Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

ΚΚΕ για φόρο στο τσίπουρο: Η Ε.Ε “χαιρετίζει” το τσάκισμα των αποσταγματοποιών

ΚΚΕ για φόρο στο τσίπουρο: Η Ε.Ε “χαιρετίζει” το τσάκισμα των αποσταγματοποιών

“Με την απάντησή της στην ερώτηση που κατέθεσε η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, για την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που αυξάνει τη φορολόγηση στο τσίπουρο και την τσικουδιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ‘χαιρετίζει’ προκλητικά τη συγκεκριμένη απόφαση” αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ.

“Η εφαρμογή της της θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους διήμερους αποσταγματοποιούς και τους αμπελουργούς (με άδειες απόσταξης) της χώρας μας. Προκλητική είναι και η τοποθέτηση της Επιτροπής, ότι ‘δεν συμμερίζεται την άποψη ότι οι μικροί αποσταγματοποιοί θα εκτοπιστούν αναπόφευκτα λόγω της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας'” τονίζει το ΚΚΕ.

Όπως επισημαίνει, «η εν λόγω απόφαση επιβάλλει την εκτίναξη του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά (αύξηση μέχρι και 18 φορές σε σχέση με το σημερινό φόρο) εξισώνοντάς τον με τον ΕΦΚ των ακριβών εισαγόμενων ποτών όπως το ουίσκι, «ώστε να αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής αγοράς», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί στην απάντησή του. Σημαντική θα είναι και η επιβάρυνση και για τα μικρά αποστακτήρια, στα οποία επιβάλλεται διπλασιασμός του σημερινού φόρου. Το μέτρο θα πλήξει τη λαϊκή κατανάλωση των συγκεκριμένων παραδοσιακών αποσταγμάτων, λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής τους».

“Πάνω απ’ όλα τα κέρδη των μονοπωλίων”

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά» προσθέτει η ΕΟ του ΚΚΕ, «ότι όλα τα όργανα της ΕΕ (επιτροπή, δικαστήριο κλπ) είναι ευθυγραμμισμένα στην εξυπηρέτηση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, ότι η ΕΕ βάζει πάνω απ’ όλα τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, στη συγκεκριμένη περίπτωση των ποτοβιομήχανων και των μεγαλοεισαγωγέων αλκοολούχων ποτών, που από καιρό είχαν στοχοποιήσει το καθεστώς φορολόγησης του τσίπουρου και της τσικουδιάς, ζητώντας επανειλημμένα την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους».

«Οι μικρομεσαίοι αμπελουργοί και οι διήμεροι αποσταγματοποιοί, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις διάφορες προτάσεις που ακούγονται για «κατάθεση φακέλου στην ΕΕ, ανάλογου με αυτόν του ούζου», καθώς, ακόμα και αν η φορολόγηση του τσίπουρου/τσικουδιάς εξισωθεί με του ούζου, πάλι η επιβάρυνση θα είναι υπέρμετρη (εννιαπλασιασμός σε σχέση με τον σημερινό κατ’ αποκοπή φόρο). Άλλωστε, η ίδια η απάντηση της Επιτροπής επισημαίνει ότι «…τα κράτη μέλη δεν επιτρέπεται να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα που παρεκκλίνουν από τα προβλεπόμενα στις προαναφερόμενες οδηγίες» και ότι «μια εθνική παράδοση δεν μπορεί από μόνη της να απαλλάξει τα κράτη μέλη από τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του ενωσιακού δικαίου».

Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αυταπάτη ή επανάπαυση. Σήμερα η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί, είναι η συσπείρωση στους αγροτικούς συλλόγους και ο οργανωμένος αγώνας ώστε η απόφαση να μην εφαρμοστεί» καταλήγει η ΕΟ του ΚΚΕ.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις