Πολιτική

Κοινή γραμμή Δένδια και Ντι Μάιο για Λιβύη, EastMed και Μεσόγειο

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας επανέλαβαν πως τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης είναι απαράδεκτα και ως εκ τούτου δεν παράγουν νομικά αποτελέσματα.

Σύμπτωση απόψεων σε ό,τι αφορά στην Λιβύη, τη Μεσόγειο, τα ενεργειακά και το μεταναστευτικό σημειώθηκε κατά την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουΐτζι ντι Μάιο στην Ρώμη.

Από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και δήλωση του Νίκου Δένδια προς τους δημοσιογράφους, φαίνεται πως διαλύονται τα όποια σύννεφα είχαν δημιουργηθεί είτε από προηγούμενες δηλώσεις του Ντι Μάιο ότι πχ “οι τουρκολιβυκές συμφωνίες αφορούν κρίσιμα ζητήματα“, η πρόταση της Ρώμης να εποπτεύει την εκεχειρία στην Λιβύη μια τριμερής δύναμη, αποτελούμενη από Ιταλία, Ρωσία και Τουρκία ή τα δημοσιεύματα -που πάντως έχουν διαψευσθεί- για κοινές έρευνες Ιταλίας και Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Μεσόγειο.

Τι λένε ΥΠΕΞ Ιταλίας και Δένδιας για τη Λιβύη

Στην ανακοίνωση του Ιταλικού υπουργείου αναφέρεται:

“Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν επίσης ότι το Memorandum που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι απαράδεκτο, ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν είναι σύμφωνο με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράξει καμία νομική συνέπεια για τρίτες χώρες (Δεκέμβριος 2019). Μόνο μέσω μίας πραγματικής και καλόπιστης συνεργασίας, οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα αποτελέσουν όφελος για όλους τους λαούς που ζουν στην περιοχή”.

“Συζητήσαμε εκτεταμένα για τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και για τα ευρύτερα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Sarraj. Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη. Επίσης, ανατροφοδοτούν την εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης. Πέραν από αυτό, επιχειρείται, με το ένα από αυτά, ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων”, ανέφερε για το θέμα ο Νίκος Δένδιας.

Για τον EastMed

“Συζητήσαμε για τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας με τα ευρήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Συμφωνήσαμε ως προς την προστιθέμενη αξία του αγωγού EastMed, και για τις χώρες, αλλά κυρίως για τις κοινωνίες μας και τους λαούς μας. Εύλογα, περιμένουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ιταλία θα υπογράψει τη σχετική συμφωνία”, τόνισε ο κ. Δένδιας.

“Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ζητήματα που συνδέονται με την ενέργεια, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τη γενική αρχή ότι μόνο με πραγματική και καλόπιστη συνεργασία οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα αποτελέσουν όφελος για όλους τους λαούς της περιοχής.
Ως εκ τούτου, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν πλήρως το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου, να προωθήσουν ενεργά τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, και με την ιδιότητά τους ως ιδρυτικά μέλη του East Med Gas Forum, και ως μέρη του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Σε αυτό το ευρύτερο σενάριο, και οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν ότι αναγνωρίζουν τον αγωγό EastMed ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) στο ευρύτερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας.

Για την ΑΟΖ

“Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου και καλόπιστων διαπραγματεύσεων, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, και με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την προθυμία τους να ανανεώσουν τις διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία με στόχο την ταχεία οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών τους”, σημειώνει το ανακοινωθέν από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Μητσοτάκης απάντησε έμμεσα στον Καραμανλή για τη Δικαιοσύνη: H αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης μπορεί εύκολα σε αυτό το τοξικό περιβάλλον να γίνει μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία στο μυαλό των πολιτών
«Το έργο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης προωθείται με την εμπιστοσύνη σε αυτήν» τόνισε ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης 56
Έρχεται «χρονοκόφτης» στη Βουλή - Πάνω από 7 ώρες κράτησε η συζήτηση για την εξωτερική πολιτική
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν αυτή που αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» στην υπέρβαση του προβλεπόμενου χρόνου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για την εξωτερική πολιτική
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την εξωτερική πολιτική
Χάρης Δούκας: «Διάλογο και με το κόμμα Τσίπρα» – Αιχμές για την επιλογή των προσυνεδριακών ομάδων
Επισήμανε πως έμαθε τη συμμετοχή του στην Πολιτική Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου από τα μέσα ενημέρωσης και πως ο ίδιος είχε προτείνει 4-5 ανθρώπους για τις επιτροπές, εισηγήσεις που δεν έγιναν δεκτές
Ο δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας 2
Η «μπηχτή» του Άδωνι Γεωργιάδη στον Τσίπρα για το βιβλίο του «Ιθάκη» - «Αλέξη φίλε μου, προλαβαίνεις να αλλάξεις τον τίτλο»
«Η επιλογή του να ονοματίσει το βιβλίο του ως "Ιθάκη" ανακαλεί υποχρεωτικά στη μνήμη μας τις διακοπές αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι, πάνω σε πολυτελές σκάφος»
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στο βήμα της Βουλής 28
Δημήτρης Καιρίδης για Κυριάκο Βελόπουλο: Δεν είναι Ελληνική Λύση, είναι γερμανική – Ο πατριωτισμός είναι στις πράξεις και όχι στα κούφια λόγια
«Δεν μπορεί να είσαι πατριώτης, να λέγεσαι Ελληνική Λύση και να είσαι γερμανική λύση στο πρόβλημα των τραπεζών, της ρευστότητας, της οικονομίας»
Ο Δημήτρης Καιρίδης
29