Σάββατο, 2 Μαρ.
11oC Αθήνα

Κοντογεώργης για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Δεν φοβόμαστε κάτι, έχουν γνώση οι φύλακες»

Κοντογεώργης για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Δεν φοβόμαστε κάτι, έχουν γνώση οι φύλακες»
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου όπου θα τεθούν στο τραπέζι τα ελληνοτουρκικά σχολίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα «δεν φοβάται κάτι» και τονίζοντας με νόημα: «έχουν γνώση οι φύλακες».

«Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει μια παραγωγική ηρεμία στην περιοχή. Και η διαφορά με την άλλη πλευρά να μην παράγει κρίσεις συνέχεια. Μπήκαμε στη διαδικασία με καλή θέληση, αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία», είπε ο Θανάσης Κοντογεώργης για το τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Εκτός, εξ άλλου, από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα υπάρξουν συναντήσεις υπουργών των δύο χωρών, στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας, του τουρισμού, της μετανάστευσης.

«Δεν φοβόμαστε κάτι σε σχέση με αυτό το διάλογο έχουν γνώση οι φύλακες. Είμαστε καλόπιστα έτοιμοι για το διάλογο, αλλά αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε συνθήκη μπορεί να δημιουργηθεί. Θα δούμε την εξέλιξη στο Ανώτατο Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Προσδοκούμε – βλέπετε τις προκλήσεις στην περιοχή, από τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη Μέση Ανατολή – και χρειάζεται να υπάρχει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε ο Θανάσης Κοντογεώργης.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι: «η Τουρκία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και μια συνευθύνη στη διαχείρισή του. Χρειάζεται να βρούμε ένα modus operandi σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, ώστε να μην καθορίζουν οι παράνομοι διακινητές ποιοι θα περάσουν τα σύνορα. Να υπάρχει μια κοινή πολιτική για αυτό».

Διακριτικοί χειρισμοί για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Θανάσης Κοντογεώργης αναφέρθηκε και στο θέμα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα που: «συγκινεί και διεγείρει, γιατί συνδέεται με έναν εθνικό στόχο».

«Όλοι έχουμε παραστάσεις από την παιδική και όχι μόνον, ηλικία σε σχέση με το θέμα. Εμείς εργαζόμαστε, και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, συστηματικά εδώ και πάρα πολύ καιρό προκειμένου να υπάρξει επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό περιβάλλον τους. Όπως, βέβαια, εργαζόμαστε συστηματικά για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις που είναι σημαντικές. Το Βρετανικό Μουσείο είναι συνομιλητής μας σε όλη αυτή την υπόθεση», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι είναι: «ένα θέμα, το οποίο απαιτεί διακριτικούς και λεπτούς χειρισμούς. Εμείς, παρά τα όσα έχουν συμβεί, θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας, γιατί αποτελεί, πράγματι, εθνικό στόχο, ο οποίος πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα ευοδωθεί». Υπογραμμίζοντας τη μεταστροφή στη βρετανική κοινή γνώμη, υπενθύμισε την παλαιότερη αντίληψη ότι, δήθεν, «οι Έλληνες δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τα γλυπτά, δεν έχουν κατάλληλους χώρους».

Πλέον, όμως – τόνισε – «έχουμε ένα υπερσύγχρονο, ένα πολιτιστικό θαύμα, το Μουσείο της Ακροπόλεως». Και, εν κατακλείδι, «η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να ανακτήσει τα γλυπτά, να τα φιλοξενήσει, και εδώ όλοι οι άνθρωποι, όλοι οι επισκέπτες, να μπορούν να τα χαρούν».

Δημοκρατική κατάκτηση η επιστολική ψήφος

Για την επιστολική ψήφο είπε πως είναι «σημαντικό βήμα προόδου, δημοκρατική κατάκτηση που διευρύνει και εμβαθύνει τις δημοκρατικές διαδικασίες και τα πολιτικά δικαιώματα. Ενσωματώνει τους Έλληνες του εξωτερικού πλήρως στην εκλογική διαδικασία αλλά έχει και ένα κοινωνικό πρόσημο», αφού άνθρωποι εντός της επικράτειας, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία, εποχιακά εργαζόμενοι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους.

«Είναι πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε επίσης διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη μυστικότητα της ψήφου. Προφανώς είναι ένα εργαλείο για τη μείωση της αποχής. Η μείωση της οποίας έρχεται όταν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα. Όταν η κυβέρνηση κάνει αυτά για τα οποία εξελέγη – και εμείς αυτό προσπαθούμε – υπάρχει μια αξιοπιστία. Και ταυτόχρονα η αντιπολίτευση να καταθέτει παραγωγικές προτάσεις σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Για τα οικονομικά, ο Θανάσης Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γυρίσουμε στην περίοδο της δημοσιονομικής ανευθυνότητας. Θέλουμε να διατηρούμε ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε, με τον ταυτόχρονο στόχο δίκαιης κατανομής του μερίσματος. «Η λογική μας είναι να αυξάνουμε ταυτόχρονα το εισόδημα όλων των συμπολιτών μας», σημείωσε επιπροσθέτως. Ενώ για τις αυξήσεις στα διόδια, παρατήρησε πως επιβάλλονται βάσει των συμβάσεων. «Έχουν να κάνουν με τον πληθωρισμό, ήταν προγραμματισμένες».

Στο γενικότερο θέμα της ακρίβειας, επεσήμανε πως υπάρχουν δυσκολίες στους πολίτες, παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια σε σχέση με τις διεθνείς τιμές.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις