Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, προκλήθηκε ένταση όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε θέμα έλλειψης απαρτίας του Σώματος και άρα μη δυνατότητας ψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη μίλησε για προφάσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. “χρησιμοποίησε” το προηγούμενο που δημιούργησε η κ. Κωνσταντοπούλου -που διέκοψε τη συνεδρίαση με το αιτιολογικό ότι στην αίθουσα δεν υπήρχαν 75 άτομα ώστε να υπάρχει απαρτία – και ζήτησε και σήμερα, να εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο δεν μπορεί να ψηφιστεί καθώς στην αίθουσα βρίσκονταν πολλοί λιγότεροι βουλευτές.
“”Από τη στιγμή που υπάρχει αυτό το προηγούμενο της απόφασης της Προέδρου της Βουλής είναι προφανές ότι η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει αν δεν υπάρξουν στην αίθουσα 75 βουλευτές. Φαντάζομαι ότι και η Πρόεδρος, στη Ρώμη που είναι, θα είναι σφόδρα ενοχλημένη. Ζητώ να διακοπεί η ψηφοφορία μέχρι να διαπιστωθεί η απαρτία” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ζήτησε να αναβληθεί η ψηφοφορία και να μην λειτουργεί το προεδρείο με δυο μέτρα και δυο σταθμά, δεδομένου ότι στην Ολομέλεια δεν συμπληρώνεται απαρτία σύμφωνα με το σκεπτικό της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η Όλγα Γεροβασίλη είπε από την πλευρά της πως η ανακίνηση τέτοιου θέματος εκ μέρους της Ν.Δ. αποτελεί πρόφαση και όταν ο προεδρεύων Γιάννης Μπαλάφας διαπίστωσε απαρτία και προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως παρότι η Ν.Δ. ενοχλήθηκε από την ψήφιση του νομοσχεδίου η προσπάθειά της έπεσε στο κενό.
“Πρώτη φορά βλέπω οι 40 βουλευτές να είναι περισσότεροι από τους 57” σχολίασε σκωπτικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, σχολιάζοντας το ότι στην Ολομέλεια παρίσταντο λιγότεροι βουλευτές από την προηγούμενη συνεδρίαση στην οποία ήταν παρόντες 57 βουλευτές, αλλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου την διέκοψε διαπιστώνοντας τότε έλλειψη απαρτίας.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προς το προεδρείο, πως η Βουλή έχει κανόνες σύμφωνα με τους οποίους τα νομοσχέδια ψηφίζονται δια των εισηγητών τους κι “όχι κατά περίσταση όπως βολεύει την πρόεδρο” ζητώντας “το σημερινό να γίνει μάθημα” και επισημαίνοντας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ότι “θα αποτελέσει προηγούμενο”.