Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κομισιόν: Αυτές είναι οι επιλογές για την έκτακτη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την έκτακτη χρηματοδότηση “γέφυρα” της Ελλάδας άφησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς, υπάρχουν επιλογές, όπως είναι τα διμερή δάνεια και τα κονδύλια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010 και αφορά και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει, πριν τη συνεδρίαση του Ecoffin, πως “συνεχίζουμε τη δουλειά και κοιτάμε όλα τα εργαλεία», αναφερόμενος με το ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας “εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο νομικά κωλύματα όσο και πολιτικές ενστάσεις”.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν δήλωσε πως η ομάδα εργασίας διευρευνά τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους, σχολιάζοντας ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα αν υπήρχε συμφωνία ήδη από το Φεβρουάριο. Χαρακτήρισε «πολιτική καταστροφή» την απόφαση για δημοψήφισμα επειδή, όπως υποστήριξε, αυτή ήταν που προκάλεσε το κλείσιμο των τραπεζών και τους κεφαλαιακούς ελέγχους στις τράπεζες.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε πως εξετάζονται έως έξι λύσεις για τη χρηματοδότηση γέφυρα, ωστόσο δεν υπάρχει διάθεση σε πολλά κράτη μέλη να δοθούν νέα χρήματα χωρίς μάλιστα αιρεσιμότητα. Δήλωσε επίσης ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διμερών δανείων ή της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των πληρωμών προς την ΕΚΤ.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν, για το ίδιο θέμα ξεκαθάρισε πως η Βρετανία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης και αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων για τη διάσωση της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε