σε αυτόν γνώρισα τη σύντροφό μου».

Μάλιστα παρά το γεγονός πως το 2022 εργαζόταν πλέον ως βοηθός του ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο Τζορτζι εξακολουθούσε να συνεργάζεται με τον Παντσέρι, βοηθώντας τον στη δουλειά του με το Κατάρ, επειδή ένιωθε ότι του ήταν υποχρεωμένος, όμως οποιαδήποτε ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες. «Πάντα πληρώναμε τους φόρους μας», είπε για τον ίδιο και τη σύζυγό του.

Όταν οι Αρχές τον ενημέρωσαν πως συνελήφθη ο πατέρας της Καϊλή με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά, τα αποκάλυψε όλα σύμφωνα με το Politico και παραδέχθηκε πως η σύντροφός του ήξερε για  την προέλευση των χρημάτων, αλλά δεν ήταν «μέρος του δικτύου» επιρροής που είχε δημιουργήσει ο ίδιος και ο Παντσέρι για λογαριασμό του Κατάρ.

Στη συνέχεια θα ανακαλέσει την δήλωσή του αυτή πως η  Καϊλή γνώριζε την προέλευση των μετρητών και είπε πως «θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να μπορέσει η κόρη μου να μείνει με τη μητέρα της».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις