Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Καβγάς Τζανακόπουλου με τον Πρόεδρο της ΕΕΑΔ – Αιχμές για επιλεκτική προώθηση ΛΟΑΤΚΙ και Ρομά

Καβγάς Τζανακόπουλου με τον Πρόεδρο της ΕΕΑΔ – Αιχμές για επιλεκτική προώθηση ΛΟΑΤΚΙ και Ρομά

Τεταμένες οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου. Αφορμή το νομοσχέδιο για «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης και άλλες διατάξεις» που έχει εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για επεξεργασία και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Αιτία της σύγκρουσης η διάταξη του νομοσχεδίου να διευρυνθούν τα μέλη της ΕΕΑΔ εντάσσοντας σε αυτήν πέντε οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τρεις Ρομά έναντι μιας γυναικείας οργάνωσης, μιας από όλες στις κατηγορίες των αναπήρων, ενώ αγνοούνται παντελώς άλλες ομάδες όπως των κρατουμένων των εξαρτημένων, των ηλικιωμένων κ.λ.π

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Γ. Σταυρόπουλος κατά την ακρόαση φορέων της Επιτροπής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε υπέρ της διεύρυνσης ασφαλώς, όμως δεν μπορεί να εκπροσωπείται μια ομάδα με 5 οργανώσεις και αντίστοιχα οι γυναίκες, και ανάπηροι από μία» ενώ άφησε αιχμές και για “ανεπίτρεπτες” κυβερνητικές παρεμβάσεις που “πλήττουν το κύρος της Επιτροπής διεθνώς”».

Ο κ. Γιώργος Σταυρόπουλος άφησε υπονοούμενα ότι η κυβέρνηση κινείται με πολιτικές σκοπιμότητες σε αυτή την διεύρυνση της ΕΕΑΔ λέγοντας ότι θα μπορούσε «με την ίδια λογική που μπαίνουν πέντε οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ και τρεις Ρομά, να αναλύσουμε και παραδείγματός χάρη και τους ανάπηρους σε κατηγορίες ανάλογα με την αναπηρία και να εντάξουμε και άλλους φορείς; Γιατί μια ομάδα να έχει εκπροσώπηση και πέντε ψήφους και μια άλλη πχ οι ανάπηροι, μία;  Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν προτεραιότητες στην κατάταξή τους, πάντα υπερασπιζόμαστε εκείνον που θίγεται. Εδώ όμως έχουμε ανεπίτρεπτη προώθηση εις βάρος άλλων» ενώ σημείωσε ότι από την Επιτροπή δεν αγνοούνται άλλες ομάδες όπως οι κρατουμένων στις φυλακές, τα δικαιώματα του Παιδιού, των μεταναστών, των ηλικιωμένων, ή των εξαρτημένων.

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος σε έντονο και εκνευρισμένο ύψος κάλεσε τον πρόεδρο της ΕΕΑΔ να αναφέρει εάν ποτέ του έχει δεχθεί από τον ίδιο ή την κυβέρνηση την οποιαδήποτε παρέμβαση για να μπορεί να ισχυρίζεται ότι υπάρχουν «πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της Επιτροπής»

Ο πρόεδρος της ΕΕΑΔ Γ. Σταυρόπουλος , σήκωσε το γάντι και του απάντησε ότι «πράγματι αν σας ικανοποιεί αυτό. δεν έγινε καμία παρέμβαση στο έργο της Επιτροπής, αλλά έχετε δείξει πλήρη αδιαφορία για όλα τα θέματα μέχρι σήμερα» και πρόσθεσε «πως είναι ανεξάρτητη η Επιτροπή, όταν η κυβέρνηση αλλοιώνει την σύνθεση της επί το δοκούν;».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις