Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Κιβωτός του Κόσμου: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα – Έρευνα και για ενδεχόμενες παράνομες υιοθεσίες

Κιβωτός του Κόσμου: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα – Έρευνα και για ενδεχόμενες παράνομες υιοθεσίες

Σε δύο κατευθύνσεις “απλώνεται” το σχέδιο της κυβέρνησης για την «Κιβωτό του Κόσμου», στον απόηχο των συγκλονιστικών καταγγελιών για πράξεις κακοποίησης και ασέλγειας σε βάρος ανήλικων παιδιών από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο και εργαζόμενους της δομής.

Α) Τις αμέσως επόμενες ημέρες ορίζεται νέα διοίκηση στην Κιβωτό του Κόσμου, η οποία διαδέχεται τον Πατέρα Αντώνιο και το 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου προΐστατο η πρεσβύτερα.

Βάσει νόμου, η νέα διοίκηση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα ασκήσει τα καθήκοντα της για ένα χρόνο. Τα μέλη του, τα οποία θα επιλεγούν από την πολιτεία, θα έχουν έναν διττό στόχο: 

Πρωτίστως να φροντίσουν τα 400 παιδιά που διαβιούν στην Κιβωτό του Κόσμου και να μη μείνουν στο δρόμο, όπως άλλωστε είναι και η βούληση της κυβέρνησης. Για το σκοπό αυτό, ένα από τα πρώτα μελήματα του νέου Δ.Σ., θα είναι η βιωσιμότητα της δομής.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δρομολογήσουν έλεγχο επί των οικονομικών στοιχείων της «Κιβωτού». Η συγκεκριμένη δομή, σύμφωνα με πηγές από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, βάσιζε την επιβίωση της σε ποσοστό 90 – 95% σε χορηγίες και δωρεές, και ελάχιστα σε χρηματοδότηση από το κράτος, και συγκεκριμένα από την Περιφέρεια, η οποία είναι αυτή που έχει την αρμοδιότητα οικονομικής στήριξης αυτών των κοινωνικών δομών.

Έρευνα ακόμη και για παράνομες υιοθεσίες

Παράλληλα η νέα διοίκηση θα συνδράμει στο έργο της Δικαιοσύνης. Οι καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών συγκλονίζουν και είναι απαίτηση και της κοινωνίας να έρθουν όλα στο φως.

Όμως, η έρευνα θα “απλωθεί” και σε άλλες πτυχές που αναδεικνύονται ημέρα με την ημέρα. Για παράδειγμα θα ερευνηθεί αν υπήρξαν θέματα παιδικής εργασίας, απομάκρυνσης των παιδιών από την εκπαίδευση, θέματα μη επανένωσης με τους γονείς, ακόμη και το ενδεχόμενο παράνομων υιοθεσιών.

Το στοίχημα της αποϊδρυματοποίησης

Β) Η δεύτερη κατεύθυνση του σχεδιασμού της κυβέρνησης αφορά στην ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής ώστε να τρέξει πιο γρήγορα η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και να μπορέσουν να γίνουν μέλη μίας ανάδοχης οικογένειας. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο πρέπει να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν όλες οι πτέρυγες της Βουλής.

«Τρεισήμισι χρόνια φωνάζουμε: αποϊδρυματοποίηση, αποϊδρυματοποίηση, αποϊδρυματοποίηση. Το φωνάζουμε μόνοι μας. Δεν το φωνάζετε και οι τριακόσιοι, όλοι μαζί» δήλωσε η αρμόδια υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου από το βήμα της Βουλής, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν αυτή τη φορά την προσπάθεια αυτή.

Η κ. Μιχαηλίδου μίλησε για πόλεμο που δέχθηκε η κυβέρνηση όταν πέρασε το νόμο για την αλλαγή διοικήσεων σε δομές στις οποίες κινδυνεύουν όσοι φιλοξενούνται, ενώ υπενθύμισε την άρνηση της αντιπολίτευσης να στηρίξει να γίνει πιο αυστηρό το καθηκοντολόγιο των κοινωνικών συμβούλων – που είναι αυτοί που ελέγχουν τις κοινωνικές δομές – όπως επίσης και την άρνηση να ψηφίσουν υπέρ της τοποθέτησης κοινωνικού λειτουργού, υπεύθυνου παιδικής προστασίας, μέσα σε κάθε δομή.

Τα ερωτήματα πάντως που προκύπτουν για τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων όσον αφορά στον έλεγχο των προνοιακών δομών και των ΜΚΟ, που ασχολούνται εν προκειμένω με παιδιά, είναι πολλά και είναι αδυσώπητα. Και οι γονείς των παιδιών, όπως και όλη η κοινωνία που παρακολουθεί άναυδη τις αποκαλύψεις, ζητούν… μηδενική ανοχή και αποτελεσματική παρέμβαση της πολιτείας για την προστασία των ανήλικων παιδιών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις