Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Τσίπρας: Συγχαίρω τον Μητσοτάκη “Νέας Υόρκης” – Όσο είδε τον Τραμπ, τον είδαμε κι εμείς

Τσίπρας: Συγχαίρω τον Μητσοτάκη “Νέας Υόρκης” – Όσο είδε τον Τραμπ, τον είδαμε κι εμείς

Με σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη άνοιξε τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. “Όσο είδαμε εμείς τον Τραμπ, άλλο τόσο τον είδε και ο κ. Μητσοτάκης” τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, που κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο πως “μας κοροϊδεύει μπροστά στα μάτια μας”.

Επίθεση με το… καλησπέρα εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για την παρουσία του στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, όσο και για τα εθνικά θέματα αλλά και τις δηλώσεις του για το Μάτι και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Μητσοτάκης είπε στη Νέα Υόρκη όσα έπρεπε να πει“, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως όταν επιστρέψει στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός “θα είναι Μητσοτάκης εσωτερικού“. Λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλα έλεγε προεκλογικά για το Μάτι, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την οικονομία και άλλα λέει τώρα που είναι πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για “μια εικόνα φαιδρή, που μας κάνει να γελάμε“, αλλά, συμπλήρωσε, “η ανάληψη της διακυβέρνησης από τους ακραία νεοφιλελευθέρους, από αυτούς που έριξαν τη χώρα στη χρεοκοπία, δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση“.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, βασικός στόχος του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη ήταν η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μια συνάντηση που δεν έγινε. “Όσο τον είδαμε εμείς τον Ντόναλντ Τραμπ άλλο τόσο τον είδε και ο κ. Μητσοτάκης (…) Φανταστείτε να είχε συμβεί αυτό σε μένα, ποιοι θα ήταν οι τίτλοι των γνωστών εφημερίδων και ποια τα σχόλια στα δελτία ειδήσεων“, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Δε ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω. Αυτοί που μόλις λίγους μήνες πριν κατηγορούσαν ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξαφνικά ανακάλυψαν πως οι λόγοι είναι γεωπολιτικοί”

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε όσα έχει, τις τελευταίες μέρες, τονίσει στις ανακοινώσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ. “Για πρώτη φορά στα χρονικά Έλληνας πρωθυπουργός, σε συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν θέτει το ζήτημα της ανάγκης άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Και το χειρότερο: Δεν θέτει θέμα άμεσου τερματισμού των παράνομων γεωτρήσεων“, είπε. “Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα τα εθνικά μας θέματα. Αλλά νηφαλιότητα δεν σημαίνει και απάθεια. Δεν σημαίνει πλήρης αδράνεια. Δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, σιωπή“, συμπλήρωσε.

“Οι διαπρύσιοι υπερασπιστές των εθνικών μας συμφερόντων εξαντλήθηκαν να παριστάνουν τους Μακεδονομάχους τη περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και τώρα που έβγαλαν τη ΝΔ στη κυβέρνηση, κατέβηκαν από το Βουκεφάλα και βγάλανε τις περικεφαλαίες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη μας υπενθύμισε ότι στο Μάτι είχαμε ένα ακραίο φαινόμενο και ότι η τραγωδία οφείλεται στη κλιματική αλλαγή.

Αμφισβητούσε ότι η τραγωδία στο Μάτι οφείλονταν σε ακραίο φαινόμενο κλιματικής αλλαγής και έσκαβε με τα χεράκια του πάνω στις στάχτες με τους νεκρούς για να κατηγορήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Και έκανε συνεντεύξεις να μας κατηγορεί που δεν ενημερώσαμε τους κατοίκους να φορέσουν βρεμένα φανελάκια

Ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα. Ότι το προσφυγικό είναι μια ευρύτερη γεωπολιτική κρίση. Μας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα με τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους που πέτυχε το 2018, έχει πλέον ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας. Συγχαίρω τον «Μητσοτάκη Νέας Υόρκης». Είπε αυτά που έπρεπε στη Νέα Υόρκη, αν ήθελε να τον λάβουν στα σοβαρά οι συνομιλητές του. Ξέχασε τον Μητσοτάκη εσωτερικού που στα ίδια ακριβώς θέματα έλεγε ακριβώς τα αντίθετα τόσο χρόνια, προκειμένου να βγει πρωθυπουργός“, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως όταν ο πρωθυπουργός γυρίσει στην Ελλάδα θα γίνει… ο Μητσοτάκης εσωτερικού.

Η Novartis

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση επιχειρεί με την προανακριτική να στρέψει εκεί το πολιτικό ενδιαφέρον. “Μόνο που έτσι διακινδυνεύουν να ακυρώσουν το στόχο τους, δηλαδή τη συγκάλυψη του σκανδάλου. Η προανακριτική θα είναι μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε όλοι ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία. Γιατί εδώ δε βρισκόμαστε απλά μπροστά σε μία αστεία απόπειρα συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού από το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis. Αλλά για μια ξεκάθαρη επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών που ήδη έχουν ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης ενός πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν τις έρευνες τόσο για δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όσο και για δεκάδες μη πολιτικά πρόσωπα“.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας, φτάνοντας στο βασικό θέμα της Κεντρικής Επιτροπής, τις επερχόμενες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να μη φοβηθούν την αλλαγή και να ξεκινήσει η εγγραφή νέων μελών.

Ας μη φοβηθούμε να ανοίξουμε, να μεγαλώσουμε, να αλλάξουμε. Ας μη φοβηθούμε να εμπιστευτούμε τον κόσμο που τόσες φορές μας εμπιστεύτηκε. Ας εργαστούμε χωρίς καχυποψίες ώστε το επικείμενο συνέδριο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα ιστορικό συνέδριο για την Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη“, είπε αρχικά.

Ο πρόεδρος του κόμματος μίλησε για “ενεργή εμπλοκή τόσο των σημερινών μελών του ΣΥΡΙΖΑ“, όσο και όσων συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και στην “προσέλκυση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που μας στήριξαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις“.

Προτείνω να αποφασίσουμε άμεσα μια μεγάλη καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Τόσο δια ζώσης όσο και μέσω του διαδικτύου“, η οποία θα έχει στόχο τη δημιουργία ενός κόμματος, μαζικού, ανοιχτού, συμμετοχικού“. Και αυτό θα γίνει με ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με, παρουσία στελεχών μας αλλά όπου είναι εφικτό και με δική μου παρουσία“, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η καμπάνια εγγραφή νέων μελών θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στόχο, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν ενταχθεί πολλές χιλιάδες νέα μέλη. Γι’ αυτό πρότεινε τη συγκρότηση, άμεσα, μιας κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, με τη τη συμμετοχή των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στελεχών από την Προοδευτική Συμμαχία και τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο.

Αυτή η Επιτροπή θα έχει την ευθύνη για την πορεία της ανασυγκρότησης από εδώ και στο εξής, με την έγκριση των πολιτικών κειμένων, των διαδικασιών, της οργανωτικής δουλειάς. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε επίσης να υπάρξει και μια Επιτροπή προγράμματος, η οποία θα έχει την ευθύνη να ετοιμάσει το πρόγραμματης επόμενης κυβέρνησης“. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ως συντονιστή του εγχειρήματος αυτού τον Γιώργο Σταθάκη.

Πιστεύω ότι πρέπει να οργανώσουμε ένα διεθνές συνέδριο που θα αποτιμήσει την κυβερνητική εμπειρία της πρώτης φοράς (αριστερά), τα σωστά και τα λάθη, τις επιτυχίες αλλά και τις παραλήψεις, ώστε η εμπειρία να μεταφραστεί σε γνώση και τα λάθη να μετατραπούν σε σχέδιο και προετοιμασία ώστε να μην επαναληφθούν“, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.  

Να απευθυνθούμε στους πολλούς. Ας τους πείσουμε λοιπόν να πάρουν το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, παρά μόνο αυτούς που τον στηρίζουν“, είπε, κλείνοντας την ομιλία του.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις