Πολιτική

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: H προστασία των δικαιωμάτων είναι μια από τις βασικές αποστολές του δικαστή

Με το χαιρετισμό της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, άρχισε το τριήμερο Συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Μέγαρο Μουσικής που διοργανώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε πως η προστασία των δικαιωμάτων είναι μια από τις βασικές αποστολές του δικαστή, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του δικαστή να ασκεί πολιτική.

«Ενυπάρχει ο κίνδυνος η δικαστική λειτουργία να αυτοαναγορευθεί σε τελικό αποφασιστικό όργανο και συνδιαμορφωτή των πολιτικών αποφάσεων. Δεν εμπίπτει, όμως, στις αρμοδιότητες του δικαστή να ασκεί πολιτική. Πρέπει να αποστασιοποιείται από τις καθαρά προσωπικές του αντιλήψεις και πεποιθήσεις και να επιδεικνύει ήθος και δικαστική αυτοδέσμευση. Ο σεβασμός στη διάκριση των λειτουργιών, όπως και η δικαστική ενσυναίσθηση, επιβάλλουν, ταυτόχρονα με την προστασία των δικαιωμάτων, την αναγνώριση της διακριτικής ευχέρειας της πολιτικής εξουσίας» επισήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, ωστόσο, διευκρίνισε πως «ο σεβασμός των δικαιωμάτων δεν είναι το μοναδικό στοίχημα για τον δικαστή. Η ίδια η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, στην κατεύθυνση της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης απονομής της, συνιστά την πλέον κρίσιμη παράμετρο για την ικανοποίηση ενός θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών, του δικαιώματος δικαστικής προστασίας, καθώς και τον βασικό δείκτη της ποιότητας του νομικού μας πολιτισμού. Η επίτευξη αυτού του στόχου δεν έγκειται αποκλειστικά στην πολιτική βούληση, αλλά και στην οικειοποίησή του και προώθηση από όλους όσους υπηρετούν το δίκαιο».

Τη ζοφερή κατάσταση η οποία επικρατεί σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα σκιαγράφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.«Παρά την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πυξίδας για την εμβάθυνση των δυτικών δημοκρατιών, σε μεγάλο μέρος του πλανήτη η κατάσταση σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζει να φαίνεται ζοφερή. Ενώ σε συνδυασμό με τις σύγχρονες προκλήσεις καθίσταται σαφές ότι ο διάλογος σχετικά με τ’ ανθρώπινα δικαιώματα -εάν είχε ποτέ κλείσει-,πρέπει να ξανανοίξει.Η διεθνής επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να επανατοποθετηθεί α) ως προς τις γενικές αρχές των δικαιωμάτων του ανθρώπου, προκειμένου ν’ αναπτυχθούν τα κατάλληλα θεωρητικά εργαλεία για να υποστηρίξουν την εξέλιξή τους» τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων,Χριστόφορος Σεβαστίδης , σημείωσε ότι «ο νομικός ο οποίος δεν γνωρίζει, δεν μελετά, δεν ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν ερευνά αν στην κάθε μεμονωμένη περίπτωση υπάρχει κάποια υποψία παραβίασή τους ή θεωρεί περιττή ευρωπαϊκή πολυτέλεια την ενασχόληση με αυτά, ότι πρόκειται για κάτι ξένο με την ελληνική κουλτούρα, εκφράζει μια εντελώς αντιδραστική αντίληψη».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, η πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευθυμία Βελώνη και από τα πολιτικά κόμματα ο Μιχάλης Καλογήρου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Αντώνης Αθανασιώτης (ΚΚΕ), ο Βασίλης Γραμμένος (Ελληνική Λύση) και η Έλενα  Δαληγίαννη (ΜέΡΑ25).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ευρωπαϊκό Plan B κατά της ακρίβειας ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο – Στα 800 εκατ. ευρώ τα μέτρα στήριξης από την αρχή του πολέμου
«Η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να θεωρείται θωρακισμένη απέναντι σε ένα σοκ τέτοιου μεγέθους»
O Κυριάκος Μητσοτάκης
Δαβάκης: Τουρκική φρεγάτα δεν παρενόχλησε ολλανδικό πλοίο κοντά στην Κάσο αλλά σε διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι το περιστατικό σημειώθηκε πολύ νοτιότερα του νησιού, με την Άγκυρα να αξιώνει άδεια βάσει του «ανυπόστατου μνημονίου» με τη Λιβύη
Φρεγάτα
Μαρινάκης για νέα μέτρα στήριξης: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού διορθώνει τα λάθη της, γυρίζει στην κοινωνία όσα στερήθηκε»
Με ανάρτησή του στο TikTok, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξειδίκευσε το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Παύλος Μαρινάκης
5
Μετά τον Κεδίκογλου και ο Παναγιωτόπουλος «κουνάει μαντίλι» στον ΣΥΡΙΖΑ: «Θα είμαι με τον Τσίπρα, είτε έτσι είτε αλλιώς»
Ο βουλευτής Αχαΐας δηλώνει ανοιχτά ότι θα ταχθεί στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού, βλέποντας στο πρόσωπό του τον καταλύτη για την αναδιάταξη του λεγόμενου προοδευτικού χώρου
Ανδρέας Παναγιωτόπουλος 6