Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

ΚΙΝΑΛ: Προβληματισμός για εκλογικό αποτέλεσμα και ιδεολογικό πρόσημο

ΚΙΝΑΛ
photo intime

Έκδηλος είναι ο προβληματισμός στο ΚΙΝΑΛ όπως διατυπώνεται στις ομιλίες και τις συζητήσεις των μελών της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά κυρίως η προοπτική του ΚΙΝΑΛ και η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει από εδώ και πέρα, βρίσκονται στο προσκήνιο των συζητήσεων, με πολλά μέλη να εμφανίζονται έντονα προβληματισμένα για το μέλλον.

Η δεύτερη ημέρα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ ξεκίνησε στις 10 το πρωί με τοποθετήσεις μελών και μεταξύ άλλων τονίστηκε η ανάγκη να μεταδώσει το ΚΙΝΑΛ ένα ευκρινές πολιτικό στίγμα που θα συνδυαστεί με ανανέωση προσώπων.

Δεν έχουμε ιδεολογική ταυτότητα είπαν Καστανίδης, Ρέππας

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του Χάρη Καστανίδη και του Δημήτρη Ρέππα για το μέλλον του κινήματος. Ο Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στο στίγμα του κόμματος την μετεκλογική περίοδο τόνισε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα καρπωθούμε τη φθορά της ΝΔ, θα την εισπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος θέλει κυβέρνηση και εναλλακτική λύση. Θα φεύγει από ΝΔ θα πάει ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό και στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, το πρόβλημα του ΚΙΝΑΛ είναι τι ταυτότητα έχει. «Δεν είμαστε ΚΚΕ του κέντρου αλλά ούτε ΑΝΕΛ του κέντρου να συγκυβερνάμε με όποιον να είναι», επεσήμανε.

Ο Χάρης Καστανίδης από την πλευρά του υποστήριξε ότι το Κίνημα Αλλαγής, πέραν των διακηρύξεων, δεν έχει πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα. Ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι η προεκλογική θέση για την ψήφο ανοχής ήταν λάθος αφού «έδωσε αέρα στα πανιά όσων ήθελαν να πάνε στον Μητσοτάκη και εμπόδισε όσους ερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ». Επίσης επέμενε στην ανάγκη μιας πολιτικής και ιδεολογικής συζήτησης καθώς όπως είπε «ο χώρος έχει μια εικοσαετία να συζητήσει ιδεολογικά θέματα».

Καμίνης: Ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ και η πόλωση των εκλογών

Ο Γιώργος Καμίνης από την πλευρά του τόνισε πως ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, έκλεισε τον μεταπολιτευτικό κύκλο, ενώ εστίασε την συμπίεση του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές, στην πόλωση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα πρότεινε την ανάγκη μιας νέας σοσιαλδημοκρατικής πρότασης ενώ τόνισε οτι «το ΠΑΣΟΚ παραμένει το σημείο αναφοράς με τη συνεισφορά και τις ιδέες του αλλά το Κίνημα Αλλαγής είναι ο φορέας έκφρασης του χώρου».

“Να μην χαριστεί στον Τσίπρα το αντιδεξιό προνόμιο”

Η πρώην βουλευτής Αφροδίτη Παπαθανάση, απευθυνόμενη στην ηγεσία, εξέφρασε την αγωνία της για το μέλλον της παράταξης ζητώντας να μην αποκλείει στελέχη που έχουν διαφορετική άποψη και να υιοθετήσει μια σταθερή αντιδεξιά πολιτική για να μην χαρίσει στον Αλέξη Τσίπρα το αντιδεξιό προνόμιο.

Ανδρουλάκης: «ΠΑΣΟΚ χωρίς ΚΙΝΑΛ υπάρχει ενώ ΚΙΝΑΛ χωρίς ΠΑΣΟΚ όχι»

Αιχμηρός και ο Νίκος Ανδρουλάκης που μίλησε για την πορεία και στην στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το ΚΙΝΑΛ, ενώ τόνισε πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν το κόμμα ως θύμα και όχι ως σύμμαχο και πως μόνο αν καταφέρει να έχει ξανά υψηλά ποσοστά θα επιβάλλει στα δύο κόμματα τη δική του ατζέντα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ανδρουλάκης αναφορικά με το ζήτημα «ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής», ανέφερε ότι είναι άνευ περιεχομένου γιατί όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα «ΠΑΣΟΚ χωρίς ΚΙΝΑΛ υπάρχει ενώ ΚΙΝΑΛ χωρίς ΠΑΣΟΚ όχι». Επίσης πρότεινε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των αποδήμων ώστε να υπάρξει ενιαία ολοκληρωμένη θέση.

Σκανδαλίδης: Εάν δεν κλείσουν οι λογαριασμοί του παρελθόντος δεν πάμε πουθενά

Ο Κώστας Σκανδαλίδης έκανε λόγο για “μια νέα 3η Σεπτέμβρη στις σημερινές συνθήκες, που θα θέτει τους πολιτικούς στόχους για τη χώρα στη σημερινή πραγματικότητα και στο μέλλον».«Εάν δεν κλείσουν οι λογαριασμοί του παρελθόντος δεν πάμε πουθενά. Ο κόσμος περιμένει μια νέα ιστορία να του πούμε», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Σταμάτης Μαλέλης στη δική του παρέμβαση υποστήριξε ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να βρει ξανά τη σοσιαλιστική του ταυτότητα, και πρότεινε έκτακτο συνέδριο για να ξεκαθαριστούν οι πολιτικές του θέσεις.

Την διατύπωση της Φώφης Γεννηματά “αντεπίθεση και αυτοπεποίθηση” συμμερίστηκε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Θόδωρος Μαργαρίτης, ενώ ο Χρήστος Πρωτόπαπας ζήτησε να μην γυρίζει το κίνημα στο παρελθόν και να έχει καθαρό αυτόνομο λόγο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις