Πολιτική

H τροπολογία για τον υπολογισμό των συντάξεων βρήκε τον… δρόμο και κατατέθηκε στη Βουλή!

- Αρχικά η τροπολογία επρόκειτο να κατατεθεί την περασμένη Παρασκευή
- Τελικά κατατέθηκε στη Βουλή με πολλές ημέρες καθυστέρηση
- Όλα αυτά μετά το μπάχαλο που προκλήθηκε με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ που “άδειαζε” το υπουργείο Εργασίας για τον υπολογισμό των συντάξεων

Με πολλές ημέρες καθυστέρησης, κατατέθηκε τελικά η τροπολογία για τον επανυπολογισμό των συντάξεων έπειτα από την αδυναμία της ΕΛΣΤΑΤ να καθορίσει τον ετήσιο συντελεστή μεταβολής μισθών, βάσει του οποίου θα υπολογίζονταν τα όσα θα λάμβαναν οι συνταξιούχοι.

Την τροπολογία υπογράφουν οι υπουργοί Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Με την τροπολογία αυτή εξειδικεύεται ο τρόπος αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης. Προβλέπεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, γίνεται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην τροπολογία:

*Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

*Επίσης με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών “καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών».

Με βάση αυτήν την εξέλιξη το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία για τον υπολογισμό και την έκδοση 130.000 νέων συντάξεων.

 

Τροπολογία… αγνοούμενη από την περασμένη Παρασκευή

 

Το περιεχόμενο της τροπολογίας για το μπάχαλο με τις συντάξεις είχε διαρρεύσει στους δημοσιογράφους, ωστόσο… δεν κατατέθηκε ποτέ.
Λίγη ώρα μετά τη “βόμβα” της ΕΛΣΤΑΤ, που με μια ανακοίνωση “άδειασε” το υπουργείο Εργασίας για τον υπολογισμό των συντάξεων και αποποιήθηκε κάθε ευθύνης για το γεγονός πως εδώ και εννέα μήνες δεν έχει δοθεί καμία σύνταξη, η κυβέρνηση θα κατέθετε άρον άρον στη Βουλή τροπολογία για να διορθώσει το… “μπάχαλο”.

Εξαιτίας του οποίου, να σημειωθεί, 65.000 άνθρωποι που κατέθεσαν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση με το νέο καθεστώς, είναι στον… αέρα! Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να υπολογίσει τον προβλεπόμενο από το νόμο Κατρούγκαλου δείκτη μεταβολής μισθών.

Τελικά, όμως, η τροπολογία δεν κατατέθηκε εκείνη την ημέρα, ούτε όμως και τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης με την αιτιολογία πως πρέπει να περάσει από το ελεγκτικό συνέδριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Πρέπει να αποτελέσει πολιτικά παρελθόν -Φόρτωσε την ευθύνη της ακρίβειας στους πολίτες
«Στο όνομα του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού, θα συνεχίσει να βλέπει δισεκατομμύρια να βγαίνουν από τις τσέπες των πολιτών και να καταλήγουν στα αποθεματικά των τραπεζών»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ 2
Ελλάδα και Λιβύη ξεκινούν την διαδικασία οριοθέτησης ΑΟΖ – Στο προσκήνιο η διμερής συνεργασία στο μεταναστευτικό
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησε με τον Λίβυο ομόλογό του για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών και των κατασκευών
Γιώργος Γεραπετρίτης - Υπουργός Εξωτερικών Λιβύης 22
Νίκος Δένδιας: «Δείτε μια φωτογραφία του Πίρι Ρέις και θα καταλάβετε γιατί δεν συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ»
«Η άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στον κύκλο των αιφνιδιαστικών ασκήσεων που διεξάγονται κάθε χρόνο, δεν έχουν σχέση με το Πίρι Ρέις, που δεν απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ» σημείωσε
Ο Νίκος Δένδιας
7
Ανδρέας Λοβέρδος για την ένταξή του στη ΝΔ: Επιλογή μου να στηρίξω τη σταθερότητα – Οι πολίτες δεν βλέπουν τον Νίκο Ανδρουλάκη ως εναλλακτική
«Δεν φοβάμαι τίποτα. Ο πολιτικός είναι για να σκέφτεται και να δρα, όχι να φοβάται. Με τον κ. Μητσοτάκη, είχαμε συμφωνήσει πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν είτε λίγο πριν, είτε λίγο μετά τη ΔΕΘ», επεσήμανε.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος
105