Πολιτική

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα: Σε αυξημένη επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός για την επέλαση του χιονιά – Τι θα λειτουργήσει και τι όχι, σήμερα στην Αττική

Έχοντας την πικρή εμπειρία από τον περσινό χιονιά, η κυβέρνηση κινήθηκε αυτή τη φορά με γοργούς ρυθμούς και με βάση της εκτιμήσεις των μετεωρολόγων. Επικράτησε έντονα η λογική της πρόληψης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Το γεγονός άλλωστε ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, είχε σημαίνοντα ρόλο στη διαχείριση της 

 «Μπάρμπαρα», καθώς μια εικόνα παράλυσης της κρατικής μηχανής απέναντι σε μία κακοκαιρία που ήταν γνωστό από ημέρες ότι πλησιάζει, θα είχε εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο για την κυβέρνηση.

«Μπαράζ» συσκέψεων για τη «Μπάρμπαρα»

Τις τελευταίες τρεις ημέρες πριν από την εμφάνιση του χιονιά είχαν προηγηθεί τρεις συντονιστικές συσκέψεις, ενώ και χτες οι αρμόδιοι φορείς είχαν συνεχή επαφή και συσκέψεις προκειμένου να χαράξουν τα επόμενα βήματα.

Η απόφαση που ελήφθη ήταν να δράσουν προληπτικά. Πρώτα αποφασίστηκε τα σχολεία στην Αττική να μείνουν κλειστά και να λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση και στη συνέχεια αντίστοιχα να μην λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα στη Βόρεια και Βόρειο-ανατολική Αττική αλλά και οι λακές αγορές, να μη λειτουργήσουν τα δικαστήρια και στο δημόσιο να ισχύσει η τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, οι υπάλληλοι να προσέλθουν στην εργασίας τους στις 10:00 το πρωί. Παράλληλα έγινε ισχυρή σύσταση αυτό το καθεστώς να υιοθετηθεί και στον ιδιωτικό τομέα. 

Το σκεπτικό ήταν να αποφευχθεί η απίστευτη ταλαιπωρία που επικράτησε πέρυσι, όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι έφυγαν μαζικά από τις υπηρεσίες τους στις 12:00 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακός «γολγοθάς» στην Αθήνα.

Σήμερα και ως τις 18:00 το απόγευμα στην Αττική θα λειτουργήσουν μόνο τα καταστήματα τροφίμων και τα super market, τα βενζινάδικα, τα φαρμακεία και τα καταστήματα που πωλούν χιονοαλυσίδες, ενώ μετά τις 18:00 απαγορεύεται η παροχή υπηρεσιών από delivery και courier. 

Κριτική για το κλείσιμο της Εθνικής οδού

Τη λύση της πρόληψης ατυχημάτων ή άλλων έκτακτων καταστάσεων επέλεξε η κυβέρνηση και στο θέμα της εθνικής οδού, η οποία έκλεισε για αρκετές ώρες.

Η απάντηση στις αντιδράσεις ήταν η λέξη… «ασφάλεια».

Δεδομένου ωστόσο ότι η “Μπάρμπαρα” θα είναι και σήμερα εδώ, ο απολογισμός της διαχείρισης θα γίνει την επομένη της κακοκαιρίας.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε διαρκή ενημέρωση για τις δράσεις της κρατικής μηχανής και την πορεία της κακοκαιρίας, με σαφή εντολή να μη τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Τέμπη: Τον Δεκέμβριο οι απολογίες Τριαντόπουλου, Αγοραστού και των υπολοίπων 6 κατηγορουμένων για το «μπάζωμα»
Αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις για λάθη και παραλείψεις στο σημείο της τραγωδίας, τις κρίσιμες πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα να αλλοιωθεί ο χώρος και να χαθούν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία
Τέμπη
Τελευταία προδημοσίευση για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα - «Υπέγραψα έναν επώδυνο συμβιβασμό, αλλά έθεσα τα θεμέλια για οριστική έξοδο από τα Μνημόνια»
«Το “Μύθοι και Αλήθειες” είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με ιδιαίτερη σημασία. Η ουσία όσων περιγράφω σε αυτό το κεφάλαιο, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που με παρακίνησαν να γράψω την “Ιθάκη”»
Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα 19
Η ΝΔ εκλέγει την Κυριακή τον «κομματικό στρατό» της με το βλέμμα στο συνέδριο της άνοιξης: Στις κάλπες πάνω από 120.000 πολίτες
Αυτές οι εσωκομματικές εκλογές έχουν και μία ακόμη ιδιαιτερότητα, πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, με ζωηρά τα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος
τα γραφεία της ΝΔ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ συνάντησε την Λίνα Μενδώνη: Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών
Συζητήθηκαν, επίσης, οι τρέχουσες και μελλοντικές συνεργασίες του Υπουργείου Πολιτισμού με κορυφαία μουσεία των ΗΠΑ, όπως το Getty, το MET, το Museum of the Bible και τη National Gallery of Art
Λίνα Μενδώνη και Κίμπερλι Γκιλφόιλ