Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κεντροαριστερά: «Σκοτώνονται» για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

Κεντροαριστερά

Βαθαίνει το ρήγμα για το μεγάλο αγκάθι στις εκλογές για την Κεντροαριστερά, που δεν είναι άλλο από την εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ανοιχτή κόντρα και «πόλεμος» ανακοινώσεων ανάμεσα στα κόμματα για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές για την Κεντροαριστερά.

Αποστάσεις για την… εξ’ αποστάσεως από την Φώφη

«Όσον αφορά την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, δεν υπάρχει διαφωνία. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Αυτό είναι το πρόβλημα. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο κ. Αλιβιζάτος δεν δίδονται εγγυήσεις μέχρι σήμερα».

Αυτό δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Η Πατρίδα» της Κομοτηνής. «Ακόμα και υποστηρικτής αυτού του εγχειρήματος στην Επιτροπή παραδέχτηκε ότι κάποιος μπορεί να ψηφίσει δύο, τρεις και τέσσερις φορές, ή άλλος να πάρει το pin και άλλος να ψηφίσει τελικά» σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κανένας που θα πει να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς εγγυήσεις.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι χωρίς εγγυήσεις δεν έχει δοκιμαστεί πουθενά αλλού αυτό το εγχείρημα παρά μόνο στην Εσθονία, με σοβαρότατες κριτικές και εκεί και με υποχρεωτική την αυτοπρόσωπη παρουσία. «Αυτό, δηλαδή, που εμείς λέμε ως ελάχιστη διασφάλιση διαφάνειας και αξιοπιστίας», παρατήρησε και επικαλέστηκε ανάλογη προσπάθεια για «ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως σε κρατίδιο της Γερμανίας και το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας την έκρινε αντισυνταγματική τη διαδικασία αυτή».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως «δεν είναι τυχαίο ότι σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν εφαρμόζεται και κανένα κόμμα, ούτε κανένα άλλο σοσιαλιστικό κόμμα στις διαδικασίες του επέλεξε να το υιοθετήσει». «Είναι πολύ σοβαρό το εγχείρημα που κάνουμε, για να το θέσουμε σε αμφισβήτηση και να πάρουμε τόσο σημαντικό ρίσκο χωρίς εγγυήσεις. Ήδη, δύο εταιρείες έχουν αρνηθεί να το αναλάβουν. Επομένως, εγώ δεν βλέπω καμία διαφωνία, βλέπω σοβαρότατο έλλειμμα στο επίπεδο των εγγυήσεων και άρα αναρωτιέμαι ποιος θα αναλάβει το ρίσκο για ένα φιάσκο και νοθεία» υπογράμμισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ποτάμι: Να αποφασίσει η επιτροπή Αλεβιζάτου

Να αποφασίσει η Επιτροπή υπό τον Νίκο Αλιβιζάτο για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως ψηφοφορία προτείνει το Ποτάμι καθώς οι διαφωνίες με το ΠΑΣΟΚ παραμένουν αγεφύρωτες.

«Όλοι ενδιαφερόμαστε για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Και στον ίδιο βαθμό. Οι τεχνικοί διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει τρόπος διασφάλισής του. Θα ήταν λάθος λοιπόν να στερήσουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους να ψηφίσουν. Σε τελική ανάλυση, ας αφήσουμε την υπόθεση στα χέρια της Επιτροπής, υπό τον καθηγητή Ν.Αλιβιζάτο, που είμαστε βέβαιοι ότι θα λάβει τις αποφάσεις σταθμίζοντας με προσοχή όλα τα τεχνικά δεδομένα», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Ραγκούσης: Να γίνουμε η παράταξη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Τη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων καθώς και στην άρση των αντιθέσεων από την Επιτροπή υπό τον καθηγητή Νίκο Αλιβάζο, προτείνει ο Γιάννης Ραγκούσης, για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες για το ζήτημα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Παραθέτει το εξής απόσπασμα από τη δήλωση συμμετοχής των υποψηφίων:

«…Δηλώνω ταυτόχρονα ότι δεσμεύομαι από όλες τις αποφάσεις της υπό την προεδρία σας ανεξάρτητης επιτροπής και ιδιαίτερα από αυτές που αφορούν … τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα, τους κανόνες διαφάνειας, τους όρους και τη διαδικασία της ψηφοφορίας …», στο οποίο, όπως αναφέρει ο κ. Ραγκούσης, «βάλαμε και οι 10 υποψήφιοι την υπογραφή μας κι έχουμε δεσμευτεί να δείξουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη επιτροπή Αλιβιζάτου».

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα τονίζει: «Όποιοι αναλάβουν την ιστορική και πολιτική ευθύνη να οδηγήσουν την ανεξάρτητη επιτροπή Αλιβιζάτου σε αδιέξοδο καθώς και αδυναμία λήψης αποφάσεων, τότε θα έχουν “ρίξει ατομική βόμβα” στον προοδευτικό χώρο για πολλές δεκαετίες».

Ο Γιάννης Ραγκούσης συμπληρώνει ότι η πιο ευγενική και όμορφη, πολιτικά, προσπάθεια ενότητας στον προοδευτικό χώρο δεν επιτρέπεται να δηλητηριάζεται με άγονες διαδικαστικές αντιπαραθέσεις, ούτε δικαιολογείται εξαιτίας αυτών των αντιπαραθέσεων να καθυστερεί κι άλλο ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των υποψηφίων για τον ιδεολογικό και τον πολιτικό προσανατολισμό της νέας παράταξης.

«Είμαστε η παράταξη της Δι@ύγειας και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, γι’ αυτό πρέπει να γίνουμε και η παράταξη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», καταλήγει.

Καμίνης: Βλάπτει η συζήτηση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία

«Το ζήτημα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση στην επεξεργασία του από την επιτροπή Αλιβιζάτου. To να προκαταβάλλεται με ημιεπίσημες ανακοινώσεις η αποτυχία της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας δεν ταιριάζει στις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνευθύνης των υποψηφίων» τόνισε χθες για το θέμα ο Γ. Καμίνης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η συνέχιση της δημόσιας συζήτησης για διαδικαστικά θέματα βλάπτει τη δημοκρατική παράταξη, που για το εγχείρημα έχει ως εγγύηση το κύρος της επιτροπής Αλιβιζάτου αλλά και την ίδια την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία».

Μανιάτης: Και ηλεκτρονικά η ψηφοφορία

Ο Γιάννης Μανιάτης τόνισε την Κυριακή ότι η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί και ηλεκτρονικά, ιδιαίτερα με απρόσκοπτη την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία στη μέγιστη δυνατή έκταση.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι «από την πρώτη μέρα που ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου, τόνισα ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της επιτροπής Ν. Αλιβιζάτο, καθώς και ότι η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί και ηλεκτρονικά, ιδιαίτερα με απρόσκοπτη την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία στη μέγιστη δυνατή έκταση», ώστε να διευρυνθεί η συμμετοχή της κοινωνίας, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας.

Αναφέρει ότι είναι παραλογισμός, ένα μήνα μετά, «αντί να συζητούμε για την πολιτική και το μέλλον της πατρίδας, να υπάρχουν επιφυλάξεις για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όταν η τεχνολογία δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα θέματα».

Ο Γιάννης Μανιάτης καταλήγει: «Ας αντιπαρατεθούν επιτέλους οι ιδέες και οι προτάσεις, για να αποδείξουμε ότι μας αφορούν τα μεγάλα και όχι τα μικρά. Για να ξαναδώσουμε προοπτική στον τόπο μας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις