Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

“Κόντρα” στη Βουλή για την Μόρια – “Αυτή η εικόνα μας κάνει να ντρεπόμαστε”

“Κόντρα” στη Βουλή για την Μόρια – “Αυτή η  εικόνα μας κάνει να ντρεπόμαστε”

Κόντρες και αντεκλήσεις για τη Μόρια είχε η σημερινή ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με τα αίτια της καταστροφής και τις πολιτικές στο μεταναστευτικό.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ζήτησε ομοψυχία καθώς πρόκειται για θέμα που έχει στοιχεία  εθνικής κρίσης και ασφάλειας και ανέφερε πως «οι υπηρεσίες ασχολούνται για εντοπίσουν τους πρωταίτιους και σύντομα ελπίζω ότι θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη».

Ραγκούσης: Ο εμπρηστικός μηχανισμός είναι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε πως “στον καταυλισμό της Μόριας «βρέθηκε» ένας εμπρηστικός μηχανισμός και αυτός ο εμπρηστικός μηχανισμός είναι η πολιτική του κ. Μητσοτάκη”.

Προσέθεσε ότι “αυτή η εικόνα που είδαμε στην Μόρια δεν είναι Ελλάδα, αυτή η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη μας κάνει να ντρεπόμαστε» και σημείωσε πως  αυτά που συνέβησαν πρόκειται για μια προδιαγεγραμμένη πορεία…  που συνεπάγεται βαριές πολιτικές ευθύνες”.

Παφίλης: Τεράστιες οι ευθύνες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

“Για αυτά που συνέβησαν  στην Μόρια” ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, “έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί γνώριζαν την κατάσταση που υπήρχε και σας είχαμε προειδοποιήσει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε την άθλια συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και την συνέχισε η ΝΔ”.

click4more: Μήνυμα Μακρόν στην Τουρκία από την Κορσική: Είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα

Ο Θανάσης Παφίλης ζήτησε άμεσα να απεγκλωβιστούν  και να φύγουν από την Λέσβο οι μετανάστες και πρόσφυγες, να μεταφερθούν σε δομές στο εσωτερικό, να ελεγχθούν και να μπουν σε καραντίνα όσοι βρεθούν με κορονοϊό.

Μάλιστα προειδοποίησε ότι η θλιβερή τωρινή κατάσταση θα γενικευτεί, και τόνισε ότι δε μπορεί να μετατραπούν τα νησιά μας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών και να εργαλειοποιούνται.

Βελόπουλος: Να μεταφερθούν σε ακατοίκητα νησιά

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μεταξύ άλλων αναρωτήθηκε ποιος έβαλε την φωτιά στην Μόρια, δείχνοντας φωτογραφίες όπου σύμφωνα με τον ίδιο φαίνονται οι Πυροσβέστες να προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά και πίσω να είναι τα ΜΑΤ να προσπαθούν να τους προστατεύσουν από κάποιους που πετούσαν στους πυροσβέστες πέτρες.

Παράλληλα έδειξε και ένα πανό που όπως είπε κάποιοι είχαν αναρτήσει στην Λέσβο όπου έγραφε «θα κάψουμε την Λέσβο» και επανέλαβε την πρότασή του για μεταφορά όλων των μεταναστών και προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά κατηγορώντας την Αριστερά που το αρνείται.

Αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Γιαννούλη που έκανε λόγο για «ακατοίκητα μυαλά…»

Γρηγοριάδης: Αναπόφευκτη η σημερινή κατάσταση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Μέρα 25 Κλέων Γρηγοριάδης από την δική του πλευρά ανέφερε πως αυτό που συνέβη στην Μόρια έγινε με την συναίνεση της προηγουμένης κυβέρνησης και της σημερινής.

Όπως ανέφερε δεν χρειαζόταν μαντικές ικανότητες για να προβλέψει κανείς το τι θα γινόταν. Αντιθέτως, ήταν κάτι νομοτελειακό, αφού είπε πως υπήρχε εγκλεισμός 13.000 ανθρώπων σε ένα χώρο όπου χωράει 2.500 το πολύ.

“Είναι μια διαρκής καταδίκη για τις κυβερνήσεις που την έκαναν στρατόπεδο αλλά και της Μέρκελ και του Ερντογάν που εργαλειοποίησαν  την συμφωνία τους πρόσφυγες” τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις