Πολιτική

Κίνηση ματ ετοιμάζει ο Μητσοτάκης – Στη Σύνοδο Κορυφής τα ελληνοτουρκικά

Το... νόημα πίσω από μια φράση που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κρίσιμη η επίσκεψη στο Ισραήλ, στις 16 Ιουνίου.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Και σ’ αυτή την ένταση, είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε την απόλυτη στήριξη της ΕΕ». Η φράση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το χθεσινό on camera διάλογό του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο αποτυπώνει τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Την κλιμάκωσή τους, για την ακρίβεια, καθώς ήδη η ελληνική διπλωματία έχει απαντήσει ή σχεδιάζει ν’ απαντήσει σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

Τι σημαίνει, όμως, η φράση του πρωθυπουργού; Πρωτίστως ότι θα θέσει το ζήτημα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως είχε πράξει τον περασμένο Οκτώβριο και Δεκέμβριο, πετυχαίνοντας την καθαρή στήριξη των εταίρων και την καταδίκη της πρακτικής που ακολουθεί η Άγκυρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ήδη, άλλωστε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προχώρησε σε μια σκληρή δήλωση-καταδίκη της Τουρκίας με αφορμή τα σχέδιά της για έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή μεταξύ του Καστελόριζου και της Κρήτης.

Click4more Συναγερμός στον Έβρο: «Δεν υπάρχουν μετανάστες στα σύνορα – Ήταν κοινό μυστικό πως θα προσπαθούσαν ξανά»

Δεδομένη θεωρεί η κυβέρνηση τη στήριξη της ΕΕ και στο ζήτημα του Έβρου, καθώς είχε εκφραστεί έμπρακτα με την επίσκεψη των επικεφαλής των τριών θεσμών κατά την κρίση του Μαρτίου. Το επιχείρημα, άλλωστε, της ελληνικής πλευράς είναι πως η Ελλάδα δεν έχει αναλάβει μόνο την προστασία και τη φύλαξη των δικών της συνόρων, αλλά των ευρωπαϊκών. Παράλληλα, ενδεικτική είναι η χθεσινή δήλωση του υπουργού Άμυνας στη Βουλή: «Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Το δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σ’ αυτό το δρόμο κινούμαστε», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξαιρετικά σημαντική κρίνεται και η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ, η οποία «κλείδωσε» για τις 16 Ιουνίου. Το τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ παραμένει ισχυρό όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, με τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει προστεθεί και η παράμετρος του τουρισμού, αλλά κυρίως ενδιαφέρουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η στάση των Ισραηλινών απέναντι στην  Άγκυρα, με τα συμφέροντά τους να ταυτίζονται με τα ελληνικά και να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές με την Τουρκία.

Click4more: Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκης για Τουρκία: Θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα και αυτοπεποίθηση

Αντίστοιχα, η επίσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο στην Αθήνα σχετίζεται και με τις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα και την Αίγυπτο για τη χάραξη ΑΟΖ. Μια εξέλιξη που ασφαλώς θα ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και ιδίως απέναντι στα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία με το άκυρο σύμφωνο με τη Λιβύη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Αλέξης Τσίπρας «οργώνει» τη χώρα και παίρνει τον δρόμο για τις κάλπες
Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, ο κύκλος των επισκέψεων συνεχίζεται στη Μεσσηνία - Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί στις 13.00 το Νοσοκομείο Καλαμάτας και θα συζητήσει με τους εργαζομένους στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν μπορεί να διαγράψει τα δικαιώματα των νησιών μας
«Η ευθύνη μας είναι να τα υπερασπιζόμαστε με σταθερότητα, ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, συμμαχίες και τεκμηριωμένο λόγο, πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο» σημείωσε
Κυριάκος Μητσοτάκης 38
Νάντια Γιαννακοπούλου για την προσωπική επίθεση του Μακάριου Λαζαρίδη: «Ξεπέρασε το όριο της αντοχής μου»
«Είμαστε άνθρωποι και όταν είσαι άνθρωπος σημαίνει να πει ότι ξέρεις, έχεις όλες τις πτυχές. Σε οδηγεί πολλές φορές και στο να δακρύσεις. Δεν ντρέπομαι για αυτό»
Η Νάντια Γιαννακοπούλου δακρυσμένη μετά από καυγά με τον Μακάριο Λαζαρίδη στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα 8