weather-icon °C AΘΗΝΑ

Καμμένος: Έτσι “ζει” κι έτσι “πεθαίνει”! Τα απίθανα… πιθανά σενάρια για τους ΑΝΕΛ

Καμμένος: Έτσι “ζει” κι έτσι “πεθαίνει”! Τα απίθανα… πιθανά σενάρια για τους ΑΝΕΛ

Η ομόφωνη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου μπορεί να έχει ήδη αναστρέψει τη κλεψύδρα του χρόνου για τον Πάνο Καμμένο και την αναγκαστική αυτοδιάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ… Μια φράση όμως του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών πυροδότησε και πάλι νέα σενάρια και «πονηρές» σκέψεις.

Η φράση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που έριξε λάδι στην φωτιά των σεναρίων ήταν ότι «αύριο υπάρχει μια ολόκληρη ημέρα για να κάνετε ρεπορτάζ. Γι αυτό τις προηγούμενες ημέρες αφήσαμε αυτόν τον χρόνο. Αύριο υπάρχει μια ολόκληρη ημέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα θέμα. Καταλάβετε το, το ξαναείπα, αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν τα πράγματα πριν έλθει η διάλυσή της κοινοβουλευτικής ομάδας».

Μια δήλωση του Νίκου Βούτση, που σε κάθε περίπτωση δημιουργεί «σκέψεις» για νέες, έστω και θεωρητικές, εξισώσεις. Που η κάθε μια βέβαια έχει κάθε φορά και πάλι διαφορετικές μεταβλητές, εξίσου πολλούς αγνώστους και φυσικά η «λύση» της διαφέρει ανάλογα με τις σταθερές που κάθε φορά λαμβάνονται υπόψη.

Καμμένος και σενάρια για τους ΑΝΕΛ… εξίσωση 1η

Η πιο εύκολη από όλες αυτές τις πιθανές πολιτικές εξισώσεις, είναι, εάν ο Πάνος Καμμένος τηρήσει αυτό που είπε μετά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Ότι, δηλαδή, εάν μέχρι το πρωί της Παρασκευής, 08.02.2019 και πριν την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια, ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν παραιτηθεί τότε θα τον διαγράψει αυτός από την ΚΟ των ΑΝΕΛ ακόμα και αυτό σημαίνει ότι αυτή θα διαλυθεί.

Καμμένος ΑΝΕΛ
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος

Σε αυτή την περίπτωση, οι αμιγείς ΑΝΕΛίτες βουλευτές θα πέσουν στους «4» και αυτοδικαίως όπως γνωμοδότησε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής χάνεται για τους ΑΝΕΛ η ιδιότητα και τα προνόμια της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Σημειωτέον, ότι στην περίπτωση που μια κοινοβουλευτική ομάδα διαλυθεί, μετά για να επανασυσταθεί απαιτούνται 5 βουλευτές μόνο από το ίδιο συνδυασμό εκλεγμένοι. Αλλά τότε ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί και χρειάζεται τουλάχιστον 10 βουλευτές, με την διαφορά ότι εάν έχουμε σύμπτυξη 10 βουλευτών είναι αδιάφορο εάν αυτοί έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα ή είναι κάποιοι και από μετεγγραφή…

Καμμένος και σενάρια για τους ΑΝΕΛ… εξίσωση 2η

Στο σενάριο αυτό, η σταθερή αλλάζει και ο Πάνος Καμμένος δεν διαγράφει το πρωί τον Θανάση Παπαχριστόπουλο. Ο τελευταίος παραιτείται το βράδυ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο newsit.gr πως θα πράξει. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει χρόνος λίγων ωρών και δημιουργούνται άλλες ενδιαφέρουσες πολιτικές εξισώσεις:

Πρώτη εκδοχή: Ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραιτείται. Καλείται ο πρώτος επιλαχών του ψηφοδελτίου που είναι ο Τέρενς Κουίκ. Αυτός για έναν δικό του λόγο δηλώνει πως δεν αποδέχεται. Τότε η έδρα περνάει στην δεύτερη επιλαχούσα που είναι η κυρία Ελένη Σκλαβενίτη. Εάν εκίνη την αποδεχθεί και παραμείνει στους ΑΝΕΛ, τότε ο κοινοβουλευτικός χαρακτήρας του κόμματος του Πάνου Καμμένου διασώζεται.

Το πρόβλημα εδώ, μπορεί να το υπερπηδούν οι ΑΝΕΛ, όμως το αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση καθώς χάνει τους 151 βουλευτές που έχουν «σχηματιστεί» με τους «6» ανεξάρτητους ο ΣΥΡΙΖΑ (ένας εκ των οποίων είναι και ο Θανάσης Παπαχριστόπολος) και η κοινοβουλευτική δύναμη της συμπολίτευσης πέφτει στο 150! Κάτι που φυσικά δεν το θέλει σε καμία περίπτωση το Μαξίμου να συμβεί γιατί τότε θα να αναγκαστεί να βγει και πάλι σε νέο «σαφάρι» ανεξαρτήτων βουλευτών που θα είναι πρόθυμοι να στείλουν επιστολή με εν λευκώ ψήφο.

Δεν εξαντλούνται όμως εδώ και πάλι τα σενάρια που μπορεί να συμβούν, καθώς:

Δεύτερη εκδοχή: Υπό την ίδια πάντα προϋπόθεση – Ότι δηλαδή ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν θα έχει παραιτηθεί ή διαγραφεί προηγουμένως: Αν στο «νεκρό» πολιτικά αυτό μεσοδιάστημα, λοιπόν, επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ κάποιος από τους Δημήτρη Καμμένο ή Νίκο Νικολόπουλο που έχουν διαγραφεί από τον Πάνο Καμμένο και εκλέχθηκαν από τους ΑΝΕΛ, τότε και πάλι ο Πάνος Καμμένος διατηρεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ… ζωντανή.

Θα “σώσει” ο Καμμένος (ο Δημήτρης) τον Καμμένο (τον Πάνο);

Ένα ακόμη σενάριο “λέει” να παραιτηθεί ο Νίκος Νικολόπουλος από βουλευτής και την θέση του να καταλάβει επιλαχών βουλευτής από τους ΑΝΕΛ. Συνεργάτες του Νίκου Νικολόπουλου, πάντως, σε επικοινωνία με το newsit.gr, απέκλεισαν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο…

Καμμένος ΑΝΕΛ
Ο… παλιός γνώριμος, Νίκος Νικολόπουλος

Το ίδιο θεωρητικό σενάριο βέβαια έχει και μια άλλη… βερσιόν με μια μικρή παραλλαγή. Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος, που ενδιαφέρεται να διεκδικήσει τον Δήμο της Πάτρας, το πρωί της Παρασκευής, 08.02.2019, παραιτείται από βουλευτής για να έχει χρόνο να αφιερωθεί στο νέο του προεκλογικό του αγώνα. Τότε έρχεται ο επιλαχών του ψηφοδελτίου και αυτός παραμένει στους ΑΝΕΛ. Έτσι οι ΑΝΕΛ θα εξακολουθήσουν να έχουν 6 βουλευτές εκ των οποίων οι 5 θα είναι εκλεγόμενοι από τους συνδυασμούς του κόμματος. Και η μετέπειτα παραίτηση Παπαχριστόπουλου είναι μια ουδέτερη πράξη για τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα των ΑΝΕΛ.

Καμμένος και σενάρια για τους ΑΝΕΛ… εξίσωση 3η

Τέλος, μια ακόμα θεωρητικά υπαρκτή εξίσωση με σχεδόν όμως μηδαμινές πιθανότητες, είναι παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος να μην παραιτηθεί τελικά την Παρασκευή, 08.02.2019 και όλα να παραμείνουν όπως είναι σήμερα…

Ξαναλέμε, μηδαμινές πιθανότητες, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί σαν σενάριο, μιας και ο κ. Παπαχριστόπουλος δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλη… συνέπεια όσον αφορά στην παραίτησή του, με τα “πήγαινε- έλα” των τελευταίων ημερών να έχουν προκαλέσει αίσθηση και ποικίλα σχόλια.

Καμμένος ΑΝΕΛ
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ξανά…

Όπως και να ‘χει, το δεδομένο είναι ένα: Η Παρασκευή, 08.02.2019, αναμένεται να “γεννήσει” πολιτικές εξελίξεις…

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

#TAGS MM