Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κατρούγκαλος: Στήριξη της Ελλάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, στο Βελιγράδι επιβεβαίωσε τις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας και την υφιστάμενη εποικοδομητική συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι συναντήσεις του κ. ΑΝΥΠΕΞ με την σερβική πολιτική ηγεσία και ιδίως με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ντάτσιτς, καθώς και με την Υπουργό Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης, κα Γιοκσίμοβιτς, επιβεβαίωσαν την αγαστή συνεργασία επί ευρωπαϊκών θεμάτων, καθώς και την κοινή βούληση για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών, υπογραμμίστηκαν οι παραδοσιακά πολύ καλές διμερείς σχέσεις και ο ρόλος των δύο κρατών ως πυλώνων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Επιπλέον, ο κ. ΑΝΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας για ένταξη στην ΕΕ και ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να παράσχει οιουδήποτε τύπου τεχνογνωσία ζητήσει το Βελιγράδι αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η κα Γιοκσίμοβιτς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Ελλάδα για τη σταθερή θέση της ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Ο κ. ΑΝΥΠΕΞ συναντήθηκε, επίσης, με τον Σέρβο Υπουργό Οικονομίας, κ. Κνέζεβιτς, με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, καθώς και ενεργειακά θέματα, με έμφαση στους αγωγούς φυσικού αερίου και ιδίως, στον Διαδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου (TAP).

Περαιτέρω, εγκωμιάστηκε το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και οι φιλικοί δεσμοί μεταξύ των χωρών μας από τους Σέρβους βουλευτές που έλαβαν μέρος στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης, με προσκεκλημένο τον κ. ΑΝΥΠΕΞ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Ζάρκο Ομπράντοβιτς, πρότεινε όπως «τα Κοινοβούλια Ελλάδας και Σερβίας αναλάβουν πρωτοβουλία πανηγυρικού χαρακτήρα για τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, προκειμένου να καταδειχθεί η επιτυχής υφιστάμενη διμερής συνεργασία άνευ εκκρεμών ζητημάτων».

Στο πλαίσιο σύσφιξης των ελληνο-σερβικών οικονομικών και επιχειρηματικών επαφών, ο κ. ΑΝΥΠΕΞ απηύθυνε χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος-Σερβίας που οργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 5 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή 85 ελληνικών και 103 σερβικών επιχειρήσεων.

Με στόχο να τονίσει τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, ο κ. ΑΝΥΠΕΞ επισκέφθηκε, επίσης, τον πύργο όπου εκτελέστηκε ο Ρήγας Φεραίος και κατέθεσε άνθη στο άγαλμά του. Όπως επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, ο συγκεκριμένος πύργος έχει συντηρηθεί με χρήματα της ελληνικής Βουλής ως μνημείο ελληνοσερβικής φιλίας.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της εν λόγω επίσκεψης, ο κ. ΑΝΥΠΕΞ έδωσε διάλεξη στη Νομική Σχολή Βελιγραδίου, με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, εστιάζοντας στην ανάγκη αλλαγής της πολιτικής οικονομικής λιτότητας στην Ευρώπη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε