Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Κλέων Γρηγοριάδης: Την άρση της ασυλίας του εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής

Κλέων Γρηγοριάδης: Την άρση της ασυλίας του εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής

Υπέρ της άρσης της ασυλίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΜέΡΑ 25 Κλέωνα Γρηγοριάδη για τη μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει σε βάρος του ο γνωστός επιχειρηματίας, Γιάννης Αλαφούζος, γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Υπέρ της άρσης ασυλίας του Κλέωνα Γρηγοριάδη τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση αλλά και ΜέΡΑ 25 τάχθηκαν κατά της άρσης ασυλίας του βουλευτή.

Η αρνητική ψήφος στην άρση ασυλίας του βουλευτή από πλευράς της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΜέΡΑ 25 δημιούργησε εντύπωση, καθώς ο ίδιος ο Κλέων Γρηγοριάδης ζήτησε την άρση της ασυλίας του, αλλά πρυτάνευσε το «αλλά…» του κόμματος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΜέΡΑ 25 σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Σήμερα (σ.σ. 02.11.2022) το πρωί, ο Κλέων Γρηγοριάδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, απαίτησε την άρση της ασυλίας του, κατά τη συνεδρίαση της σχετικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε να έρθει αντιμέτωπος στα δικαστήρια με τον ολιγάρχη – εφοπλιστή – καναλάρχη κ. Αλαφούζο που τόλμησε να τον μηνύσει επειδή είπε την αλήθεια. Με τη στάση του αυτή ο Κλέων απέδειξε ότι δεν μας φοβίζει η τρομοκρατία που επιχειρούν να ασκήσουν ολιγάρχες και ακροδεξιοί στα στελέχη και τα μέλη του ΜέΡΑ25 – του μοναδικού κόμματος που τους ξεσκεπάζει ονοματίζοντάς τους.

Πέραν τούτου, το ΜέΡΑ25 θεωρεί απαράδεκτο να είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας το αν εκλεγμένος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού θα συρθεί ή όχι στα δικαστήρια από ολιγάρχες και ακροδεξιούς για πράγματα που είπε από το βήμα της Βουλής. Γι’ αυτό, το ΜέΡΑ25, μετά από διαβούλευση των μελών μας, θα καταθέσουμε νέα πρόταση νόμου για την προστασία της ελευθερίας του λόγου από τα αρπακτικά της ολιγαρχίας όχι μόνο βουλευτών και βουλευτριών, αλλά και κάθε πολίτη».

Η άποψη του βουλευτή, ευθέως και μάλιστα με υπογράμμιση, θα περίμενε κανείς να γίνει σεβαστή από το κόμμα του και με μία θετική ψήφο υπέρ της άρσης της ασυλίας του βουλευτή στη συνεδρίαση, αλλά έγινε το αντίθετο.

Το Γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ 25, μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα την τοποθέτηση του κ. Γρηγοριάδη στην Επιτροπή, καθώς οι εργασίες της Επιτροπής Δεοντολογίας ακολουθούν διαδικασίες μυστικότητας και είναι η παρακάτω:

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι τιμή μου να με μηνύει ο ολιγάρχης – εφοπλιστής – καναλάρχης κ. Αλαφούζος επειδή είπα, από το βήμα της Βουλής, την αλήθεια.

Θα είναι χαρά μου να τον αντιμετωπίσω στο δικαστήριο ξεσκεπάζοντας την ασύλληπτη υποκρισία του – από τη μία, μέσω του Σκάι να δαιμονοποιεί όποιον αμφισβητεί την σοφία της ΝΑΤΟϊκης επιδίωξης να συνεχιστεί ο πόλεμος έως ότου ο Πούτιν παραδοθεί άνευ όρων – κάτι που δεν θα γίνει βέβαια – ενώ, από την άλλη, ο ίδιος κ. Αλαφούζος θησαυρίζει μεταφέροντας με τα τάνκερ του Ρωσικό πετρέλαιο, και μάλιστα πιο πολύ σήμερα απ’ ότι πριν εισβάλει ο Πούτιν στην Ουκρανία.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το ΜέΡΑ25 θεωρεί απαράδεκτη οποιαδήποτε δίωξη εκλεγμένου εκπροσώπου του ελληνικού λαού για πολιτική τοποθέτηση.

Το ΜέΡΑ25 θεωρεί απαράδεκτο να είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας το αν εκλεγμένος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού θα συρθεί ή όχι στα δικαστήρια από ολιγάρχες και ακροδεξιούς για πράγματα που είπε από το βήμα της Βουλής. Σύντομα το ΜέΡΑ25 θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για την προστασία της ελευθερίας του λόγου στα πρότυπα π.χ. του Βρετανικού Κοινοβουλίου – το οποίο δεν θα επέτρεπε ποτέ μια συζήτηση σαν αυτή που κάνουμε εδώ σήμερα.

Όμως, όσο ισχύει το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς, που επιτρέπει σε ολιγάρχες και ακροδεξιούς να μας μηνύουν επειδή είπαμε την αλήθεια για αυτούς, απαιτώ την άρση της ασυλίας μου. Η τρομοκρατία της ολιγαρχικής εξουσίας δεν μας φοβίζει. Την αντιμετωπίζουμε με το θάρρος που έχουν και οι ερευνητές δημοσιογράφοι, οι ακτιβίστριες του περιβάλλοντος και οι συνδικαλιστές που αντιμετωπίζουν παρόμοιες διώξεις. Θα την ακυρώσουμε στα δικαστήρια, εδώ στη Βουλή, στους δρόμους και τις πλατείες – όπου χρειαστεί.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις