Πολιτική

«Καμπανάκι» το νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων – Τα σενάρια για σχολεία και νέα μέτρα

Οι λοιμωξιολόγοι θα "απαντήσουν" στο ερώτημα: πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, αν δηλαδή θα δοθεί μια εβδομάδα παράταση στο πρώτο κουδούνι ή όχι. Συνέντευξη Τύπου από την Κεραμέως σήμερα. Δεν αποκλείονται νέα περιοριστικά μέτρα και επέκταση των όσων ισχύουν σε περιοχές με πολλά κρούσματα.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το χθεσινό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων αποτελεί ένα ακόμη «καμπανάκι» για κυβέρνηση και ειδικούς και δεν αποκλείεται έτσι η σημερινή καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τους ειδικούς επί της υγείας να βγάλει ειδήσεις όσον αφορά στην παράταση των περιοριστικών μέτρων σε κάποιες περιοχές ή την επέκταση της εφαρμογής τους σε νέες.

Ούτως ή άλλως, σήμερα (24.08.2020) τυπικά λήγουν π.χ. οι περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή η απαγόρευση διεξαγωγής δημοσίων και κοινωνικών εκδηλώσεων άνω των 50 ατόμων σε Αττική, Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πόρο, Πιερία, Λάρισα, Βόλο, Κέρκυρα, Κρήτη, Κω, Ρόδο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Έτσι, με δεδομένο ότι σε περιοχές όπως η Αττική εντοπίστηκαν χθες περίπου τα μισά από τα ημερήσια νέα κρούσματα, το πλέον πιθανό σενάριο θεωρείται η παράταση ισχύος των περιοριστικών μέτρων.

Click4more SOS για τον κορονοϊό από τον καθηγητή Γώγο – Δεν απέκλεισε οριζόντια μέτρα

Είναι δε πολύ πιθανή η εφαρμογή τους και σε άλλες περιοχές, με το σενάριο, ωστόσο, για ένα γενικευμένο lockdown να εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός «κάδρου». Από χθες, άλλωστε, αντίστοιχοι περιορισμοί για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ισχύουν και στη Λέσβο.

Τα σχολεία

Η σημερινή είναι, όμως, μια κρίσιμη μέρα και σε ό,τι αφορά τα σχολεία, καθώς η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως θα δώσει όλες τις απαντήσεις σε συνέντευξη Τύπου (16.00) για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες. Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν σενάρια για αναβολή της έναρξης των σχολείων κατά μία εβδομάδα, δηλαδή από 7 στις 14 Σεπτεμβρίου, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Click4more Κορονοϊός: Ξεφεύγει η κατάσταση στην Αττική με 141 νέα κρούσματα – «Βόμβα» οι εκδρομείς του Αυγούστου

Η πληροφορία αυτή, ωστόσο, ούτε επιβεβαιώνεται ούτε και διαψεύδεται από το υπουργείο Παιδείας, με τον αρχικό σχεδιασμό για έναρξη στις 7 Σεπτεμβρίου να λέγεται ότι παραμένει πρώτη επιλογή. Όλα, όμως, εξαρτώνται από τις εκτιμήσεις και τις εισηγήσεις των ειδικών. Εάν, δηλαδή, οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν διαφορετικά λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων και της πορείας διασποράς του ιού, τότε τα σχολεία ενδέχεται ν’ ανοίξουν αργότερα από τις 7 Σεπτεμβρίου.

Φαίνεται, επίσης, πως απορρίπτεται η σκέψη που υπήρξε τα σχολεία να μην ανοίξουν μεμονωμένα σε όσες περιοχές είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες το τελευταίο διάστημα. Κατά τα λοιπά, θα ισχύσουν κανόνες που είναι ήδη γνωστοί, όπως τα χωριστά διαλείμματα, η τήρηση αποστάσεων όπου αυτό είναι εφικτό κτλ.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του πρωθυπουργού όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα προμηθεύονται δωρεάν μάσκες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αρχικά θα δοθούν μέσω των δήμων στους μαθητές δύο μάσκες και στη συνέχεια άλλη μία, ήτοι επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες κι όχι ιατρικές μίας χρήσης. Τα απαραίτητα κονδύλια, μάλιστα, αναμένεται να δοθούν σήμερα στην Κεντρική Ένωση Δήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλέξης Τσίπρας: Eπιβολή πατριωτικής εισφοράς στα υπέρμετρα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων
«Είναι δύσκολο να γίνουν όλα αυτά; Όσο δύσκολο είναι να έχεις το θάρρος να συγκρουστείς με τα συμφέροντα και την ευθύνη να στηρίξεις την κοινωνία» λέει ο πρώην πρωθυπουργός σε βίντεό του στα social media
Αλέξης Τσίπρας, 11ο Φόρουμ των Δελφών
24
Η Μαρία Καρυστιανού και επίσημα στην ηγεσία του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών – Μέσα στον Μάιο η παρουσίαση του νέου κόμματος
«Δεν είμαστε απλώς μια ομάδα, είμαστε μία μεγάλη οικογένεια που μεγαλώνει συνεχώς, επειδή την ενώνει η αλήθεια και η αγάπη για το δίκαιο», υπογραμμίζει η Μαρία Καρυστιανού
Μαρία Καρυστιανού 48
Ταλαντεύσεις στον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην επιστροφή Τσίπρα - Το άνοιγμα Ζαχαριάδη για ενιαίο ψηφοδέλτιο και οι διαψεύσεις  Φάμελλου
Οι χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις, τα σενάρια πρόωρων εκλογών και η κινητικότητα γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό εντείνουν τις διεργασίες για την επόμενη ημέρα
Φάμελλος, Τσίπρας, Ζαχαριάδης
19