Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κόντρα στη Βουλή για τους πλειστηριασμούς – Η συζήτηση μπήκε σφήνα σε νομοσχέδιο για τα ΑμεΑ

Κόντρα στη Βουλή για τους πλειστηριασμούς – Η συζήτηση μπήκε σφήνα σε νομοσχέδιο για τα ΑμεΑ

Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για το θέμα των πλειστηριασμών.

Μάλιστα, το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικιών, τέθηκε εμβόλιμα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή για την «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν.4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν.4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία».

Τσιάρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το νόμο για τα funds»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, απαντώντας στις αναφορές της Αντιπολίτευσης για το θέμα των πλειστηριασμών κατοικιών αναρωτήθηκε «ποιος ήταν εκείνος που ψήφισε το ν. 4354/2015; Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί ακούμε πράγματα που μας βγάζουν έξω από την κοινή λογική και πρέπει κάποια στιγμή να ακουστούν και με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο».

Τόνισε πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη «που φρόντισε και έφερε ένα νόμο για τα funds και τώρα εγκαλείται η επόμενη Κυβέρνηση της ΝΔ για το πώς λειτουργεί αυτός ο νόμος». Επισήμανε ότι «το πώς μπορεί να ερμηνεύεται ένας νόμος, αυτό τελικά το κρίνει η δικαιοσύνη και δεν αφορά στο ελληνικό κοινοβούλιο και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας».

Υπογράμμισε πως «κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να προστατεύσουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας και νομίζω το ξέρετε πολύ καλά», ενώ πρόσθεσε ότι η δέσμευση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί από το τέλος του 2019 και αυτή η Κυβέρνηση είναι που για δύο τουλάχιστον χρόνια κράτησε αυτήν τη διαδικασία ανενεργή».

Ο υπουργός ανέφερε ότι για το θέμα των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη που ρυθμίστηκε με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «όχι μόνο εφαρμόστηκε αλλά στις 30 Ιουνίου του 2023 θα έχουν εκκαθαριστεί 49.000 εκκρεμείς υποθέσεις. Και οι πραγματικοί δικαιούχοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν της προστασίας και όλη αυτή η κινδυνολογία που είχε αναπτυχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πως δήθεν αυτά γίνονται προκειμένου να πάρουν τα σπίτια του κόσμου, τελικά βρίσκεται στο κενό».

Ο κ. Τσιάρας, επισήμανε στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «υπάρχουν δεσμεύσεις της χώρας, υπάρχουν νόμοι που εσείς ψηφίσατε. Και έχουν δημιουργήσει δεσμεύσεις για τη χώρα και για την ελληνική οικονομία»

Θεοχάρης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει δεν θυμάται… »

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε πως η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου «απλώς επιβεβαίωσε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς από τα funds».

Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάνει πως δε θυμάται ότι το ιδιώνυμο για την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών είναι δικός του νόμος; Ότι υλοποίησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να μπορούν να γίνονται ταχύτερα και περισσότεροι πλειστηριασμοί.

Τόνισε πως «η Κυβέρνηση αυτή δίνει λύσεις. Έχει υλοποιήσει πρόγραμμα στήριξης και επιδότησης των δόσεων του δανείου για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός πήρε επιτέλους μπρος. Πάνω από 3.000 συμπολίτες μας έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους», τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίς προανήγγειλε ότι «έρχονται βελτιώσεις στον εξωδικαστικό. Έρχεται η ένταξη νέων κατηγοριών οφειλών, όπως οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από την εφορία. Έρχεται κατάργηση της ποινής προεξόφλησης. Έρχεται διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής, ώστε να ενταχθούν και οφειλέτες που έχουν μόνο μία οφειλή.

Έρχεται – και αυτό είναι το σημαντικότερο – η υποχρέωση των δανειστών να αιτιολογούν τη μη συναίνεσή τους. Στριμώχνονται επιτέλους οι δανειστές για να αυξηθεί ο ρυθμός συναίνεσης».

Ο κ. Θεοχάρης πρόσθεσε: «είναι εφαρμοσμένη πολιτική για την κοινωνική συνοχή. Αυτό είναι κυβέρνηση που νοιάζεται και αυτό θα την επιβραβεύσει ο ελληνικός λαός στις προσεχείς εκλογές».

Ξανθόπουλος: «Κινδυνεύουν 700.000 ακίνητα»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, από την δική του πλευρά ανέφερε ότι

«σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο είναι η θρυαλλίδα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, γιατί σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, περί τα 700.000 ακίνητα κινδυνεύουν να μπουν στη διαδικασία της εκτέλεσης, δηλαδή να υποστούν τη διαδικασία του πλειστηριασμού».

Επισήμανε πως «ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων αυτών μπορεί να έχει υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση ή κάποια απ’ αυτά είναι ενήμερα, πλην όμως με την άνοδο των επιτοκίων, άρα με την αύξηση των δόσεων και επιπλέον με τις δυσκολίες που παρουσιάζονται καθημερινά στη ζωή των πολιτών, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσουν να υλοποιούνται αυτού του είδους οι δεσμεύσεις, να πληρώνονται οι δόσεις».

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «τα funds καραδοκούν, με βάση και την απόφαση του Αρείου Πάγου, για να προχωρήσουν σε εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας των πολιτών και ένα μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας της ελληνικής κοινωνίας να αλλάξει χέρια».

Ανέφερε πως σύμφωνα με εκτιμήσεις «ετοιμάζονται περίπου 200.000 πλειστηριασμοί κατά την επόμενη πενταετία, κάτι το οποίο δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Πάντως στην πλατφόρμα e-Auctions είναι ήδη αναρτημένοι περισσότεροι από 17.000 πλειστηριασμοί έως τον Δεκέμβριο του 2023, εκ των οποίων 13.000 είναι προγραμματισμένοι για το πρώτο τρίμηνο του 2023».

Σημείωσε εξάλλου, ότι «η αγωνία των funds ήταν να υπαχθούν στο δικαιοδοτικό καθεστώς του 2003. Γιατί, με εκείνο το καθεστώς απαλλάσσονται από τη φορολογία. Ο μεγάλος καημός τους δεν είναι απλώς να πάρουν τα σπίτια του κόσμου, είναι να απαλλαγούν από τη φορολογία, κάτι το οποίο τους επέβαλε ο μεταγενέστερος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτόν τον λόγο έγινε η όλη εναγώνια προσπάθεια τους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και «να προχωρήσει σε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί μέχρι τις εκλογές και στη συνέχεια ο ελληνικός λαός με την ψήφο του να αποφασίσει προς τα πού θέλει να πάει η ιστορία. Νομίζουμε ότι αυτή είναι η λύση η οποία αντιμετωπίζει πρόσκαιρα το πρόβλημα, ενώ η ουσιαστική και η οριστική λύση είναι στα χέρια του ελληνικού λαού».

Γιαννακοπούλου: «Έχει αποτύχει πλήρως η κυβέρνηση»

Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, ανέφερε πως «είναι πλέον εμφανές και στον πιο καλόπιστο πολίτη της χώρας ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποτύχει πλήρως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων παρά τις επικοινωνιακές της τακτικές» και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ

«έχει καταθέσει προτάσεις επιβολής έκτακτης φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών είναι μια δίκαιη και αποτελεσματική λύση».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, έθιξε το θέμα και από την οπτική των αναπήρων δανειοληπτών «που απειλούνται με πλειστηριασμούς κατοικίας από τις τράπεζες, από τα αρπακτικά των funds ή το Δημόσιο» σημειώνοντας πως «είδαμε πολύ πρόσφατα ένα τέτοιο παράδειγμα, με το αστικό κράτος να κατάσχει, να βγάζει στον πλειστηριασμό το σπίτι ενός ΑΜΕΑ από τα λαϊκά στρώματα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου είπε ότι αυτή αφορά πάνω από 700.000 ακίνητα. Με την απόφαση αυτή «τεκμηριώνεται για ακόμη μια φορά πως η μια κυβέρνηση νομοθετεί και η επόμενη εφαρμόζει τις πολιτικές που είναι εις βάρος των Ελλήνων και προς όφελος τόσο των ξένων όσο και των τραπεζών».

Σημείωσε ότι η σπουδή του Αρείου Πάγου να εκδώσει την απόφαση μέσα σε οκτώ ημέρες, όταν άλλες χρονίζουν, προσθέτει ένα ακόμη λιθαράκι στη μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη δικαιοσύνη.

Επεσήμανε πως η απόφαση αυτή

«είναι προϊόν των πολιτικών πιέσεων που ασκήθηκαν. Είχε προαναγγελθεί – έμμεσα – από την Τράπεζα της Ελλάδος και οι δανειστές τη θεωρούν ως προϋπόθεση για την παροχή επενδυτικής βαθμίδας».

Τόνισε πως «η Κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα με την κατάθεση μιας απλής τροπολογίας να προστατεύσει τα σπίτια των Ελλήνων, γνωρίζοντας πως η αδυναμία τους να πληρώσουν τις δόσεις δεν οφείλεται στους ίδιους, αλλά στην καταστροφική πολιτική των μνημονίων που τους επιβλήθηκε χωρίς οι ίδιοι να έχουν το παραμικρό φταίξιμο».

Εκτίμησε, όμως, ότι «η Κυβέρνηση δεν θα καταθέσει τροπολογία, αφού δεν υπηρετεί τους πολίτες, αλλά τα κοράκια και τους ξένους».

Παρατήρησε πως τα υψηλά δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, έχουν εκχωρηθεί σε funds, αλλά ούτε βέβαια διενεργείται κάποιος πλειστηριασμός, παρά το ότι αυξάνονται συνεχώς. Πρότεινε να υιοθετηθεί το αμερικανικό μοντέλο του 1933 ή το κυπριακό ή το ισπανικό μοντέλο, δηλαδή η δυνατότητα που δόθηκε στους οφειλέτες να αγοράσουν τα δάνειά τους περίπου όσο τα αγόρασαν τα funds συν κάποιο κέρδος και τα έξοδά τους.

Γρηγοριάδης: «Κατάπτυστος ο μηχανισμός του Ηρακλή»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Κλέων Γρηγοριάδης χαρακτήρισε «κατάπτυστο» τον μηχανισμό του «ΗΡΑΚΛΗ» που «δημιουργήθηκε για τα τραπεζικά δάνεια και ως μια νομοθετική σκυταλοδρομία που αναπτύχθηκε από μεταξύ των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με νόμο του 2015 και η ΝΔ τον τελειοποίησε και του έδωσε και όνομα».

Είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, ο καημένος ψήφισε να μπορούν οι τράπεζες να πουλάνε τα δάνειά μας σε αρπακτικά ταμεία και να μπορούν τα αρπακτικά ταμεία τα αμερικανικά και από όλη τη γη να συστήνονται στην Ελλάδα». Δεν πρόκειται για τίποτε άλλο παρά για μία ακόμη σκυταλοδρομία».

Και πρόσθεσε πως: «ο λαός θα πρέπει να ξέρει πως εάν ψηφίσει στις επόμενες εκλογές κάποιον από τους δύο θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις