Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Κηδεία Φώφης Γεννηματά: Τελευταίο αντίο στην Μητρόπολη Αθηνών

Κηδεία Φώφης Γεννηματά: Τελευταίο αντίο στην Μητρόπολη Αθηνών

Η Ελλάδα αποχαιρέτισε πρόωρα την Φώφη Γεννηματά. Μια γυναίκα σύμβολο για πολλούς Έλληνες που έφυγε νικημένη από τον καρκίνο στα 56 της χρόνια.

Η Μητρόπολη Αθηνών παρέμεινε και μετά την ολοκλήρωση της εξόδιου ακολουθίας γεμάτη κόσμο. Μέσα και έξω. Και όταν η σορός βγήκε από την εκκλησία τα χειροκροτήματα δεν σταματούσαν. Όλοι φώναζαν «Αθάνατη». 

Τραγικές φιγούρες η οικογένειά της. Ο σύζυγός της Ανδρέας Τσούνης, και τα τρία της παιδιά Αιμιλία, Γιώργος και  Κατερίνα αλλά και η πολυαγαπημένη της αδερφή. Η πομπή έκανε μια στάση έξω από την Βουλή εκεί όπου η Φώφη Γεννηματά έδωσε αμέτρητες πολιτικές μάχες. Και οι εικόνες από όπου περνούσε η πομπή ήταν συγκινητικές. Κόσμος σηκωνόταν από καταστήματα και υποκλινόταν στην Φώφη Γεννηματά. Την πομπή ακολούθησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι την Βουλή.

Στο Α Νεκροταφείο άγημα υποδέχθηκε την Φώφη Γεννηματά και απέδωσε τιμές εν ενεργεία υπουργού. Το Α Νεκροταφείο στην κυριολεξία βουλιάζει από κόσμο. Στις 16.34 παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος με τον ενταφιασμό της σορού της και το άγημα να αποδίδει τιμές.

Τα παιδιά και ο σύζυγός της άφησαν ένα λουλούδι και την αποχαιρέτησαν για πάντα.

 

Δείτε ζωντανά 

 

 

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου έφτασε κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο το οποίο εναπόθεσε στο φέρετρο της Φώφης Γεννηματά.

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε επίσης ένα λευκό τριαντάφυλλο στο φέρετρο της Φώφης Γεννηματά και στην συνέχεια ασπάστηκε την οικογένειά της.

 

Στην εκκλησία βρέθηκαν επίσης, ο Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το φέρετρο της Φώφης Γεννηματά είναι σκεπασμένο με την ελληνική σημαία αλλά και τις σημαίες του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ.

Δείτε εικόνα από την Μητρόπολη

 

Όλοι ενωμένοι ήταν εκεί για να πουν το τελευταίο αντίο στην Φώφη, την γυναίκα, την μάνα, την ηγέτη, μια πολιτική φυσιογνωμία η οποία δίδαξε πολιτικό πολιτισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Νίκος Δένδιας και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δυο πολιτικοί αντίπαλοι, έφτασαν αγκαλιασμένοι στην Μητρόπολη. Και αυτό είναι ένα επίτευγμα μόνο της Φώφης Γεννηματά. 

Από νωρίς το πρωί πολίτες και πολιτικοί συνέρρεαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στην Φώφη Γεννηματά, να προσκυνήσουν την σορό της. 

Στην Μητρόπολη βρίσκεται και άγημα το οποίο αποδίδει τιμές εν ενεργεία υπουργού στην Φώφη Γεννηματά.

Αίσθηση προκάλεσε και η άφιξη της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία έφτασε στην Μητρόπολη λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι συνοδευόμενη από την κόρη της Αλεξία και υποβασταζόμενη από τον γιο της Κώστα Μπακογιάννη. 

 

Στην συνέχεια η Φώφη Γεννηματά θα οδηγηθεί στην τελευταία της κατοικία στο Α Νεκροταφείο με πομπή η οποία πεζή θα φτάσει εκεί αφού πρώτα κάνει μια στάση στην Βουλή, εκεί όπου πέρασε πάνω από 20 χρόνια της ζωής της.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου, Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις