Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κικίλιας εφ’ όλης της ύλης: Αντιμετωπίσαμε την υγειονομική κρίση – Μειώσαμε τις τιμές στα φάρμακα

Κικίλιας εφ’ όλης της ύλης: Αντιμετωπίσαμε την υγειονομική κρίση – Μειώσαμε τις τιμές στα φάρμακα

Για την κρίση Δημόσιας Υγείας λόγω κορονοϊού μίλησε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας στο 19ο ετήσιο Συνέδριο HEALTHWORLD που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «μέσα σε έναν χρόνο μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε στην κρίση του Covid – 19, να οργανώσουμε τις δομές μας, να προτάξουμε τη Δημόσια Υγεία». Όπως επιγραμματικά ανέφερε: «Φέραμε νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία προ της κρίσης. Εφαρμόσαμε τον αντικαπνιστικό νόμο.

Μειώσαμε τις τιμές των φαρμάκων. Οργανώσαμε τα Νοσοκομεία αναφοράς. Κάναμε ένα total rebranding στο πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, νυν ΕΟΔΥ, που ”κουβάλησε” όλο το βάρος της επιστημονικής συμβουλής σε ό,τι έχει να κάνει με την κρίση. Συστήσαμε κέντρο εκτάκτου ανάγκης στο ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, το οποίο ανταποκρίθηκε πλήρως, προσέθεσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Click4more: Χαρδαλιάς: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την Αττική – Μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους

Δημιουργήσαμε σύστημα διακομιδών στα νησιά μας και πολλαπλό testing, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουμε στους καλοκαιρινούς μήνες του τουρισμού. Προσλάβαμε πάνω από 6.500 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, σημείωσε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε: Μονιμοποιούμε τους 4.000 από αυτούς μέσα από διαδικασίες ΑΣΕΠ και μοριοδότηση, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Κικίλιας: Προσλαμβάνουμε μόνιμους ιατρούς για τα Νοσοκομεία μας

Διπλασιάσαμε, μέσω κρίσης, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είχαμε, παραλάβαμε 565 κλίνες ΜΕΘ από την προηγούμενη Κυβέρνηση και εν μέσω κρίσης μπορέσαμε και τις διπλασιάσαμε. Εκπονούμε ένα τεράστιο έργο για 1.200 μόνιμες ΜΕΘ, μαζί με το προσωπικό, μαζί με την ανάλογη χρηματοδότηση και με πενταετή εκπαίδευση, μια ευγενή προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Αναφερόμενος στον τομέα του φαρμάκου, είπε πως χθες (σ.σ. 14.09.2020) πέρασε από τη Βουλή νομοθεσία «για την κατάργηση του entry fee 25% για τα καινούργια, νέας τεχνολογίας σημαντικά φάρμακα και φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία έρχονται στη χώρα και εντάσσονται στη θετική λίστα έπειτα από διαπραγμάτευση.

Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη τομή, την οποία αν συνδυάσει κανείς με ένα ορθολογιστικό δελτίο τιμών φαρμάκων το οποίο βγήκε και οδηγεί σε μειώσεις τις τιμές των φαρμάκων, οδήγησε σε μία κανονικότητα στην αγορά», τόνισε.

Click4more: Μονόδρομος τα νέα μέτρα μετά τα 310 κρούσματα – Ανησυχία από Μαγιορκίνη από την αύξηση των διασωληνωμένων

Επίσης, μίλησε για την εισαγωγή του επενδυτικού clawback, ήδη από το 2019 με 50 εκατομμύρια ευρώ και που θα συνεχιστεί το 2020, όπως είπε, και πρόσθεσε: «Ένα μέτρο επιβράβευσης αυτών οι οποίοι σκέφτονται ότι μπορούν να επενδύσουν στη χώρα μας, στην έρευνα, στην καινοτομία, σε επενδύσεις κτιριακές ή προσωπικού. Ένα μέτρο πάρα πολύ σημαντικό, που δίνει την ευκαιρία σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Επίσης, η δημιουργία ξεχωριστού κωδικού για τη Δημόσια Υγεία, ο οποίος έρχεται να αυξήσει και τα όρια του προϋπολογισμού μας για το φάρμακο και στον οποίο τη φετινή χρονιά μπαίνει το σύνολο των εμβολίων, δίνει τη δυνατότητα και αυξάνει περεταίρω τις δυνάμεις και τη δυναμική του χώρου.

Κικίλιας: Φθηνότερα τα φάρμακα

Με βάση τη διαπραγμάτευση την οποία έχουμε κάνει σε μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων και η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα ισχύσει αναδρομικά, μετά από 5 χρόνια ραγδαίας ανόδου του clawback στο φάρμακο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη σημαντική μείωση του clawback για τη χρονιά που τρέχει»

Καταφέραμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, είπε ο Β. Κικίλιας αναφερόμενος και πάλι στην διαχείριση της πανδημίας και μίλησε για «το τελευταίο επίτευγμα, τη δυνατότητα που έχουμε να προμηθευτούμε πρώτοι στην Ευρώπη τελευταίας γενιάς αντιγόνα, rapid tests, τα οποία ήδη έχουμε χρησιμοποιήσει στη Μυτιλήνη και στη Μόρια και αυτό θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα. Κάτι που μας δίνει μία άλλη δυναμική στη διάγνωση της Covid-19.

Click4more: Κορονοϊός: “Γονάτισε” η Αττική με 197 νέα κρούσματα

Συνεχίζουμε με τη μεταρρύθμιση την οποία έχουμε ήδη προαναγγείλει και έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που ξεκινάει με Covid Centers στην ΠΦΥ και προχωρά σε δίκτυα υγείας, τα οποία περιλαμβάνουν και τον ιδιωτικό τομέα και το δημόσιο τομέα, τις δομές των δήμων, ιδιώτες γιατρούς, Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ»

Ο υπουργός Υγείας κατέληξε τονίζοντας πως η μεταρρύθμιση αυτή θα καλύψει το σύνολο των αναγκών ως προς το gatekeeping, δηλαδή τη δυνατότητα να προφυλαχθούν τα Νοσοκομεία και να μπορέσουμε να έχουμε μία διαλογή των πολιτών που πρέπει να πάνε στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, σε σχέση με όσους πρέπει να πάνε στα Κέντρα Υγείας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις