Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Κατατέθηκε η τροπολογία για την διάσπαση των δήμων – Ποιοι είναι οι νέοι δήμοι

Κατατέθηκε η τροπολογία για την διάσπαση των δήμων – Ποιοι είναι οι νέοι δήμοι
photo eurokinissi

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση των δήμων Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Σερβίων – Βελβεντού.

Πλέον οι νέοι δήμοι που προκύπτουν από την διάσπαση των δήμων Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Σερβίων – Βελβεντού είναι δώδεκα.

Οι δήμοι που προκύπτουν από τις κατατμήσεις είναι:

Από τον δήμο Κέρκυρας:

Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, με έδρα την Κασσιόπη, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Αγίου Γεωργίου, Εσπερίων, Θιναλίου και Κασσωπαίων.
Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Αχιλλείων, Ερεικούσσης, Κερκυραίων, Μαθρακίου, Οθωνών, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων και Φαιάκων.
Δήμος Νότιας Κέρκυρας, με έδρα τη Λευκίμμη, αποτελούμενος από δημοτικές ενότητες Κορισσίων, Λευκιμμαίων και Μελιτειέων.

Από τον δήμο Κεφαλλονιάς:

Δήμος Αργοστολίου, με έδρα το Αργοστόλι, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Αργοστολίου, Ελειού-Πρόννων, Λειβαθούς και Ομαλών.
Δήμος Ληξουρίου, με έδρα το Ληξούρι, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Παλικής και Θηναίας.
Δήμος Σάμης ,µε έδρα τη Σάμη, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Ερίσου, Πυλαρέων και Σάμης.

Από τον δήμο Σερβίων-Βελβεντού:

Δήμος Σερβίων, με έδρα τα Σέρβια, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Σερβίων, Καμβουνίων και Λιβαδερού.
Δήμος Βελβεντού, με έδρα το Βελβεντό, αποτελούμενος από τη δημοτική ενότητα Βελβεντού.

Από τον δήμο Λέσβου:

Δήμος Μυτιλήνης, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Λουτροπόλεως-Θερμής, Μυτιλήνης και Πλωμαρίου.
Δήμος Δυτικής Λέσβου, με έδρα την Καλλονή, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Αγίας Παρασκευής, Ερεσού – Αντίσσης, Καλλονής, Μανταμάδου, Μήθυμνας, Πέτρας και Πολιχνίτου.

Από τον δήμο Σάμου:

Δήμος Ανατολικής Σάμου, με έδρα την πόλη της Σάμου, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Βαθέος και Πυθαγορείου
Δήμος Δυτικής Σάμου, με έδρα το Καρλόβασι, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Καρλοβασίου και Μαραθοκάμπου.

Πως θα λειτουργήσουν οι νέοι δήμοι

Οι νέοι δήμοι θα αρχίσουν να λειτουργούν με την εγκατάσταση των νέων δημοτικών και κοινοτικών αρχών που θα προκύψουν από τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Τις δημοτικές αρχές εκλέγουν οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των αντίστοιχων εκλογικών διαμερισμάτων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η τροπολογία προβλέπει ακόμα ότι για τους υποψηφίους των προσεχών δημοτικών εκλογών στους δήμους που συνιστώνται τα κωλύματα εκλογιμότητας αφορούν στους αντίστοιχους καταργούμενους δήμους, ενώ τα σχετικά ασυμβίβαστα καταλαμβάνουν και τους αντίστοιχους δήμους που συνιστώνται.

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό των καταργούμενων δήμων, η τροπολογία δίνει χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να δηλωθεί η προτίμηση για τη μεταφορά σε έναν από τους αντίστοιχους νέους δήμους.

Οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), οι κοινωφελείς επιχειρήσεις και τα δημοτικά λιμενικά ταμεία των καταργούμενων δήμων, με το νέο καθεστώς αποκτούν αυτοδικαίως διαδημοτικό χαρακτήρα με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των συνιστώμενων δήμων για τουλάχιστον δύο έτη, ενώ ρυθμίζονται και οι περιουσιακές σχέσεις των νέων δήμων.

Τέλος, προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής Επανεξέτασης της Διοικητικής Διαίρεσης των ΟΤΑ α΄ βαθμού για τον εντοπισμό ανάλογων περιπτώσεων που χρήζουν αντίστοιχης αντιμετώπισης και εντός δύο ετών υποβάλλει σχετική έκθεση στον υπουργό Εσωτερικών και λαμβάνεται υπόψη για τις νέες κατατμήσεις.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις», ενώ αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις