Πολιτική

Καραμανλής για Τουρκία: Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος εκτροχιασμού όταν έχεις αυτόν τον γείτονα

«Είναι από τις ελάχιστες φορές τα τελευταία χρόνια που έχουμε έναν πρωθυπουργό χωρίς φοβικά σύνδρομα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής και προσέθεσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν τις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει εξηγήσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να δημιουργούμε την αίσθηση στους πολίτες ότι είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία αν και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος εκτροχιασμού όταν έχεις αυτόν τον γείτονα, καθώς ο κ. Ερντογάν αισθάνεται τον εαυτό του ως έναν ηγέτη μιας τοπικής υπερδύναμης».

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή «οι Τούρκοι έκαναν ένα προπέτασμα καπνού γιατί το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν με την Λιβύη είναι μια συμφωνία με ένα ανύπαρκτο κράτος, […] που δεν παράγει έννομα αποτελέσματα κατά το Διεθνές Δίκαιο».

Ανέφερε επίσης ότι τα συμφέροντα που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο περιορίζουν τη δύναμη και την επιρροή της Τουρκίας. Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία, που είναι στρατηγικός παίχτης -παρότι ο Ερντογάν πολλές φορές ξεφεύγει με τη ρητορική του από τα όρια- κάνει μελετημένες κινήσεις και δεν θα φτάσει στα άκρα μιας πολεμικής σύρραξης. Και αυτό το έδειξε […] και το ‘87 και το ‘96. Πόσο δε περισσότερο σήμερα που έχει απέναντί της μια αυτοδύναμη κεντροδεξιά κυβέρνηση όπως η σημερινή. Η ΝΔ έχει αποδείξει, είπε, ότι είναι μια πατριωτική δύναμη που δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό και όσα ακούστηκαν σχετικά στο συνέδριο της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ο ίδιος το λέει «μεταναστευτικό». Η ΝΔ είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα, σημείωσε, και ο ίδιος δεν θεωρεί ότι «όσα ακούστηκαν εκεί ήταν ακραία άλλα ότι είχαν έναν έντονο δεξιό χαρακτήρα».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι δικαιώθηκε η στάση της ΝΔ σημειώνοντας επίσης ότι τα δεδομένα που έχουν προκύψει τώρα με τη στάση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν διευκολύνουν την Ελλάδα να διαπραγματευτεί καλύτερα τα προβληματικά σημεία της Συμφωνίας.

Αναφερόμενος στα θέματα του υπουργείου του, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι κάνει αγώνα δρόμου να εξασφαλίσει 70-80 εκατομμύρια που απαιτούνται για να επισκευαστούν και να εκσυγχρονιστούν 15 συρμοί για μπουν στη γραμμή 1 του Μετρό. Επίσης, είπε, επισκευάζονται και μπαίνουν στο υπόλοιπο δίκτυο συρμοί που ήταν χαλασμένοι ενώ προχωρά άμεσα διαγωνισμός για τα αστικά λεωφορεία.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση στις αστικές συγκοινωνίες ήταν παρόμοια με αυτή στα πανεπιστήμια η «απόλυτη μπαχαλοποίηση», όπως ανέφερε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο υπουργός, παρότι αύξησε το εισιτήριο, τα έσοδα κατέρρευσαν. Ανέφερε επίσης ότι προχωρούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για τη γραμμή 4 παρότι, όπως είπε, ο ίδιος δεν είναι πολύ τα ικανοποιημένος από την εξέλιξη του έργου και ζήτησε την κατανόηση του κόσμου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Βεβαίως, το ζητάει ο Καραμανλής, θα το κάνουμε» - Ο διάλογος που τον εμπλέκει στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ και οι 37 βιολογικοί καλλιεργητές
Σημειώνεται πως στο πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται αναφορά στον Κώστα Καραμανλή, αλλά δεν έχει καταγραφεί δική του συνομιλία
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής
Ακρίτα για Τσίπρα: Είναι φάουλ που ζητάει από βουλευτές που θέλουν να τον ακολουθήσουν, να παραιτηθούν
Η Έλενα Ακρίτα σε ανάρτησή της τόνισε ότι η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο δραστήρια στη Βουλή, με τους δέκα πρώτους βουλευτές στο Vouliwatch να ανήκουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
H Έλενα Ακρίτα
Χρήστος Μπουκώρος για την δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ: Η βοήθεια σε ένα νέο ζευγάρι αγροτών τον έβαλε στη λίστα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας
Αν ισχύουν όλα όσα είπε ο βουλευτής είναι ένας εξ' αυτών οι οποίοι βρέθηκαν μπλεγμένοι για ένα τηλεφώνημα
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Χρήστος Μπουκώρος με την δικογραφία ανα χείρας – Η βοήθεια σε ένα νέο ζευγάρι αγροτών τον έβαλε στη λίστα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας
Ανανεώθηκε πριν 32 λεπτά
15
Μαρινάκης για Σαμαρά: «Αν κάποιοι παλιοί πολιτικοί ανακάλυψαν τα ρουσφέτια το 2026, πάμε να ανακαλύψουμε την Αμερική» – Υποχρεωτική η άρση ασυλίας
«Ακούω για κακουργήματα. Δεν υπάρχει κακούργημα εξ αμελείας. Υπάρχει δόλος. Υπάρχει τεκμήριο αθωότητας αλλά είναι άλλο το κακούργημα και άλλο το πλημμέλημα»
Παύλος Μαρινάκης
Στο φως οι διάλογοι της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Είμαι η Κατερίνα Παπακώστα βουλευτής Τρικάλων» – «Να κόψουμε να τα βάλουμε στους δικούς μας»
Οι συνομιλίες αυτές, που έχουν καταγραφεί την περίοδο 2020-2021, αφορούν πολιτικά πρόσωπα, στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και παραγωγούς, και επικεντρώνονται στον τρόπο διαχείρισης και κατανομής των κοινοτικών επιδοτήσεων
Η Κατερίνα Παπακώστα 77
Ορκίστηκαν οι Μαργαρίτης Σχοινάς, Ευάγγελος Τουρνάς και Μακάριος Λαζαρίδης
Στο νέο σχήμα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς με υφυπουργό τον Μακάριο Λαζαρίδη, ενώ το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περνά στον Ευάγγελο Τουρνά
Η ορκωμοσία Σχοινά, Λαζαρίδη και Τουρνά 14