Πολιτική

Καραμανλής: Fake news τα περί ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ – Το νερό δεν θα ακριβύνει

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το νερό ήταν, είναι και θα είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και συνταγματικά κατοχυρωμένο ότι το 51% της ΕΥΔΑΠ θα παραμένει στο ελληνικό Δημόσιο. Τα περί ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, αποτελούν fake news, όπωε ξεκαθάρισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ.Καραμανλής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε μάλιστα απίστευτη υποκρισία να κουνάει ο ΣΥΡΙΖΑ το δάχτυλο στη Νέα Δημοκρατία και να μιλά για ιδιωτικοποίηση, αφού -όπως υπενθύμισε- ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε την ΕΥΔΑΠ στο λεγόμενο υπερταμείο, μαζί με όλες τις ΔΕΚΟ, κάτι που είχε αρνηθεί να κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις επί μνημονίων.

Εξήγησε ότι η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε, σχετικά με τη συντήρηση του δικτύου υδροδότησης και την αναβάθμιση του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου, ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Υπενθύμισε ότι το ελληνικό Δημόσιο χρησιμοποιεί τις ΣΔΙΤ για πάρα πολλά έργα, όπως στην ηλεκτροδότηση και την κατασκευή σχολείων και υπογράμμισε: «Το να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ιδιωτικοποιούμε το νερό είναι εντελώς fake news».

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε επίσης ότι αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξ αρχής έχει πει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το εργαλείο των ΣΔΙΤ, το οποίο -όπως σχολίασε- η προηγούμενη κυβέρνηση αντιμετώπιζε με απίστευτη ιδεοληψία. «Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό ή την πυρίτιδα. Όλη η Ευρώπη χρησιμοποιεί αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία και πρέπει και εμείς να βρούμε έξυπνους τρόπους να τα χρησιμοποιήσουμε. Επομένως τα περί ιδιωτικοποίησης είναι παραμύθια» επανέλαβε. 

 Συνταγματικά κατοχυρωμένο ότι το 51% της ΕΥΔΑΠ θα παραμένει στο ελληνικό Δημόσιο

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η ΕΥΔΑΠ ΑΕ είναι εισηγμένη εταιρεία, το 60% της οποίας ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, καθώς και ότι υπάρχει συνταγματική ρύθμιση προκειμένου το 51% να παραμένει στο ελληνικό δημόσιο. Τόνισε, επομένως, ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα ιδιωτικοποίησης.

Σημείωσε επίσης ότι το ελληνικό δημόσιο πληρώνει κάθε χρόνο στην ΕΥΔΑΠ 26,5 εκατ. ευρώ για έργα συντήρησης, ενώ ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία για την τιμή του αδιύλιστου νερού, κάτι που -όπως είπε= κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση. Τόνισε ότι στόχος είναι με τισ ΣΔΙΤ τα έργα συντήρησης του υδροδοτικού δικτύου να γίνονται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και με πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Το νερό δεν θα ακριβύνει

Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι το νερό δεν θα ακριβύνει. Υποστήριξε ότι θα υπήρχε κίνδυνος να ακριβύνει, εάν το ελληνικό δημόσιο πωλούσε το αδιύλιστο νερό στην ΕΥΔΑΠ πολύ πιο ακριβά, όπως έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και σημείωσε ότι χρειάζεται κυβερνητική έγκριση για να αυξηθεί η τιμή του νερού, αλλά και ότι η ΕΥΔΑΠ είναι μία υγιέστατη εταιρεία με μεγάλη κερδοφορία.

«Αυτή τη στιγμή τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, είτε αφορούν το leasing στα ΜΜΜ είτε στις ΣΔΙΤ, κάποιους ενοχλούν. Μπορεί να ενοχλούν κάποια κατεστημένα και συντεχνιακά συμφέροντα. Εδώ, όμως, εμείς δεν είμαστε για να κάνουμε μία απλή διαχείριση. Εδώ βρισκόμαστε για να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον και νομίζω όλοι θα συμφωνήσουν ότι το εργαλείο των ΣΔΙΤ είναι προς όφελος των πολλών» σχολίασε ο κ.Καραμανλής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε όλες τις ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο, το οποίο στην ουσία εξασφαλίζει τους πιστωτές εάν γίνει κάτι για 99 χρόνια. Ε, είναι τουλάχιστον κωμικό να μας κουνάνε το δάχτυλο», υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν υπάρχει δικλείδα εξόδου, καθώς η παραχώρηση των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια «αποτελεί μία συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των πιστωτών και δεν μπορούμε να γυρίσουμε να πούμε ότι θα βγάλουμε αυτές τις εταιρείες από το Ταμείο. Όποιος το πει αυτό δεν λέει σοβαρά πράγματα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή οι αλλαγές στο Ταμείο Ανάκαμψης για την Πολιτική Προστασία – Στο στόχαστρο οι περικοπές σε εναέρια μέσα και έργα πρόληψης
Ερώτηση για την απένταξη Canadair, Air Tractor και κρίσιμων υποδομών - Αιχμές για καθηλωμένα AW139 και Diamond DA62 εν μέσω αντιπυρικής περιόδου
Πολάκης, ΣΥΡΙΖΑ
Μητσοτάκης στην υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης» η είσοδος της Meridiam στην GSI
Η Meridiam αποκτά την πλειοψηφία της Great Sea Interconnector, ενώ η συμφωνία με τη Nexans επιταχύνει τις εργασίες για ένα έργο στρατηγικής σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο - «Ενώνουμε δυνάμεις σε ένα ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος» δήλωσε ο πρωθυπουργός
Μητσοτάκης, υπογραφές για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
180
Αυγερινός, Μουτσάτσου και ακόμη 20 πρώην στελέχη κατά Καρυστιανού: «Δεν αποχωρήσαμε για καρέκλες», αιχμές για «συγκεντρωτικό μοντέλο»
Σε κοινή ανακοίνωση απορρίπτουν τις κατηγορίες της ηγεσίας, μιλούν για συγκέντρωση εξουσιών σε «περιορισμένο κύκλο προσώπων» και ζητούν διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες
Αυγερινός, Καρυστιανού, Μουτσάτσου 65
Με τη «σφραγίδα» Μητσοτάκη η επανεκκίνηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου: Η Meridiam αποκτά τον έλεγχο της GSI
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράφονται η συμφωνία για την είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου ως πλειοψηφικού μετόχου της Great Sea Interconnector και η τριμερής σύμβαση με τη Nexans για τις έρευνες βυθού
Ηλεκτρική διασύνδεση 41
ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή σκυτάλης στο Ινστιτούτο Πουλαντζά μετά την παραίτηση Ρεπούση – Πρόεδρος ο Βερναρδάκης, διευθυντής ο Κορμάς
Η Μαρία Ρεπούση αποχώρησε καταγγέλλοντας κίνδυνο μετατροπής του Ινστιτούτου σε «κομματικό βραχίονα» - Η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε άμεσα τη νέα διοίκηση
Οι Χριστόφορος Βερναρδάκης, Μαρία Ρεπούση και Παναγιώτης Κορμάς