Πολιτική

Κατατέθηκε στη Βουλή το μεταναστευτικό νομοσχέδιο – Πιο γρήγορα οι διαδικασίες για άσυλο

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με την συζήτηση να ξεκινά στην προσεχή Τρίτη.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με  θέμα “Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τροποποίηση διατάξεων των νόμων 4636/2019 (Α΄ 169), 4375/2016 (Α΄ 51), 4251/2014 (Α΄ 80) και άλλες διατάξεις” κατατέθηκε στη Βουλή.  Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη.

Στο σχέδιο νόμου επιδιώκεται η βελτίωση των διαδικασιών για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής διεθνούς προστασίας. Μεταξύ άλλων -και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση- ενοποιείται η διαδικασία πλήρους καταγραφής των νεοαφιχθέντων προσώπων στην ελληνική επικράτεια, η οποία πλέον μπορεί να διεκπεραιώνεται και από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Παρέχεται η δυνατότητα σύστασης Μητρώου Εισηγητών – βοηθών χειριστών Ασύλου, που θα αποτελείται από νομικούς, οι οποίοι θα επιτελούν χρέη βοηθών εισηγητών στο έργο των χειριστών των αιτημάτων ασύλου προς διευκόλυνσή τους και προς επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Παράλληλα, προβλέπεται η σύντμηση των προθεσμιών εντός των οποίων πρέπει να εκδίδεται η απόφαση επί των προσφυγών αιτούντων άσυλο που έλαβαν απορριπτική απόφαση σε πρώτο βαθμό, ενώ αυτές των διαμενόντων στα νησιά εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Εξάλλου, εισάγεται η σύσταση του Μητρώου ελληνικών και ξένων ΜΚΟ.

Αρμόδια Αρχή για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων ορίζεται η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ωστόσο η Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παραμένει αρμόδια για τη διασφάλιση της εκπροσώπησης των ασυνόδευτων ανήλικων από επίτροπο.

Περαιτέρω, προβλέπεται η εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής σε διάφορα στάδια των διαδικασιών με σκοπό την απλούστευσή τους, τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου εργασίας, την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και τη μείωση των δαπανών.

Επίσης, τροποποιείται σειρά διατάξεων με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και των υπηρεσιών του. Συγκεκριμένα, επικαιροπoιείται το νομοθετικό πλαίσιο για τις προϋποθέσεις έκδοσης golden visa, ενώ με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας των υπηρεσιών του υπουργείου, θεσπίζεται η υποχρέωση των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Μεταναστευτικής Πολιτικής και των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, καθώς και των αναπληρωτών τους, για υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης: Οι Γκρούεζες, ο άχαστος, ο Χουντίνι και οι ανόητοι της Αριστεράς – Κόντρα στη Βουλή με Γερουλάνο, Γιαννούλη και Καζαμία
Όλα τα είχε το πρωί Σαββάτου (13.12.25) η κόντρα μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη με τον Παύλο Γερουλάνο, τον Χρήστο Γιαννούλη και τον Αλέξανδρο...
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιον κρατά ο φερόμενος εγκέφαλος του κυκλώματος Μύρωνας Χιλετζάκης και δεν τον διαγράφει η ΝΔ;
«Η Νέα Δημοκρατία ακόμα δεν έχει πει κουβέντα για το γαλάζιο στέλεχος και κολλητό του κ. Αυγενάκη, Μύρωνα Χιλετζάκη που φέρεται ως ο εγκέφαλος του κυκλώματος που αποκαλύφθηκε στην Κρήτη»
Χιλετζάκης
Η σημερινή πανελλαδική διάσκεψη των αγροτών κρίνει την συνάντηση με Μητσοτάκη – Τα «αγκάθια» και οι δεσμεύσεις
Οι πρώτες αντιδράσεις αγροτών και κτηνοτρόφων χθες δεν ήταν ενθαρρυντικές, ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο προσδοκούν ότι «θα επικρατήσει η υπευθυνότητα»
Αγρότες στη Νίκαια της Λάρισας
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης συναντήθηκε με τον Αντόνιο Κόστα: Σταθερότητα, ανάπτυξη και ανθεκτικότητα οι προτεραιότητες
Όπως αναφέρει ο Έλληνας πρόεδρος του Eurogroup, εξετάστηκε, επίσης, ο τρόπος με τον οποίο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Eurogroup μπορούν να εμβαθύνουν περαιτέρω την καθιερωμένη συνεργασία τους
Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα