Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κεραμέως: Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς! Στον “αέρα” και οι παρελάσεις

Κεραμέως: Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς! Στον “αέρα” και οι παρελάσεις
photo αρχείου intime

Για την απόφαση να κλείσουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για 14 ημέρες λόγω του κορονοϊού μίλησε στον ΑΝΤ1 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως τόνισε πως “ δράσαμε προληπτικά για προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας, τον πληθυσμό συνολικά. Αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών της χώρας. Σχολεία, πανεπιστήμια, ΙΕΚ, κέντρα δια βίου μάθησης, φροντιστήρια, οποιεσδήποτε δομές υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας. Το κάναμε για να περιορίσουμε δραστικά την εξάπλωση του ιού”.

Σε ερώτηση για το πως θα αναπληρωθούν αυτές οι χαμένες διδακτικές ήμερες η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε πως “ δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το διδακτικό έτος, θα ολοκληρωθεί καλά η σχολική χρονιά. Η αναστολή λειτουργίας για 14 ημέρες μπορεί να καλυφθεί με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα με την κατάργηση των περιπάτων στην οποία έχουμε ήδη προβεί που είναι δυο ημέρες το μήνα. Θα αναπροσαρμόσουμε τις διδακτικές ώρες από 45 σε 35 λεπτά στα σχολεία άρα θα είναι πιο εντατική η διαδικασία της μάθησης. Υπάρχουν σχολεία που έχουν κλείσει για ένα διάστημα άρα εκ των πραγμάτων θα πάμε σε πάνω από δυο εβδομάδες. Εκεί υπάρχουν περαιτέρω εργαλεία που έχουμε στην φαρέτρα μας όπως τη χρήση ημερών των διακοπών του Πάσχα. Προφανώς υπάρχει το σενάριο αν επιμηκυνθεί το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να υπάρχει παράταση σχολικού έτους και μείωσης της ύλης. Είναι πάρα πολλά τα σενάρια”.

Με τις εξεταστικές στα πανεπιστήμια η κ. Κεραμέως τόνισε πως “ θα εξαρτηθεί από τη συνολική διάρκεια. Υπάρχει ήδη υποστήριξη για εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Έχουμε τις απαραίτητες υποδομές”.

Οι μαθητές που από αύριο δεν θα πηγαίνουν σχολείο, ισχύουν ίδιες οδηγίες που έχει βγάλει ο δημόσιος οργανισμός Υγείας για όλους τους πολίτες. Τι σημαίνει αυτό; Να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις, να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους”, ανέφερε η κ. Κεραμέως και ξεκαθάρισε πως αυτό δεν σημαίνει απομόνωση.

Για το θέμα των απολυμάνσεων η υπουργός Υγείας τόνισε πως “ έχουν δοθεί οδηγίες εδώ και καιρό σε όλα τα σχολεία για τους κανόνες υγιεινής και τον καθαρισμό.

Για την διαμάχη που έχει ξεσπάσει με αφορμή το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας η κ/ Κεραμέως τόνισε ότι “ η Ιερά Σύνοδος με τη χθεσινή ανακοίνωσή της προτρέπει τους πιστούς να μην προσέρχονται στις θρησκευτικές τελετές εφόσον ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Και αυτό συνάπτει πλήρως με τις οδηγίες των ειδικών που λένε στις ευπαθείς ομάδες να προσέχουν και να μένουν σπίτι τους. Από κει και πέρα η συμμετοχή των πιστών στη θρησκευτική λατρεία έχει να κάνει με τη συνείδηση του καθενός, με τη δική του σχέση με την κάθε θρησκευτική κοινότητα. Εμείς ως Πολιτεία έχουμε δώσει ξεκάθαρες οδηγίες για τους τρόπους μετάδοσης του ιού. Και αυτοί οι τρόποι συμπεριλαμβάνουν και το σάλιο”.

Τέλος ανοικτό άφησε και το ενδεχόμενο να μην γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου καθώς τα σχολεία θα είναι κλειστά μέχρι τις 24 Μαρτίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις