Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Καμπανάκι των πολιτών σε 4 δημοσκοπήσεις – «Ναι» με αστερίσκους για τα ομόφυλα ζευγάρια

Καμπανάκι των πολιτών σε 4 δημοσκοπήσεις – «Ναι» με αστερίσκους για τα ομόφυλα ζευγάρια
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi

Πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, αποτυπώνουν νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Παράλληλα όμως, εκτός της κυριαρχίας της ΝΔ, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν προβληματισμό της κοινής γνώμης για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με σημείο αιχμής την τεκνοθεσία, ενώ η μεγαλύτερη αγωνία των πολιτών παραμένει η ακρίβεια που δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές τους.

Στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, στις τελευταίες τέσσερις δημοσκοπήσεις (της Metron Analysis για το Mega, της GPO για το Star, της MRB για το Open και της Marc για τον Ant1), η ΝΔ προηγείται από 17,2 ως 20,3 μονάδες, ενώ αντίστοιχα για τις ευρωεκλογές από 16,3 ως 19,2 μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για την δεύτερη θέση, με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη να εμφανίζει μεγαλύτερη δυναμική έναντι του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη.

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές…

Τα ποσοστά της κυβερνητικής παράταξης, που σε κάποιες μετρήσεις υποχωρούν κάτω από το 30%, βρίσκονται στο ραντάρ της Πειραιώς, η οποία εκτιμά ότι η ΝΔ ως τις ευρωεκλογές, θα μπορέσει να κερδίσει το όποιο τυχόν “χαμένο έδαφος” δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα από τη νομοθετική πρωτοβουλία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της GPO για το Star, το 61,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα της στοιχίσει εκλογικά.

Τι λένε οι πολίτες για γάμο και τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η πλειοψηφία των πολιτών, και συγκεκριμένα το 62%, δηλώνει πως συμφωνεί με την μεταρρύθμιση της ισότητας στον γάμο από ομόφυλα ζευγάρια,. Όσον αφορά όμως στην τεκνοθεσία, το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι διαφωνεί.

Στη δημοσκόπηση της MRB για τον Open, υπέρ του πολιτικού γάμου τάσσεται το 48,7% και κατά το 48,2% κατά. Κάθετα αντίθετο στην υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια δηλώνει και σε αυτή τη μέτρηση η πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό 64,8%.

Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης

Στελέχη στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εκτιμούν ότι μεταρρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θα βρει απήχηση στον προοδευτικό εκλογικό κοινό, για το οποίο ερίζουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, κάτι που θα δυσκολέψει, όπως δηλώνουν, τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης να κρατήσουν αρνητική στάση, όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Σήμερα συνεδριάζει ατύπως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να καθορίσει τη στάση της, με αρκετούς βουλευτές να κοιτούν προς τη λύση της αποχής ή να έχουν επιφυλάξεις, ενώ και στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη διαμηνύουν ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη της Κουμουνδούρου μετά την αντιπαράθεση που υπήρξε στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.

Το «αγκάθι» της ακρίβειας…

Η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές ρίχνει το βάρος της στο θέμα της ακρίβειας, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60,3% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της MRB για τον Open δηλώνει πως η ακρίβεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα, και ακολουθεί η Υγεία (24,4%) και το ύψος των εισοδημάτων (22,2%).

Στην μέτρηση της Marc για τον Ant1, και στο ερώτημα «πού οφείλεται η ακρίβεια και οι αυξήσεις στην αγορά;», οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι κατά 39% φταίει η κερδοσκοπία επιχειρήσεων και τα καρτέλ, το 24,9% ότι φταίει η κυβερνητική πολιτική, και ακολουθούν η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των πρώτων υλών, ενώ το 10,8% αποδίδει τις ανατιμήσεις σε ελλιπείς ελέγχους στην αγορά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις