Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση 40% των ενοικίων

Κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση 40% των ενοικίων

Σήμερα αναμένεται η κατάθεση της τροπολογίας με την επέκταση της μείωσης κατά 40% των ενοικίων για φοιτητικές κατοικίες, αλλά και σε εργαζόμενους που οι επιχειρήσεις τους έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους.

Το προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας στις αρμόδιες επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων που επεξεργάστηκαν την Κύρωση μιας ακόμα ΠΝΠ με μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία θα εισαχθεί την Πέμπτη για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Η κύρωση ψηφίσθηκε στις επιτροπές κατά πλειοψηφία από τη ΝΔ, επιφυλάχτηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, καταψήφισε το ΚΚΕ ενώ το ΜέρΑ 25 ψήφισε παρών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις αλλά και πονηρές διατάξεις, που έρχονται να περάσουν πράγματα και διατάξεις στο όνομα της κρίσης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, χαρακτηριστικά ανέφερε πως «με την τροπολογία που θα καταθέσει εντός της ημέρας η κυβέρνηση, προβλέπεται η επέκταση της ρύθμισης μερικής απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος κατά 40% στο σύνολο των επιχειρήσεων, που περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ, που ορίστηκαν ότι έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Με την εν λόγω τροπολογία προβλέπεται επίσης η επέκταση του μέτρου και για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση ανεστάλη, λόγω του ότι η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει πληγεί. Πρόκειται για μία αναγκαία και ορθή παρέμβαση, που στηρίζεται στην οικονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη»

Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της Υγείας των πολιτών και χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος πήρε έγκαιρα μέτρα και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι ορατά. Μιλώντας για το πακέτο των οικονομικών μέτρων στήριξης είπε πως στόχος είναι οι επιχειρήσεων και οι εργαζόμενοι να μείνουν όρθιες επόμενη μέρα για να μη χαθούν θέσεις εργασίας και τόνισε πως έχουμε ενεργοποιήσει μέτρα ύψους 6,8 δις ευρώ που συνεχώς επικαιροποιούνται και ενισχύονται. Αυτή τη στιγμή που δοκιμάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν υπάρχουν περιθώρια για επίδειξη λαϊκισμού, κάτι που οι πολίτες στο παρελθόν το έχουν πληρώσει ακριβά γι αυτό και «το πολιτικό σύστημα πρέπει να δώσει μήνυμα συνεννόησης και ευθύνης απέναντι στην κοινωνία»

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, από την δική του πλευρά ανέφερε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα ως κυβέρνηση και ο σχεδιασμός κι η οργάνωση ΕΣΥ με μέριμνα για τους συμπολίτες μας. Έχουμε καταφέρει να μειώσουμε την μετάδοση του φονικού ιού στον πληθυσμό και έχουμε καταστήσει το ΕΣΥ ισχυρό για ανάγκες όλων και για θέματα υγείας εκτός κορονοϊού Και επανέλαβε πως «δεν αφήνουμε κανένα συμπολίτη μας πίσω σε αυτή κρίσιμη στιγμή. Καλύπτουμε τις ανάγκες όλων των πολιτών με κάθε μέσο και κάθε τρόπο»

Νωρίτερα μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση άσκησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως η οικονομία κινδυνεύει από μεγάλη ύφεση για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο ίσως και για το τέλος του χρόνου, ενώ για τα μέτρα της ΠΝΠ είπε πως σε αυτήν υπάρχουν μέτρα σωστά, μέτρα που είναι ανεπαρκή, αλλά και άλλα μέτρα που είναι σε τελείως λάθος κατεύθυνση που δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία για να τα περάσει με το πρόσχημα της πανδημίας. Χαρακτηριστικά, σε αυτά ανέφερε την εξαίρεση από το ΑΣΕΠ και των διατάξεων που ισχύουν για τις δημόσιες συμβάσεις για να ενισχυθεί το αμαρτωλό πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ. Για την ειδικότητα του ιατρού επιχειρήσεων που -όπως είπε- καταργείτε. Αναφορικά με την μείωση 40% των μισθώσεων ανέφερε ότι δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα ενίσχυσης οι επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο που δεν έκλεισαν, όπως και οι εργαζόμενοι που μειώθηκε ο μισθός τους και δεν τους δόθηκαν τα 800 ευρώ αλλά και στους υπάρχοντες ανέργους. Μάλιστα επέκρινε την κυβέρνηση ότι πρεσβεύει το «μισή δουλειά μισή πληρωμή για 1 μήνα ή 2μηνο» σε πλήρη αντίθεση με όσα γίνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τέλος επέκρινε την κυβέρνηση για το ύψος της καμπάνιας ενημέρωσης στα ΜΜΕ ύψους 11 εκατ. ευρώ ενώ αυτή θα έπρεπε να γινόταν όπως είπε δωρεάν αλλά και γιατί η κυβέρνηση δεν έλεγξε την αισχροκέρδεια με θέτοντας σε διατίμηση τα βασικά αγαθά αλλά και γιατί «μέχρι σήμερα δεν απαγόρευσε τις εξαγωγές αιθυλικής αλκοόλης»

Ο αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, είπε πως δεν μηδενίζουμε υπάρχουν θετικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση αλλά με μεγάλη καθυστέρηση και την επέκρινε για τις καθυστερήσεις ενίσχυσης του ΕΣΥ σε προσωπικό και μέσα προστασίας. Στο επίπεδο της οικονομία, καταλόγισε 7 χαρακτηριστικές καθυστερήσεις που είναι ότι έμεινα εντελώς απροστάτευτοι οι δικαιούχοι σύνταξης, οι 470.000 μακροχρόνια άνεργοι, οι εργαζόμενοι σε κλάδο τουρισμού και επισιτισμού , οι αγρότες, οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι με μακροχρόνια επίσχεση εργασίας ενώ τόνισε πως η εκ περιτροπής εργασίας είναι μέτρο επικίνδυνο και κάλεσε την κυβέρνηση να το πάρει πίσω.

Ο αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με φαστ τρακ διαδικασίες έρχεται και πάλι να νομοθετήσει και νέα αντεργατικά μέτρα, στο όνομα της έκτακτης ανάγκης της πανδημίας, βαφτίζοντάς τα ως δίχτυ προστασίας κοινωνίας και των εργαζομένων. Αυτό είπε είναι πρόκληση και εμπαιγμός

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις