Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Κλειστά κέντρα: Άρχισαν τα έργα σε Λέσβο και Χίο

Κλειστά κέντρα: Άρχισαν τα έργα σε Λέσβο και Χίο

Παρά τις αντιδράσεις, τα χημικά, τα… κεφάλια με αίμα, τις φωτιές και τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει τα έργα για τα κλειστά έργα σε Λέσβο και Χίο.

Μπορεί η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες σε Λέσβο και Χίο να είναι εκρηκτική και το ξημέρωμα στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών, όταν έφτασαν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, τα οχήματα και οι αύρες να ήταν… «κόλαση», η κυβέρνηση όμως δεν προτίθεται να κάνει ούτε βήμα πίσω.

Ήδη, τα έργα ξεκίνησαν από το πρωί στη Χίο, όπου τα πρώτα μηχανήματα μπήκαν στους χώρους που έχουν επιταχθεί και άρχισαν να σκάβουν.

Δείτε εικόνες από τα έργα στη Χίο 

Πέτσας: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος

Δεν υπάρχει άλλη οδός, πέραν του κυβερνητικού σχεδίου για κλειστές δομές, διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για τις κλειστές δομές στα πέντε νησιά» είπε, συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί να διαιωνίζεται ο διάλογος.

Click4more Λέσβος: Νέα επεισόδια με φωτιές και μάχες σώμα με σώμα! Οι εικόνες που τράβηξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (Φωτό και Βίντεο)

Πρέπει άμεσα να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές για να φτιαχτούν οι νέες, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ακόμη πως: Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό, θα παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας (αποσυμφορίζοντας έτσι τα νοσοκομεία στα νησιά), θα προσληφθεί προσωπικό με βάση την εντοπιότητα, ενώ θα συμβάλουν και στην αποτροπή νέων αφίξεων από τα τουρκικά παράλια, σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

«Το σχέδιο είναι προς όφελος της χώρας και των τοπικών κοινωνιών» είπε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ακόμη πως υπάρχουν και λόγοι υγείας που επιβάλουν την δημιουργία κλειστών δομών. «Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες δομές θα κλείσουν» τόνισε.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα βρείτε τους νησιώτες απέναντι

Μετά τα όσα έγιναν τα ξημερώματα αλλά αργότερα σε Λέσβο και Χίο, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ρατσιστική ρητορεία, τονίζοντας πως θα βρει τους νησιώτες απέναντί της.

Click4more “Τα ΜΑΤ με πλάκωσαν στο ξύλο”! Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει επίθεση στη Χίο

«Η πανικόβλητη προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό με τον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών, αφού τους έχουν ήδη αφαιρέσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, έχει στόχο τον εκφοβισμό των Ελλήνων πολιτών και την αφύπνιση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ενστίκτων», επεσήμανε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «το ανεδαφικό σχέδιο για κλειστά κέντρα- φυλακές», και σημείωσε ότι «απέναντι στη βία και την ρατσιστική της ρητορεία, θα βρει τους ίδιους τους νησιώτες», που «εδώ και πέντε χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και έχουν γίνει γνωστοί διεθνώς για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους».

Δείτε τη δήλωσή του

Οι ανάδοχες εταιρίες

Στο μεταξύ, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επέλεξε τις τρεις ανάδοχες εταιρίες που θα κατασκευάσουν τα κλειστά κέντρα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Η απόφαση αναρτήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (25.02.2020) στη Διαύγεια.

Click4more Χίος: Οπλισμένοι με αυτές τις μολότοφ οι διαδηλωτές! Άγρια επεισόδια με ξύλο, δακρυγόνα και κυνηγητό (Φωτό και Βίντεο)

Η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΕ αναλαμβάνει το έργο των προπαρασκευαστικών εργασιών περίφραξης και καθαρισμού της έκτασης που επιτάχθηκε στη Λέσβο αντί του συνολικού ποσού των 854.390 ευρώ.

Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. είναι ο ανάδοχος για το ίδιο έργο στη Χίο, αντί του συνολικού ποσού του 1.031.398 ευρώ. Τέλος, στη Σάμο το έργο αναλαμβάνει η εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. αντί του συνολικού ποσού των 947.651 ευρώ.

Μεταξύ του υπουργείου και των αναδόχων θα υπογραφεί συμφωνητικό ανάθεσης μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας και την υποβολή εγγύησης καλής εκτέλεσης του έργου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις