Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Κόντρα στην Βουλή και… για την βια κατά των γυναικών

πολυνομοσχέδιο

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης (08.03.2018) στη Βουλή η κοινή συνεδρίαση δυο επιτροπών για τη λεγόμενη «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» που αφορά στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση με την αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου έκανε λόγο για ατόπημα καθώς «εκτός από την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, έχετε “τσουβαλιάσει” άλλα δύο νομοσχέδια. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να αποσύρετε το δεύτερο και το τρίτο μέρος αυτού του νομοθετήματος» σημείωσε.

Από την πλευρά της η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε τρία ολόκληρα χρόνια να φέρει τη σύμβαση στη Βουλή. «Εμείς είχαμε προγραμματίσει να κυρώσουμε τη σύμβαση στις αρχές του 2015. Το φάντασμα του πρώην πρεσβευτή της Βενεζουέλας πλανάται πάνω από την αίθουσα της Γερουσίας. Εάν είχε κυρωθεί η σύμβαση, οι πράξεις παρενόχλησης σε βάρος των υπαλλήλων της πρεσβείας, θα ήταν ποινικό αδίκημα» ανέφερε.

“Εσείς ζεσταίνατε την σύμβαση από το 2009”

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αντέτεινε ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είχε κυρωθεί από το 2011 από τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι επομένως θα μπορούσε να έχει ήδη κυρωθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. «Εσείς και το ΠΑΣΟΚ ζεσταίνατε τη σύμβαση από το 2009» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμη ότι στη Βουλή δεν κατατέθηκε μόνο η Σύμβαση αλλά ένα πλήρες νομοσχέδιο με διατάξεις που τη συμπληρώνουν και την επικαιροποιούν, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενο των διατάξεων που κατατέθηκαν με το νομοσχέδιο για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του μη ρουσφετολογικού τους χαρακτήρα.

Νωρίτερα στην εισήγησή της, η εισηγήτρια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας Αφροδίτη Σταμπουλή (ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε ότι το «ελληνικό Κοινοβούλιο τιμά τη σημερινή ημέρα, μέρα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών, όχι με φραστικές εξαγγελίες αλλά έμπρακτα ικανοποιώντας ένα αίτημα χρόνων του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος στη χώρα μας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις