Πολιτική

«Κληρώνει» για το πακέτο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Εύσημα και από ΗΠΑ για την κυβέρνηση

Στις τελευταίες συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, πριν από την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να μπουν οι τελευταίες πινελιές στην ομιλία του για τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ αύριο το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Με τους επιτελείς του Μαξίμου να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αλλά ν’ αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί και πάλι να έχει κάποιον κρυμμένο άσο στο μανίκι του, όπως έκανε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση των capital controls, το τρίπτυχο στο οποίο θα βασιστεί ο πρωθυπουργός είναι η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και οι νέες θέσεις εργασίας.

[read4more]

Το σχέδιο Μητσοτάκη δεν είναι άλλο από αυτό που παρουσίασε και κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: μείωση φορολογικών βαρών, προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ανάπτυξη, δίκαιη κατανομή του πλούτου, ενίσχυση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Όμως, όπως έκανε και προεκλογικά, δεν πρόκειται να υποσχεθεί παρά μόνον όσα μπορεί να υλοποιήσει. Δεν προτίθεται να διακινδυνεύσει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και κατ’ επέκταση την αξιοπιστία που χτίζει από την αρχή και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα, τόσο με την παρέμβαση Λαγκάρντ υπέρ της Αθήνας για τα πλεονάσματα όσο και από τη γενικότερη υποδοχή της οποίας τυγχάνει από τους εταίρους το σχέδιο Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα. Ο κ. Ρος είχε να πει μόνο καλά λόγια για την κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο κινείται ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει και τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος, ενώ ενδιαφέρον έχει πως κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου, επ’ ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, θα παραστεί σε γεύμα που θα παραθέσει ο κ. Ρος με Αμερικανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Τα «κλειδιά» για τη μείωση των φόρων

Δύο είναι πάντως τα κλειδιά που θα «ξεκλειδώσουν» τις ελαφρύνσεις που προτίθεται να παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Το πρώτο είναι η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου, η οποία συνδέεται άμεσα με τους στόχους για τα πλεονάσματα και το ενδεχόμενο έμμεσης μείωσής τους με την επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα και η οποία φαίνεται πως έχει μπει πλέον δυναμικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το δεύτερο είναι η οριστική συμφωνία με τους θεσμούς, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα να τονίζει με νόημα ότι «άλλο εξαγγελία και άλλο υλοποίηση» και πως το τοπίο σε κάθε περίπτωση θα έχει ξεκαθαριστεί έως τις αρχές Οκτωβρίου και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή – μετά, δηλαδή, την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους θεσμούς στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πρόθεση της κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, είναι να προχωρήσει – έστω και σταδιακά – στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για τη μείωση των φορολογικών βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς η εξαγγελία αυτή είναι εκπεφρασμένη και ισχύει στο ακέραιο, όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Πώς μεταφράζεται; Με τις μειώσεις του εταιρικού φόρου (24% αντί 28% για τα φετινά κέρδη και 20% για της επόμενης χρονιάς), του φόρου μερισμάτων από 10% στο 5%, του χαμηλού συντελεστή για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων (9% έως 10.000 ευρώ), τα φορολογικά κίνητρα για την οικοδομή και την αγορά ακινήτων κτλ.

Το τι άλλο μπορεί να περιέχει το «καλάθι» της ΔΕΘ, λοιπόν, θα το μάθουμε οριστικά αύριο το βράδυ…

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: Μπορούμε να καταφέρουμε την αυτοδυναμία, στις εκλογές οι πολίτες συγκρίνουν πραγματικές, χειροπιαστές εναλλακτικές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετείται για την εξωτερική πολιτική, τις διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας, τη δημοσιονομική στρατηγική και τα μέτρα κατά της ακρίβειας και τη νοοτροπία της νέας γενιάς στην πολιτική
Ο Παύλος Μαρινάκης
ΕΛΑΣ: Πληθωρισμός 5% και νέο μέτωπο για την ακρίβεια – Ζητά μείωση φόρων και πλαφόν στα κέρδη για τα καύσιμα
Με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο, η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη επαναφέρει την πρόταση για ελέγχους στην αγορά, περιορισμό των περιθωρίων κέρδους και μειώσεις φόρων σε καύσιμα και βασικά αγαθά
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Ο Κωνσταντόπουλος του ΠΑΣΟΚ διαψεύδει ότι εξύβρισε και κινήθηκε απειλητικά κατά της Παπαδοπούλου της ΕΛΑΣ – Προαναγγέλλει μηνύσεις
Ο επικεφαλής Αυτοοργάνωσης της Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτει τους ισχυρισμούς της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Τσίπρα - «Δεν συμβαδίζει ο πολιτικός διάλογος με τη συκοφαντία»
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Άννα Παπαδοπούλου
Μελίδης: Να επιστρέψουν τις έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ έως την Τετάρτη οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Σκληρή κριτική στους προερχόμενους από την Κουμουνδούρου, με τον εκπρόσωπο Τύπο του κόμματος να αφήνει παράλληλα αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του απέναντι στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά
Δημήτρης Μελίδης, ΣΥΡΙΖΑ
Μήνυμα Ανδρουλάκη στην Τουρκία από το Καστελόριζο: Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Από το ανατολικότερο άκρο της χώρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως απαράβατη προϋπόθεση για τις σχέσεις καλής γειτονίας τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο
Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ, Καστελόριζο