Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κοντονής: Δεν εκδίδονται οι οκτώ αξιωματικοί στην Τουρκία

Κοντονής: Δεν εκδίδονται οι οκτώ αξιωματικοί στην Τουρκία

– Κατηγορηματικό “όχι” του Σταύρου Κοντονή για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών στην Τουρκία
– Το θέμα έχει λήξει με απόφαση του Αρείου Πάγου διεμήνυσε στον Τούρκο υφυπουργό Δικαιοσύνης
– Δεν απέκλεισε να γίνει στην Ελλάδα η δίκη των οκτώ
– Ποια είναι η διαδικασία για να δικαστούν οι οκτώ στην Ελλάδα

Το θέμα της δίκης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Δικαιοσύνης Μπιλάλ Ουτσάρ μαζί με κλιμάκιο συνεργατών του στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνάντηση με τον Σταύρο Κοντονή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής ξεκαθάρισε στην τουρκική πλευρά ότι το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, έχει “κλείσει” μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Όπως δήλωσε ο κ. Κοντονής “φυσικά και τέθηκε το θέμα των Τούρκων αξιωματικών στη συζήτηση”. Απέκλεισε το θέμα της εκδόσεως, το οποίο όπως είπε “έχει λήξει τελεσίδικα από την απόφαση του Αρείου Πάγου“. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έκρινε αν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής τους αλλά κάτι ευρύτερο: πως “δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, και αυτή η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή”.

Η δίκη των 8 στην Ελλάδα;

Για το θέμα της δίκης, ο Σταύρος Κοντονής τόνισε «το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό ποινικό κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες.

Όσον φορά το θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει. Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα υπάρξεως ενδείξεων ενοχής για τους συγκεκριμένους. Η απόφαση πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία -αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή- οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δίκη που προβλέπεται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά. Δέχθηκα επίσημη πρόσκληση και την αποδέχθηκα».

Σημειώνεται ότι αρχικά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την ομάδα εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Παπασπύρου. Στη συνέχεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχθηκε τον κ. Ουτσάρ.

Η διαδικασία για να δικαστούν στην Ελλάδα

Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος τους να ακολουθήσει έρευνα από εισαγγελέα και ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους με βάση τα περιστατικά που θα περιγράφουν οι τουρκικές αρχές. Το έγγραφο θα πρέπει να αναφέρει ότι οι «8» εμπλέκονται και αποτελούν μέλη οργάνωσης, είτε αυτή είναι τρομοκρατική, είτε εξουσιαστική, είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής οργάνωση προκειμένου να εμπίπτει η περίπτωσή τους στο άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα και να δίδεται το δικαίωμα της δίωξής τους και στην Ελλάδα. Παράλληλα θα πρέπει να προσκομίσουν νέα στοιχεία για την εμπλοκή των «8»  στην οργάνωση που θα επικαλείται η τουρκική πλευρά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις